logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć głośność starych głośników podłączonych do karty dźwiękowej?

Domkrut 25 Mar 2007 16:17 1241 10
REKLAMA
  • #1 3717839
    Domkrut
    Poziom 11  
    Mam w domu stare głośniki i wieżę, jednak wieża jest już stara i nie ma funkcji aux, a ni nic tym podobnym... Na dodatek wieży nie używam, wiec wyniosłem ją na strych, ale pomyślałęm że można zrobić pożytek z głośników i jeden z nich podpiełem do komputera. Karte mam zewnętrzną na slocie, jednak jak to bywa w takich wypadkach, głosnik gra cicho i nie wiem czy powinienem kupić wzmacniacz, choć nie mam na to ochoty, czy w jakiś inny sposób mogę tanio, lub bez kosztów zwiększyć głośność.
  • REKLAMA
  • #2 3717858
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Może na początek napisz jak brzmi nazwa wieży, jaki model? Dużo tu kolegów po fachu ale muszą wiedzieć z czym mają doczynienia aby dobrze doradzić.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3717878
    Domkrut
    Poziom 11  
    Ritters International czy jakoś tak.... ale jak już wspomniałem nie chce używać wieży, bo zawala bardzo dużo miejsca, a pożytku z niej w ogóle. Dodam że wieża działa, ma kilkanaście lat i nie ma możliwości żeby przez nia podłączyć do komputera bo nawet wejście mikrofonowe nie działa. A tak jak już wspomniałem chcę żeby głośniki miały normalną siłę głosu, a wieże wyniosłem na strych. Moje pytanie jest o to jak mogę wzmocnić siłę głosu bez zbędnych wydatków.
  • REKLAMA
  • #4 3717900
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Domkrut napisał:
    Moje pytanie jest o to jak mogę wzmocnić siłę głosu bez zbędnych wydatków.

Nie da się.
    Do głośnika musisz mieć wzmacniacz i koniec.
    Albo przyniesiesz i podłączysz tą wieże ze strychu albo kupisz odpowiedni wzmacniacz.

Pozdrawiam
  • #5 3717915
    Domkrut
    Poziom 11  
    Nigdzie nie pisze jaką głośniki maja moc, ale wydaje mi się za mało... A możecie jakiś mały i nie drogi wzmacniacz do kompa polecić, żeby nie zawalał za dużo miejsca... Nie wiem czy do tego nadaje się wzmacniacz słuchawkowy...
  • #6 3717954
    Artur k.
    Wzmacniacz słuchawkowy sie nie nadaje, bo jak nazwa wskazuje służy do słuchawek i w związku z tym będzie miał za małą moc.

Nie da się poprawnie dobrać wzmacniacza, nie znając parametrów kolumn (impedancja, moc).

Pozdrawiam
  • #7 3717972
    Domkrut
    Poziom 11  
    CDK-23LR taki jest model ale w sieci nic na jego temat nei ma głosniki, są nie podpisane a na pudełku nic nie pisze...
  • REKLAMA
  • #8 3717990
    Artur k.
    Może przy wyjściu głośnikowym wieży jest coś napisane ?
  • #9 3718013
    Domkrut
    Poziom 11  
    Nic nie pisze

AC: 50
  • #10 3718112
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Cytat:
    Ritters International czy jakoś tak....

Może dla Ciebie nie jest to istotne ale aby Ci pomóc to należy wiedzieć jaki to sprzęt, szczególnie parametry wyjściowe. To pozwoli dobrać wzmacniacz do Twoich kolumn. Stwierdzenie cytowane nie pomaga rozwiązać problemu. Może jakaś fotka? Pomyśl o tym.
    Pozdrawiam
  • #11 3719766
    Artur k.
    Domkrut napisał:
    Nic nie pisze

AC: 50

Na pewno jest coś napisane, nie wierze żeby nie było.

Daj fotki kolumn i tyłu wieży

AC:50 to nie jest pełne oznaczenie, zapewne jest AC50Hz ~220V albo coś w tym stylu. Tyle że ta informacja nie jest nam do niczego potrzebna.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada stare głośniki z wieży marki Ritters International, model CDK-23LR, której nie używa ze względu na brak funkcji AUX i mikrofonowego wejścia oraz zajmowanie miejsca. Głośniki podłączone bezpośrednio do zewnętrznej karty dźwiękowej komputera grają zbyt cicho. W dyskusji podkreślono, że do poprawnego wzmocnienia sygnału audio konieczny jest wzmacniacz mocy, gdyż wzmacniacz słuchawkowy nie zapewni odpowiedniej mocy wyjściowej. Aby dobrać właściwy wzmacniacz, potrzebne są parametry techniczne głośników, takie jak impedancja i moc znamionowa, które nie zostały podane. Próby identyfikacji parametrów na wieży i głośnikach nie przyniosły pełnych informacji – oznaczenie AC:50 odnosi się prawdopodobnie do napięcia sieciowego, a na głośnikach brak jest danych o mocy. Zalecane jest udostępnienie zdjęć sprzętu i dokładnych oznaczeń, aby umożliwić precyzyjny dobór wzmacniacza i poprawę głośności bez zbędnych kosztów.
REKLAMA