logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować gilotynę do cięcia drutu 2mm z napędem silnikowym lub elektromagnetycznym?

lepro 28 Mar 2007 18:41 4072 8
REKLAMA
  • #1 3728083
    lepro
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Chciałbym zrobić gilotynę która obcina drut na odcinki w określonej długości (czasie).
    Drut jest o średnicy 2mm więc urządzenie nie powinno być duże.
    Problemem jest zastosowanie "czegoś" co uruchamia nóż gilotyny.
    Może to być silnik który za pomocą wałka umocowanego "mimośrodowo" wykonuje co jakiś czas obrót uderzając w nóż, a może to być elektromagnes który włącza się podobnie jak silnik w określonych odstępach czasu uruchamiając ostrze.
    Takie mam pomysły, nie wiem czy dobre, może zasugerujecie mi jakieś inne rozwiązanie?

Nie wiem jaki układ elektroniczny zastosować do sterowania.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3729459
    ksiks
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Wszystko zależy od tego czy tniesz jeden czy wiecej drutów jednocześnie oraz od materiału z jakiego jest ten drut a w skrócie to od mocy jaka jest potrzebna do wykonania tej pracy. Ja mimo wszystko zastosował bym przekładnie mimośrodową bo na tym mozna uzyskać wiekszą wydajność niz na selenoidzie. Z tym że mimośród podnosiłby nóż do góry pokonując siłę spręzyny zwrotnej i potem spadek z zęba mimosroda wukorzystywałby siłę kinetyczną spreżyny do wykonania pracy ciecia druta.
    pozdrawiam
  • #3 3729654
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Ja bym "chlastał" napędem pneumatycznym. Niewątpliwą zaletą jest szybkość działania, możliwość wywierania nawet bardzo dużych nacisków (zależnych w zasadzie tylko od ciśnienia i wydajności źródła sprężonego powietrza), łatwość sterowania... Wadą jest cena rozwiązania i konieczność zasilania powietrzem. Jak masz powietrze pod ręką, to warto rozważyć.
  • REKLAMA
  • #4 3780253
    lepro
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dziękuję za pomoc.
    Proszę o podpowiedź czym mam sterować tym silnikiem.
    Nie mam zielonego pojęcia jaki układ sterujący zastosować.

Jestem kompletnym laikiem wiec proszę o odpowiedzi typu "tłumaczę matołowi" :)

Jak konkretnie nazywa się urządzenie do sterowania silnikiem które umożliwia wykonanie nim określonych ilości obrotów w określonym czasie.

Chodzi o to że silnik musiałby wykonać jeden szybki obrót oczekać jakiś czas i ponownie wykonać obrót. Czasy "odpoczynku" ustalałbym osobiście co dawałoby mi określone długości odcinanego drutu.

Pozdrawiam serdecznie
  • #5 3780687
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    A może wykorzystać nóż przymocowany z jednej strony na stałe a z drugiej siłownik od centralnego zamka i odpowiednio sterować czyli mostek H i generator impulsów
  • REKLAMA
  • #6 3780815
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Przy odpowiedniej konstrukcji (przekładnia, ramię, itd) to z tą praca poradzi sobie nawet silniczek z walkmana. Tyle, że było by to rozwiązanie strasznie nieefektywne...
    W urządzeniach do cięcia często pracuje silnik załączony na stałe, który jest sprzęgany z mechanizmem wykonawczym (prasa, gilotyna..) w taki sposób, że po wykonaniu jednego cyklu pracy mechanizm jest z powrotem rozłączany. A cykl pracy rozpoczyna sie kiedy czujniki obecności materiału wykryją jego prawidłowe położenie.
    Opisz dokładniej potrzeby i założenia techniczne tego urządzenia: wydajność, czas pracy, możliwe sposoby zasilania (prąd, powietrze...)
  • REKLAMA
  • #7 3780857
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    ale ten pomysl z silownikiem zamka centralnego ew kilkoma silownikami jest rewelacyjny , jako gilotyny mozesz uzyc jakichs narzedzi - szczypce ...
  • #8 3781697
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Obawiam się, że siłowniki zamka centralnego będą za słabe do tego zastosowania. 2 mm to już nie tak mało. Sam nóż powinien być wykonany z trzech kawałków metalu: dwa zewnętrzne nieruchome i wewnętrzny poruszający sie między nimi. Ostrza powinny być w kształcie litery V i powinny zachodzić przeciwnie na siebie.
    Można to zrobić w ten sposób, że drut będzie podawany w długiej rurce, by uniemożliwić jego wykrzywianie i podawać go ciernie rolką. I wtedy można by napędzać silnikiem nóż. Podawany drut w czasie cięcia będzie się opierał na nożu, a rolka wtedy będzie sie ślizgać po nim. Przy założeniu, że nic się nie będzie zacinać, można by się pokusić o napęd stały i jedynie dobór prędkości. Ewentualnie można sprzęgnąć mechanicznie nóż z rolką tak, by w momencie cięcia rolka pracowała bez docisku do drutu (pracowała jałowo)
    Załączniki:
    • Jak zbudować gilotynę do cięcia drutu 2mm z napędem silnikowym lub elektromagnetycznym? gilotynka2.JPG (12.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować gilotynę do cięcia drutu 2mm z napędem silnikowym lub elektromagnetycznym? gilotynka.JPG (12.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3784309
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    siłownik mógłby być ale to po prostu nie byłaby już gilotyna tylko coś jak te gilotyny do papieru czyli nóż przyczepiony z jednej strony do deski można by do takiej gotowej gilotyny dodać prowadnicę i siłownik i mogłoby działać

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy gilotyny do cięcia drutu o średnicy 2 mm z napędem silnikowym lub elektromagnetycznym. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przekładni mimośrodowej napędzanej silnikiem, która umożliwia efektywne wykorzystanie siły sprężyny zwrotnej do cięcia, oraz elektromagnesu (solenoidu) jako mechanizmu uruchamiającego nóż. Alternatywnie sugerowano napęd pneumatyczny ze względu na dużą siłę i szybkość działania, choć wymaga on źródła sprężonego powietrza. W kwestii sterowania silnikiem, wskazano potrzebę zastosowania układu umożliwiającego precyzyjne wykonanie pojedynczego obrotu z regulowanym czasem przerwy, co pozwoli na kontrolę długości ciętych odcinków drutu. Propozycje mechaniczne obejmują także wykorzystanie siłowników od centralnego zamka samochodowego sterowanych mostkiem H i generatorem impulsów, jednak ich siła może być niewystarczająca do cięcia 2 mm drutu. Zalecane jest zastosowanie noża zbudowanego z trzech części (dwa nieruchome elementy i ruchomy ostrze w kształcie litery V) oraz prowadzenie drutu w rurce z rolką dociskową, co zapobiega wykrzywianiu i ułatwia cięcie. Wskazano również, że w profesjonalnych urządzeniach często stosuje się silnik pracujący ciągle sprzęgany mechanicznie z mechanizmem tnącym, uruchamiany przez czujniki obecności materiału. Ostatecznie, dobór napędu i sterowania zależy od wymagań dotyczących wydajności, czasu pracy oraz dostępnych źródeł zasilania (prąd elektryczny, powietrze).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA