logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Już brak mi sił do konfiguracji mojej sieci LAN! pomocy!

Pth 27 Lis 2006 19:22 1875 6
  • #1 3269781
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Witam. Moja sieć w domu wygląda tak, że : u mojego sąsiada jest modem DSL i router z którego rozchodzą się 3 połączenia - jedno na jeden komputer sąsiada (nr 5), drugie na wi-fi do laptopa sąsiada (nr 4)i trzecie połączeni idzie do mnie na switch D-link DES-1005d z tego switcha natomiast rozchodzą się 3 kolejne połączenia czyli na mojego notebooka (nr 1), i na dwa pc'ty (nr 2,3). (wszytko wygląda tak jak na rysunku poniżej. Dziś kupiłem nową sieciówkę (EDIMAX 4103DL) na PCMCIA do noteboka (nr 1). Wcześniej był jakiś tam 3COM i wszytko działało poprawnie. Od switcha do notebooka idzie kabel UTP bez przeplotu. Teraz gdy podłączam notebooka z nowej sieciówki to laptop (nr 1) zgłasza mi "złe połączenia lub brak połączenia" gdy podłączam laptopa do kabla w miejsce peceta nr 3 to laptop automatycznie nawiązuje połączenie i działa poprawnie. gdy podłącza go zamiast pc nr 2 to też zgłasza błąd. znalazłem gdzieś w domu kabel utp z przeplotem (taki którym bezpośrednio można połączyć dwa komputery bez koncentratora sieciowego czyli switcha czy huba). i też połączenie nawiązałem od razu, a że ten kabel był za krótki (tylko 1m) to miałem dłuższy (około 3 metry) i zaplotłem go identycznie jak kabel jednometrowy z przeplotem do łącznia bezpośrednio pecetów. Mimo to nie nawiązałem połączenia! gdzie jest problem?! Nie mam już siły i nerwów do tego :/ Karta sieciowa któą kupiłem to EDIMAX EP-4103DL 32-bit cardbus fast enthernet .
    Załączniki:
    • Już brak mi sił do konfiguracji mojej sieci LAN! pomocy! sdfsdf.GIF (23.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3269829
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Sprobuj recznie ustawic mu konkretny IP, lub tez o ile ta karta ma taka mozliwosc zmien jej predkosc chocby na 10 albo daj na pol dupleks i zobacz jakie zmiany. Jak nie to moze ten kabelek co do switcha idzie jest cos podmeczony :)
  • #3 3269853
    Pth
    Poziom 26  
    a gdzie zmieniac te ustawienia?!
  • #4 3269868
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    W zaawansowanych wiekszosc ma cos takiego jak medium type czy link speed itp , przy pcmcia moze czasem tego nie byc zalezy to tez takze od sterownikow, lub zmiany dokonac mozna programem dolaczonym do karty.
  • #5 3270582
    Pth
    Poziom 26  
    no jakoś to uruchomiłem... Zmieniłem na half-duplex 10Mega i chodzi jakoś, nie wiem czemu ale na 100Mega nie chce zawsze działać... tak na marginesie - czym sie różni polaczenie 10 i 100, a czym sie różni full i half duplex?
  • #6 3270843
    gregory_sz
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam,
    Moim zdaniem problem tkwi w kablach a dokładniej w źle zarobionych końcówkach. Z tego co wiem to przy transmisji 10 mega wykorzystywane są tylko 4 przewody (1,2,3 i 6 patrząc po pinach wtyczki), do transmisji 100 mega wykorzystuje się wszystkie 8 przewodów.
  • #7 3270894
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    do transmisji zarówno 10 jak i 100 wykorzystywane są 4 żyły jedynie w gigabitehternet jest wykorzystane 8

halfduplex -> wysyłanie i odbieranie nie może odbywać się jednocześnie albo jedno albo drugie

fullduplex -> wysyłanie i odbieranie danych może odbywać się w tym samym momencie

to że dzieje ci się tak ze na 10 działa a na 100 nie tonajprawdapodobniej jest źle zarobiona RJ-tka ew. któraś para jest pozamieniana
    powinno być:
    1. biało-pomarańczowy
    2. pomarańczowy
    3. biało-zielony
    4. niebieski
    5. biało-niebieski
    6. zielony
    7. biało-brązowy
    8. brązowy

z obu stron skoro wykorzystujesz switche

a tak BTW:
    switch = przełacznik
    hub = koncentrator :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfiguracji sieci LAN w domu, gdzie modem DSL i router u sąsiada rozdzielają połączenia na kilka urządzeń, w tym na switch D-Link DES-1005D, do którego podłączony jest notebook z nową kartą sieciową PCMCIA EDIMAX 4103DL. Po wymianie karty sieciowej na notebooku pojawia się komunikat o złym lub braku połączenia przy podłączeniu do switcha kablem UTP bez przeplotu, natomiast po podłączeniu do innych komputerów połączenie działa. Rozwiązaniem okazało się ręczne ustawienie parametrów karty sieciowej, takich jak prędkość na 10 Mbps i half-duplex, co umożliwiło działanie sieci. Dyskusja wyjaśnia różnice między prędkościami 10 i 100 Mbps oraz trybami half- i full-duplex. Problem najprawdopodobniej wynika z nieprawidłowo zarobionych końcówek kabli RJ-45, gdzie do transmisji 100 Mbps wymagane jest poprawne ułożenie wszystkich 8 żył według standardu (biało-pomarańczowy, pomarańczowy, biało-zielony, niebieski, biało-niebieski, zielony, biało-brązowy, brązowy). Wskazano także różnicę między switchem (przełącznikiem) a hubem (koncentratorem).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA