logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki mały piecyk do gitary elektro-akustycznej? Schematy i głośnik

overclock 25 Mar 2007 17:25 2164 5
REKLAMA
  • #1 3718052
    overclock
    Poziom 2  
    Witam!!!

Mam gitare elektro-akustyczną i potrzebuje jakiegoś małego piecyka.
    Trochę czytalem juz na forach ale tam podają tylko pod elektryczne.
    Dobrze by bylo gdybyście podali jaki głośnik kupic itp.
    Ponieważ jestem totalnym laikiem.
    Ten wzmacniacz wykona mi koles który zna sie na tych tranzystorach i innych o których nawet nie mam pojęcia.
    Jeszcze raz chodzi mi o maly piecyk który podlącze pod gitarę elekto-akustyczną.
    Prosze o schematy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3718148
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Jeśli chodzi o głośnik, to najlepiej żeby był szerokopasmowy - taki z charakterystyczną "tubką" na środku. Zwykły głośnik gitarowy nie będzie brzmiał tak bogato, bo nie będzie wyższych częstotliwości.

Przykłady i równocześnie co mógłbym ci polecić: tonsil gds 30/30, tesla/TVM ARZ 6604/6608, stx gds 30/120, lub Vermona RFT (tylko tutaj oznaczenia różne).

Oprócz Tesli która jest 8 calowa (20 cm) reszta to 12-tki (30 cm).

Ponieważ mówisz o małym piecyku, to najbardziej podpasi chyba tesla ARZ 6604/6608, jest tania (25-30 zł) i ogólno dostępna (allegro lub www.empire.com.pl - tam najtaniej).

Jeśli chodzi o końcówkę mocy i sam wzmacniacz to jest identyczny do elektryka jak i akustyka. Różnica w przedzmacniaczu - w piecyku do elektro akustyka nie ma przesteru (bo i po co-nieładnie by brzmiał), i hm.. może być nieco inna czułość wejścia w przedwzmacniaczu ale wydaje mi się że wiele to nie zmieni.

Przykład - najpopularniejszy tutaj.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic215412.html

zresztą z wykorzystaniem też tego głośniczka tesli.
  • REKLAMA
  • #3 3718587
    overclock
    Poziom 2  
    czyli wzmacniacz TDA7294 powinien wystarczyć???
    A i jeszcze jedna sprawa jakie wymiary powinno miec pudło
    jesli bym wybrał głośnik tonsil gds 30/30 no i ten wzmacniacz.
    Znalazłem jeszcze cos takiego i niewiem czy bedzie to choddzic sprawnie jako piecyk.
    Załączniki:
    • Frontman 15g.pdf (884.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3719067
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Ale sam wzmacniacz nie wystarczy, musisz pamiętać o PRZEDwzmacniaczu...

co do pudła - tylna ścianka powinna być otwarta w 1/3, a dokładnych wymagań oprócz tego nie ma.

na schemat nie patrzę bo za punkty.
  • REKLAMA
  • #5 3719160
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    Frontmann 15 to jest wlasnie najtanszy "piecyk" Fendera do gitary . Wiec jesli umiesz to go skopiuj.
    Pozdrowienia.
  • #6 3719667
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    co do glosnika: gitara elektryczna przenosi najwyzej pasmo od 80 do 5000Hz (takie pasmo maja struny) wiec wystarczy zwykly glosnik o pasmie przenoszenia do tych 5000Hz. oczywiscie musi to byc glosnik estradowy o twardym zawieszeniu. szerokopasmowy tez moze byc ale ta tubka moze przenosil niepotrzebne smieci ze wzmacnaicza (trzaski itp.). ja robilem kiedys gitarowke na szerokopasmowych Icoon 12" wypadly bardzo dobrze chociaz tej tubki bym sie pozbyl.

wzmacnaicz do gitary powienien przynajmniej sie skaldac z przedwzmacniacza gitarowego i wzmacnaicza mocy no i plus kolumna.

czy to gitara elektroakusytczna czy elektryczna to nadal jest gitara (tylko basowa ma troche inaczej). nadal posiada przetwornik. wiec piecyk do gitary elektrycznej sie nada. tylko przester nie jest potrzebny.
REKLAMA