logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konstrukcja maszyny do prostowania i ucinania drutu.

fari1987 04 Lis 2012 10:56 4377 8
REKLAMA
  • #1 11486489
    fari1987
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Zabrałem się do maszyny która prostuje i ucina drut fi 4 coś podobnego jak na filmiku http://www.youtube.com/watch?v=pFB1kwA5plk całą konstrukcja mechaniczna czyli podajnik drutu, rolki prostujące, napęd do ciągnięcia (silnik z przekładnią) mechanizm ucinający wszystko będę mógł wykonać z Ojcem bo on ogarnia tokarki, frezarki itp. problem polega na tym że Ja chciałbym zrobić to automatycznie a nie na jakieś korby, ręczne ucinanie tak jak mój Tata lubi. Najlepiej jak zastosowanie jakiegoś licznika z czujką posuwu drutu. Tak aby wpisać na liczniku wartość np. 20cm oraz 20szt i wtedy drut wysuwa się na tą długość po czym daje impuls do sterownika siłownika pneumatycznego który obcina drut i powtarza tą czynność 20 razy. Znalazłem na allegro taki licznik
    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). [retrofood]
    i nie wiem czy on się nada. Proszę o pomoc czy przynajmniej mój trop w dążeniu do skonstruowania takiej maszyny jest prawidłowy. Przepraszam za posługiwanie się językiem kompletnie potocznym ale z automatyką nie miałem jeszcze do czynienia.

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

http://www.jmtcontrol.pl/xt5042-timer-programowalny-zegar-p-123.html link do licznika
  • REKLAMA
  • #2 11487265
    ejcon
    Poziom 16  
    Ocena: 61
    Witam,
    Co do twojego pytania odnośnie licznika proponuję licznik impulsów współpracującym z enkoderem inkramentalnym (obrotowym )
    Mechanizm zrobiony na docisku siłownikiem pneumatycznym z rolką i enkoderem obracającą się na wyprostowanym drucie .Takie rozwiązania sa w orginalnych rozwiązaniach.
    Co do ilości cykli trzeba zastosować drugi licznik impulsów współpracujący z mechanizmem cięcia np czujnik indukcyjny .
    A żeby zrobić całość automatyczne można zastosować plc z panelem ale to są dość wysokie ceny.
    Zerknij tu
    W razie pytań odezwij się na pw.
  • REKLAMA
  • #3 11488350
    pimo17
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam,
    Pomiar długości można zrealizować na enkoderze oraz liczniku impulsów. Do obsługi ilości sztuk należy mieć drugi licznik (lub 2 liczniki w jednej obudowie). Posuw drutu można zrobić na motoreduktorze z falownikiem. W zależności od tolerancji długości można zrezygnować z falownika.
  • #4 11490742
    fari1987
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedzi. Po przeczytaniu Państwa postów i zrozumieniu działania całego mechanizmu nabrałem ambicji do stworzenie czegoś bardziej skomplikowanego. Przy zastosowaniu dodatkowego mechanizmu gnącego na kąt 90 stopni przy wyjściu drutu. Czy zastosowanie jeszcze 4 liczników impulsów połączonych z enkoderem które dawały by sygnał do urządzenia gnącego. Jeśli moja koncepcja jest prawidłowa urządzenie wygnie prostokąt z drutu i utnie go. Moje pytania to:
    czy to może się udać przy podłączeniu takiej ilości liczników do jednego enkodera?
  • REKLAMA
  • #5 11491492
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    Koszt tych liczników będzie wiekszy od prostego sterownika PLC. A możliwości z sterownikiem...
  • REKLAMA
  • #6 11493876
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Spotykałem się wielokrotnie z urządzeniami do prac z z prołilami metalowymi i wierzcie mi, wszystkie mimo wykonywanych dosyć skomplikowanych operacji oparte były na rozwiązaniach czysto mechanicznych.
    Pozdrawiam.
  • #7 11495491
    fari1987
    Poziom 10  
    Rozumiem że sterownikiem PLC byłoby teoretycznie łatwo, jednak ja kompletnie się nie znam na automatyce i nie wiem czy będę w stanie to urządzenie zaprogramować, może macie jakieś propozycję co do marki sterowników PLC które można w sposób dostępny dla śmiertelników zaprogramować.
  • #8 11496821
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 194
    Długość można by mierzyć odbojnikiem z krańcówką i ręcznie ją ustawiać. Drut dojeżdża do krańcówki, która zatrzymuje posów. Kwestia odliczenia prętów, ale to już zwykły licznik ogarnie. Pewnie, że PLC sam układ będzie dużo prostszy. W PLC program zrobi to co kiedyś się robiło kabelkami i przekaźnikami.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat konstrukcji maszyny do prostowania i ucinania drutu o średnicy fi 4 mm. Użytkownik planuje zautomatyzować proces, wykorzystując licznik impulsów oraz enkoder do pomiaru długości drutu i ilości sztuk. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie siłownika pneumatycznego do mechanizmu cięcia oraz motoreduktora z falownikiem do posuwu drutu. Wskazano również na możliwość użycia sterownika PLC, który uprościłby całość automatyzacji, jednak użytkownik wyraził obawy dotyczące programowania takiego urządzenia. W odpowiedziach zasugerowano różne metody pomiaru długości, w tym wykorzystanie krańcówki oraz odbojnika. Użytkownik rozważał także dodanie mechanizmu gnącego do maszyny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA