logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór switcha 10/100: opinie o D-Link i alternatywy dla Compex

kajtekph 23 Sie 2002 00:26 6147 27
  • #1 33964
    kajtekph
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Prosze o propozyce z waszej strony na temat switcha 10/100. Mam obecnie switcha firmy compex lecz nie za bardzo się sprawuje ponieważ nie moge na nim wyciągnąć 100. Co sądzicie o switchach firmy Dlink??? Bo słyszałem że karty sieciowe tej firmy są do kitu.
  • #2 34034
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Temat firm był już poruszany w temacie NET w bloku.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic6605.html
    A jak długie masz kable? Bo może dlatego nie włącza setki, albo któraś z kart sieciowych to 10 Mbps, ewentualnie kable lecą za blisko energetycznych i są za duże zakłucenia. To nie koniecznie wina switha.
  • #3 34045
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    kajtekph napisał:
    Prosze o propozyce z waszej strony na temat switcha 10/100. Mam obecnie switcha firmy compex lecz nie za bardzo się sprawuje ponieważ nie moge na nim wyciągnąć 100. Co sądzicie o switchach firmy Dlink??? Bo słyszałem że karty sieciowe tej firmy są do kitu.

Kiedyś też miałem problem z wyciągnięciem 100Mbs szukaliśmy winy w HUB'ie potem podłączyliśmy switha i dalej to samo tylko 10Mbs a winne okazały się jakieś lipne sieciówki Geniusa. Musicie sprawdzić na jakiś innych kartach. Sprawdzcie też kabel czy jest dobrze wykonany.
  • #4 34173
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    kajtekph napisał:
    ...Co sądzicie o switchach firmy Dlink???...

Używam switcha D-Link model DES-1005D (wprawdzie nie wielki) ale przyznaje, ze bardzo ładnie się spisuje.
    kajtekph napisał:
    ...Bo słyszałem że karty sieciowe tej firmy są do kitu...

Nie wiem - ja nie słyszałem takiej opini. Wim jedno. Miałem kiedyś okazje porównać (wizualnie) kartę sieciową D-Link i LG. I muszę przyznać, że są to te same karty - taka sama płytka, dokładnie takie same elementy i dokładnie tak samo rozmieszczone (identycznie) :lol: Różnica polega jedynie na tym, że na śledziu D-Linka nie ma wygrawerowanego loga LG. Karty LG używam i bardzo sobie chwalę - pracują ładnie, stabilnie i bez kłopotów.

To, żenie możesz rozwinąć 100 może być spowodowane wieloma czynnikami. Koledzy już wspominali ale ja zrobie to jeszcze raz. Może to zależeć od długości kabli, od jakości tych kabli, od zakłóceń pola elektromagnetycznego wreszcie od kart sieciowych. Switcha to czepiałbym się dopiero na samym końcu ponieważ na 99% to nie jego wina :lol:

Pozdrawiam
  • #5 34228
    DariuszM
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    A ile MB konkretnie wyciągasz? Jak to mierzysz i na jakim OS/LAN to chodzi?
    Pozdrawiam
  • #6 34299
    kajtekph
    Poziom 17  
    Wszystkie kable w sieci wymieniłem. Wszyskie są 5 kat. Poprowadzone są piwnicą w rurkach pcv obok kabli satelitarnych, telefonii itd. ja mam aktualnie 40 m do switcha.
    Jednak podejrzewam jedo. A mianowicie to że mam zamontowane gniazdko obok komputera i dopiero z gniazdka wychodzi kabel to komputera. Może to być przyczyną nie wyciągania 100??
    Całą sieć (16 komp) mam położoną na sprzęcie firmy compex począwszy od swichy po karty sieciowe.
    Jeszcze jedno czy jak ja u siebie ustawie na 100 to wszyscy podłączeni di swicha też muszą mieć ustawione na 100???
  • #7 34318
    grzechhh
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam

Nasza sieć chodzi na switchu Compex 10/100 8 portów, kable ekranowane kategori 5e, długości ok. 20-35m, karty mieszane z przewaga intela i wszystko jest OK. Na kartach np. rl8139 gorsze osiągi. Przegranie pliku 700mb trwa poniżej 1 min, w total copy pokazuje transfer dochodzacy do 6000kb. Nie mam zastrzeżeń do Compexa

Pozdrawiam
  • #8 34335
    Bestyjek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Switche Compexa nie należą do najlepszych jednak głównie pod względem awaryjności (lubią padać po paru miesiącach pracy), podczas gdy działają to uważam że działają dobrze :D . Do kart sieciowych tej firmy nie mam żadnych zastrzeżeń (nie widziałem jeszcze uszkodzonej). Swich ten potrafi dopasować prędkość transmisji dla każdego złącza z osobna zależnie od typu podłączonej tam karty sieciowej (jednak zawsze bierze pod uwagę "najwęższe gardło" i prędkość pomiędzy kartami 10/100 i 10M będzie się zawsze odbywać na 10M). Czasami jednak występują błędy w transmisji i urządzenie automatycznie przechodzi w stan 10M. Do najczęstszych przyczyn należą za długie kable (jak pisane wyżej) lub nieprawidłowo zarobione końcówki (żyły nie mogą być poukładane jakkolwiek - mimo iż biegną 1:1 - tylko w/g określonego schematu kolorów ponieważ kabel jest skręcany parami przewodów).
  • #9 34359
    kajtekph
    Poziom 17  
    Bestyjek

Mógłbyś podać schemat jak zarobić końcówki tak aby działały na 100?
    Bo ja mam zarobione tak:
    brąz-b.brąz
    ziel.-b.ziel
    pom.-b.pom
    nieb.-b.nieb
  • #10 34362
    Krzysi0
    kajtekph napisał:
    Bestyjek

Mógłbyś podać schemat jak zarobić końcówki tak aby działały na 100?
    Bo ja mam zarobione tak:
    brąz-b.brąz
    ziel.-b.ziel
    pom.-b.pom
    nieb.-b.nieb

Końcówki muszą być wykonane według lewego rysunku "Połączenie zgode 10BASE-T Cable czyli 1-1
    Jeśli masz tak wykonane to musi chodzić pod warunkiem że w drugiej wtyczce jest dokładnie tak samo.
    To co podałeś będzie dobre jeżeli w drugiej wtycze będzie dokładnie tak samo.
    Wybór switcha 10/100: opinie o D-Link i alternatywy dla Compex
  • #11 34365
    kajtekph
    Poziom 17  
    mam tam zarobione z obu stron. I nie działa. Działa tylko na małych odległościach do 20m. Natomiast powyżej już nie
  • #12 34367
    Krzysi0
    kajtekph napisał:
    mam tam zarobione z obu stron. I nie działa. Działa tylko na małych odległościach do 20m. Natomiast powyżej już nie

Stawiam na karty sieciowe. Spróbuj od kogoś pożyczyć i zobaczyć na nich. Miałem ten sam problem kiedyś i była to wina sieciówek.
  • #13 34390
    DariuszM
    Poziom 16  
    Jaki OS? Miałem kiedyś problemy na NT4.0. Większość komputerów z NT 4.0 miało kiepskie transfery, natomiast pod Win95 było KILKA razy lepiej (cały rząd wielkości niemalże!). Ustaliłem, że problem był z NT 4.0 pracującymi na SP6a a nie było go (na 95% powiedzmy) z NT4.0 + SP4 lub SP5. Po zainstalowaniu SP6a pojawiał się problem - były kłopoty z aplikacjami, które miały bazę danych na serwerze i musiały się do niej odwoływać przez sieć (w ten sposób wykryłem po raz pierwszy, iż jest problem z transferem danych na sieci). Wcześniej zmieniane były switche, karty NIC i nic nie pomagało. Okablowanie certifikowane CAT5e (bardzo ważne kto i jak zakłada sieć kablową - żądajcie certifikatów o ile to możliwe! Trochę mnie zastanawia ten ekranowany kabel - spotkałem się z negatywnymi opiniami na temat ich działania jeśli się ich prawidłowo nie uziemi lub tp.). Znalazłem opis problemu na stronie Microsofta ale nie próbowałem go już zaimplementować, jako że zrobiliśmy modyfikację wszystkich PC (ponad 50) do W2K - wszystko chodzi 100 razy lepiej na tych samych switchach (3COM, Planet i inne) - czasem karty NIC uległy też zamianie (wraz z nowymi komputerami) ale RTL8139 (występujące również pod nazwą HYNEC) pracowały bez zarzutu - teraz spotykane są bardzo często w nowym sprzęcie w wersji "C". 3COM oraz Intel - no problem.

Pozdrawiam
  • #14 34447
    Bestyjek
    Poziom 17  
    Kable jeśli sa zrobione w/g Twojego opisu to na pewno są żle zaciśnięte. Powinno być z obu stron:

b-pomarańczowy,pomarańczowy,b-zielony,niebieski,b-niebieski,zielony,b-brązowy,brązowy.

