Witam. Moja sieć w domu wygląda tak, że : u mojego sąsiada jest modem DSL i router z którego rozchodzą się 3 połączenia - jedno na jeden komputer sąsiada (nr 5), drugie na wi-fi do laptopa sąsiada (nr 4)i trzecie połączeni idzie do mnie na switch D-link DES-1005d z tego switcha natomiast rozchodzą się 3 kolejne połączenia czyli na mojego notebooka (nr 1), i na dwa pc'ty (nr 2,3). (wszytko wygląda tak jak na rysunku poniżej. Dziś kupiłem nową sieciówkę (EDIMAX 4103DL) na PCMCIA do noteboka (nr 1). Wcześniej był jakiś tam 3COM i wszytko działało poprawnie. Od switcha do notebooka idzie kabel UTP bez przeplotu. Teraz gdy podłączam notebooka z nowej sieciówki to laptop (nr 1) zgłasza mi "złe połączenia lub brak połączenia" gdy podłączam laptopa do kabla w miejsce peceta nr 3 to laptop automatycznie nawiązuje połączenie i działa poprawnie. gdy podłącza go zamiast pc nr 2 to też zgłasza błąd. znalazłem gdzieś w domu kabel utp z przeplotem (taki którym bezpośrednio można połączyć dwa komputery bez koncentratora sieciowego czyli switcha czy huba). i też połączenie nawiązałem od razu, a że ten kabel był za krótki (tylko 1m) to miałem dłuższy (około 3 metry) i zaplotłem go identycznie jak kabel jednometrowy z przeplotem do łącznia bezpośrednio pecetów. Mimo to nie nawiązałem połączenia! gdzie jest problem?! Nie mam już siły i nerwów do tego :/ Karta sieciowa któą kupiłem to EDIMAX EP-4103DL 32-bit cardbus fast enthernet .