logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat generatora fal elektromagnetycznych do osuszania murów AQUASTOP

maws 25 Mar 2007 20:13 10516 5
REKLAMA
  • #1 3718604
    maws
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Mam problemy z wilgocią w domu. Interesuje mnie schemat urządzenia generatora fal elektromagnetycznych do osuszania murów. temat był kilkakrotnie poruszany ale efekty mierne, być może zasób wiedzy po upływie dłuższego czasy się powiększył i ktoś będzi coś wiedział na ten temat. Podaję kilka linków do tego tematu (generatory są bardzo drogie) i krótki opis metody.
    http://www.technologie-budowlane.com/products.php?cid=21&pcref=9_21
    http://www.wet-ex.eu/Polnisch/index.html
    http://www.medium.nazwa.pl/rynek/pdf/wigpol.pdf
    System AQUASTOP pracuje bez mechanicznej ingerencji w substancję budowlaną osuszanego budynku. Aparat AQUASTOP emituje fale elektromagnetyczne powodujące odwrócenie kapilarnego podciągania - ruch wilgoci odbywa się z góry na dół. Woda zostaje sprowadzona do gruntu i mury pozostają trwale suche. Proces ten trwa w zależności od stopnia zawilgocenia, grubości i rodzaju murów, od kilku miesięcy do trzech lat.

Metoda osuszania murów AQUASTOP została opracowana i opatentowana w Austrii /nr patentu 392108/ i jest stosowana w Europie od 1987 roku, gdzie osuszono przy jej pomocy wiele budynków mieszkalnych i obiektów użyteczności publicznej.

Aparat AQUASTOP montowany jest w takich miejsach bydynku, aby w jego promieniu działania znajdował się rzut najniższej kondygnacji. Emitowane przez aparat bardzo słabe pole elektromagnetyczne /pobór mocy 1,5 W/ wywołuje zmianę znaków elektrycznych w gruncie i w murze, co powoduje odwrócenie zjawiska elektroosmozy.
    APARAT "AQUASTOP" mod. 1001 do osuszania zawilgoconych w wyniku podciągania kapilarnego murów.

Opis techniczny urządzenia:
    Elektroniczny system osuszania murów: Typ: Aquastop model 1001; Moc znamionowa: 2,5; W Częstotliwość robocza: 9 Hz; Promień działania: 13 m; Wymiary: szerokość - 19,5 cm, wysokość - 16,0 cm, głębokość - 10,5 cm.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4085220
    darek795
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Opis osuszania muru metodą elektroosmotyczną znajduje się w książce Zrób Sam Vademecum na str 188 - wyd Sigma NOT 1989

Wg autora należy umieścić w murze elektrody co kilkadziesiat centymetrów a obok muru wkopać np płaskownik, następnie to podłączyć do źródła prądu stałego . Woda z ładunkami elektrycznymi podobno powinna schodzić z muru na skutek róznicy potencjałów.
  • REKLAMA
  • #4 5923595
    EdwardB
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Chciałem sprostować wypowiedz Darka795 że bezinwazyjne osuszanie murów to jest takie kiedy nie ingerujemy w strukturę muru. To co piszesz jest inwazyjna bo należy dokonać nawiercenia w murze co kilkanaście centymetrów. Nie zawsze jest taka możliwość ze względu na elewację budynku, konstrukcję lub z innych przyczyn. Po za tym w otwory wlewa się substancje chemiczne nie obojętne dla organizmów żywych. Z tego co wiem że od pewnego czasu na świecie stosowana jest nowa rewelacyjna bezinwazyjna metoda (opisana wcześniej) i stosowana przez takie firmy w Polsce jak AquaPol, Aquastop, Wigopl i Elektroosmoza. Jeśli chodzi o cenę to faktycznie (sprawdziłem) najniższą posiada www.elektroosmoza.pl. Zapoznałem się z ich stroną i przedzwoniłem do kilku miejsc wg załączonego wykazu. Nie spotkałem się z negatywną opinią a wręcz przeciwnie.
  • REKLAMA
  • #5 5926093
    malko5
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Metoda rewelacyjna, ale cena zaporowa. Może ktoś ma pomysł lub jakieś dane jak to zrobić domowym sposobem?

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
  • #6 5926187
    marek_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 173
    Z osuszaniem murów to nie takie proste. Należy odciąć najpierw dopływ wody z fundamentów i nie znam na to żadnej bezinwazyjnej metody. Natomiast samo suszenie pomaga tylko doraźnie i nie ma tu znaczenia metoda suszenia.
REKLAMA