Wtyczkę trzymamy w dół zatrzaskiem i sprawdzamy od lewej.
  • #15 34448
    Krzysi0
    Bestyjek napisał:
    Kable jeśli sa zrobione w/g Twojego opisu to na pewno są żle zaciśnięte. Powinno być z obu stron:

b-pomarańczowy,pomarańczowy,b-zielony,niebieski,b-niebieski,zielony,b-brązowy,brązowy.

Wtyczkę trzymamy w dół zatrzaskiem i sprawdzamy od lewej.

A ja w firmie mam zrobione .
    zielony, b. zielony, pomarańczowy, b. pomarańczowy, niebieski, b.niebieski, brązowy, b. broązowy.
    Chodzi wszytsko na 100Mbs Nie liczą się kolory tylko kolejność wykonania. Trzeba przedewszytskim na to uważać.
  • #16 34452
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Wszystko się zgadza - też będzie chodzić. Tutaj powinna jeszcze obowiązywać pewna norma - dotycząca właśnie kolorów - o czym może nie wszyscy wiedzą i nie wszyscy stosują. Norma ta stworzona została własnie między innymi po to, aby przy padniętej sieci "nie odkrywać ponownie ameryki" i nie dochodzić "jak te przewody zostały podłączone". W takim przypadku przy zachowaniu owej normy można zaoszczędzić nawet kilka cennych godzin pracy. :?

Miałem okazję poprawiać parę sieci wykonanych przez domorosłych "fachowców" i na prawdę wiem co mówię. :lol:

Tyle moich skromnych uwag.

Pozdrawiam
  • #17 34453
    Bestyjek
    Poziom 17  
    Kolory mają bardzo duże znaczenie ponieważ przewody są skręcane parami i jedny żyły służą min. do zmniejszenia zakłóceń w innych. Podany opis jest optymalny. Sieć na kablach innego typu wcale nie musi nie działać tylko będzie więcej zakłóceń a to z kolei ma wpływ na długość przewodów i prędkość transmisji.
  • #18 34464
    Krzysi0
    Bestyjek napisał:
    Kolory mają bardzo duże znaczenie ponieważ przewody są skręcane parami i jedny żyły służą min. do zmniejszenia zakłóceń w innych. Podany opis jest optymalny. Sieć na kablach innego typu wcale nie musi nie działać tylko będzie więcej zakłóceń a to z kolei ma wpływ na długość przewodów i prędkość transmisji.

Powiem tak. Niejedną sieć robiliśmi i nikt nie ma zastrzeżeń. Wszędzie chodzi pięknie, aczkolwiek zawsze robimy według kolejności pomarańczowy, b. pomoarańczowy, niebieski, b. niebieski, zielony, b. zielony, brązowy, b. brązowy.
    Fajny opis jest jeszcze tutaj.
    http://www.ia.pw.edu.pl/js/skp2/w11.pdf
  • #19 34466
    Krzysi0
    LEM napisał:
    Wszystko się zgadza - też będzie chodzić. Tutaj powinna jeszcze obowiązywać pewna norma - dotycząca właśnie kolorów - o czym może nie wszyscy wiedzą i nie wszyscy stosują. Norma ta stworzona została własnie między innymi po to, aby przy padniętej sieci "nie odkrywać ponownie ameryki" i nie dochodzić "jak te przewody zostały podłączone". W takim przypadku przy zachowaniu owej normy można zaoszczędzić nawet kilka cennych godzin pracy. :?
    Miałem okazję poprawiać parę sieci wykonanych przez domorosłych "fachowców" i na prawdę wiem co mówię. :lol:
    Tyle moich skromnych uwag.
    Pozdrawiam

Zgadzam się też z tym. Ale ja podałem tylko jeden z przykładów jak mam podłączony router do switcha :D Ogólnie moterzy jak kłądą sieci to oni sami zaciskają końcówki. Jak się coś stanie, jakiś pocięty kabel, jego brak lub coś innego to mają rozpiski co gdzie i jak było podłączone. Pozatym są specjalne testery do wykonanych instalacji.
    Ten drugi opis podłączeń co podałem to jest robiony prawie wszędzie gdzie kładą sieć. I wszytsko chodzi na 100Mbs.
  • #20 34472
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Zgadzam się, że mozna różnie podłączyć i w cale nie jest powiedziane, że jak się inaczej podłączy to nie będzie działać. Chociaż ostatnio miałem przypadek "po domorosłych fachowcach" taki, że kabel był w prawdzie połączony 1-1 jednak nie była zachowana norma (przy której tak się upieram) czyli kolory były poprowadzone inaczej, a to podobno jest mało istotne :lol: . I co :?: Sieć na tym kablu nie działała choć przejścia były. Straciłem trochę czasu zanim się wkurzyłem na dobre. Zarobiłem po obu stronach końcówki tak jak powinny być i sieć ruszyła. Wg mnie (i chyba nie tylko :lol: ) powinno być tak jak na załączonym rysunku.

Takie podłączenie jest zgodne z powszechnie przyjętymi zasadami oraz jak napisał Bestyjek
    Cytat:
    Kolory mają bardzo duże znaczenie ponieważ przewody są skręcane parami i jedny żyły służą min. do zmniejszenia zakłóceń w innych. Podany opis jest optymalny.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Wybór switcha 10/100: opinie o D-Link i alternatywy dla Compex patchcbl.gif (2.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 34475
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Krzysi0 z mojego doświadczenia wiem, że z tymi "monterami" to róznie bywa .... :lol: Widziałem już sieć, gdzie każdy kabel był inaczej zaciśnięty i nikt nic nie wiedział :wink: a chodziło to wszystko na "słowo honoru". I nawet siarczyste przeklinanie nic nie pomagało .... :D

Pozdrawiam
  • #22 34476
    Krzysi0
    LEM napisał:
    Krzysi0 z mojego doświadczenia wiem, że z tymi "monterami" to róznie bywa .... :lol: Widziałem już sieć, gdzie każdy kabel był inaczej zaciśnięty i nikt nic nie wiedział :wink: a chodziło to wszystko na "słowo honoru". I nawet siarczyste przeklinanie nic nie pomagało .... :D
    Pozdrawiam

Wiem. Kiedyś mieliśmy podobnych co robili jak popadło ale długo nie popracowali ze względu na to że chodzili często poprawiać.
    Zgadzam sie z tym co napisałeś odnośnie połączeń. Ale to co podalem działa na 100Mbs liczba błędów jest znikoma. Ja sie wprawdzie zajmuje bardziej sprzętem sieciowym niż okablowaniem ale nieraz trzeba iść i zrobić. Ale wracając do tematu tego postu to proponuje najpierw sprawdzić połączenia we wtyczkach następnie karty sieciowe. Switchem zająć się na końcu (napewno to nie jego wina).
  • #23 34587
    Tomasz
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    [quote="Bestyjek"]Kolory mają bardzo duże znaczenie ponieważ przewody są skręcane parami i jedny żyły służą min. do zmniejszenia zakłóceń w innych. Podany opis jest optymalny. Sieć na kablach innego typu wcale nie musi nie działać tylko będzie więcej zakłóceń a to z kolei ma wpływ na długość przewodów i prędkość transmisji.[/quot
    Chodzi oczywiście o właściwe ekranowanie,w skrętce znaczenie ma nawet kąt skręcenia poszczególnych par przewodów.
    Natomiast jeżeli chodzi o właścwe pytanie z tematu to może być tak , że któraś z kart jest ustawiona na 10M lub jest 10 M i switch automatycznie ustawia prędkość sieci na 10M :)
  • #24 34606
    grzechhh
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Na dobrą sprawe po 1 skrętce(4 pary) można by wykonać dwa połączenia(na odcinku kabla po jednej jak i po drugiej stronie zacisnąć po dwie wtyczki) i to by chodziło. Jest tak dlatego że przy 10/100 wykożystane sa tylko 2 pary drutów. Łatwo to sprawdić poprzez przyjżenie się ile ścieżek odchodzi od gniazda na karcie, reszta nawet nie jest na masie.
    A sama skrętka jest tak specyficznie wykonana że każda para ma inny skok skrętu, ściagając izolacje z kawałka kabla łatwo to zauważyć. i cała filozofia łączenia polega na tym zeby do transmisji 1 para nadawanie, druga odbiór nie wykożystać tych par które znacznie się róznia skokiem(czyli najgęściej skrecona para z skręcona najsłabiej albo druga po niej)
    Spotkałem się z przypatkiem gdzie nie zawsze sieć 100 chciała chodzić na ogólnie przyjętym sposobie łączenia, winą tego były kable kat 3-4 i odległość 30-40m, poradziłem sobie z tym poprzez odpowiednie dobieranie par.
  • #25 34675
    DariuszM
    Poziom 16  
    Witam
    Podstawą tutaj jest sprawdzanie wszystkiego po kolei ale w minimalnej konfiguracji. Zostawić na sieci tylko 2 komputery i switch . WSZYSTKO inne odłączyć (razem z kablami). Sprawdzić UP-LINK czy prawidłowo podłaczony (jeśli jest podłączony), czy jest przełącznik cross-over na switch-u i w jakiej pozycji, czy karty NIC ustawione są na AUTO czy jakaś nie jest ustawiona na FULL-DUPLEX (OK jeśli to jest system typu UNIX/LINUX ale nie pod Windows). Sprawdzić na różnej kombinacji pecetów (PC-Switch-PC). Jak trzeba, to zrobić dobry kabel cross-over i połączyć komputery z wyelimiowaniem switch-ów, hub-ów itp. i wtedy porównać. Czy switch ma LED-a "collisions" - jeśli tak, to czy i jak często się zapala. Ustawienie karty na 10Mb nie może ustawić sieci na 10Mb! (po to jest switch aby tego pilnować, który port jest ustawiony na 10 a który na 100Mb). Nie podłączać ŻADNEGO z komputerów na ostatni port (często służy jako up-link) - przynajmniej do czasu kiedy sprawa się nie wyjaśni. Jaki odzew (time) daje ping i ile pakietów wraca, czy są jakieś straty po drodze? Przelatuję wzrokiem te posty ale nie doszukałem się informacji jaką prędkość wyciągasz. Nie znam switchów Compex i nie wiem czy mają LED 10/100. Wszyscy piszą o 10Mb ale czy tak jest istotnie? Może nawet nie wyciągasz tyle? Skąd się wzięło to założenie? Jaki OS?
    Norma o której pisze LEM to norma ANSI/TIA/EIA-568-A oraz B, w skrócie 568A i 568B. Norma 568A została zastąpiona normą 568B w kwietniu 2001 i niej należy się trzymać (podstawa do CAT6 i sieci światłowodowych). Normy są po to aby sobie ułatwiać życie (jak pisze LEM aby "nie odkrywać ponownie ameryki").
    Pozdrawiam
  • #26 34717
    kajtekph
    Poziom 17  
    Używam dwóch systemów winXP i win200. Dokładnie nie wiem ile wyciąga ponieważ nie mam żadnego programu do pomiaru. Ale przed modernizacją sieci na starym kablu (4 kategorii) było ok 3mb. Popróbuje jeszcze z tym schematem co podał LEM. I dam znać czy pomogło.

DZIĘKI ZA WSZYSTKIE POSTY.

To jest jednak najlepsze forum o komputerach. I najlepsi ludzie LUDZIE!!

(Troche cukruje :wink: )[/img]
  • #27 34755
    kajtekph
    Poziom 17  
    Dzięki za wszystko. Problem już rozwiązany:) Pomogło ponowne zarobienie końcówek według schematu którego podał LEM.

DZIĘKI!!!!!!
  • #28 153652
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    DariuszM napisał:
    ..........Norma o której pisze LEM to norma ANSI/TIA/EIA-568-A oraz B, w skrócie 568A i 568B. Norma 568A została zastąpiona normą 568B w kwietniu 2001 i niej należy się trzymać (podstawa do CAT6 i sieci światłowodowych). Normy są po to aby sobie ułatwiać życie (jak pisze LEM aby "nie odkrywać ponownie ameryki")....

I po to są normy, a w XP naciśnij ctrl/alt/del i tam bedziesz miał wykres transferów szybko i zawsze pod ręką
    A tu jest conieco o wtyczkach Wybór switcha 10/100: opinie o D-Link i alternatywy dla Compex

http://www.hardwarebook.net/cable/network/ethernet10basetcrossover.html
    http://www.hardwarebook.net/cable/network/ethernet10basetstraightthru.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z osiąganiem prędkości 100 Mbps na switchu 10/100, zwłaszcza na sprzęcie firmy Compex, oraz opinii o switchach D-Link. Użytkownicy wskazują, że przyczyną niskiej prędkości mogą być nie tylko same switche, ale przede wszystkim jakość i poprawność wykonania okablowania (kategoria 5 lub 5e), długość kabli (do 40 m), zakłócenia elektromagnetyczne oraz konfiguracja i jakość kart sieciowych. Podkreślono znaczenie prawidłowego zarobienia końcówek RJ-45 według normy T568A lub T568B, z zachowaniem odpowiedniej kolejności przewodów i skręcenia par, co ma wpływ na stabilność i prędkość transmisji. Zalecane jest testowanie sieci w minimalnej konfiguracji (2 komputery i switch) oraz sprawdzanie ustawień kart sieciowych (auto-negocjacja, duplex). Opinie o switchach D-Link są pozytywne, model DES-1005D działa stabilnie, a karty sieciowe D-Link są porównywalne jakościowo do LG. Switche Compex działają dobrze, choć bywają awaryjne. Ostatecznie problem z prędkością 100 Mbps został rozwiązany przez ponowne prawidłowe zarobienie końcówek kabli według schematu. Podano także linki do ilustracji i opisów standardów połączeń kabli sieciowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA