logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie do sprawdzania dzwonku w telefonie stacjonarnym

xmenx 29 Mar 2007 09:44 2310 6
REKLAMA
  • #1 3729952
    xmenx
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam mam pytanie czy istnieje urzadzenie sprawdzania dzwonku w telefonie stacjonarnym ,bez podłączenia telefonu do lini telefonicznej - podłączamy telefon do urządzenia naciskamy przycisk w urządzeniu i telefon dzwoni, jest to mi potrzebne do sklepu zeby sprawdzać na życzenie klientów głaśnośc dzwonków ,melodie itp wedle ich zyczenia , i niechce wypinac i wpinac i zajmowac mojej lini telefonicznej - jest to uciążliwe i niewygodne,

Prosze o jakieś informacjie gdzie mozna takowe urządzenie mozna kupic
    lub jak to zrobić
    dziękuje za informacje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3729961
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 308
    witam
    powinien wystarczyć transformator na 24V
    pzdr
  • REKLAMA
  • #3 3730048
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    Nominalnie napięcie dzwonienia wynosi ok 70V, można podac 24V i większości dzwonków powinno zadziałać. Mozna jednak sie spotkać z niezwykle "tepymi sztukami" które zaczynaja dzwonić dopiero powyżej 40V.
  • REKLAMA
  • #4 3730241
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Ale w zasadzie wszytko powinno działać przy 24 V ~
    Centrale Panasonic-a tak miały swego czasu, nie wiem jak teraz.
    Tylko rezystor tak z 500 do 1000 ohmów wstaw w szereg
    A to po to żeby jak podniesiesz słuchawke nie uwalił czego.
  • REKLAMA
  • #5 3731364
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    A może na Allegro kup mini centralkę za niewielkie pieniądze i będzie bezpiecznie dla aparatów (prąd dzwonienia przy podniesieniu słuchawki np. przez klienta może uszkodzić aparat). Można również sprawdzić wybieranie numerów jak i poziom rozmowy.

Pozdrawiam
  • #6 3731821
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    za parę groszy mozna kupic NT ISDN AETHRA która umowzliwi ci rozmowę oraz dzwonienie na sprawdzany aparat *2#

ale musisz miec nowsze oprogramowanie
  • #7 3734112
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Załatwiłem sobie kiedyś coś takiego, ale może jeden lub dwa razy zadziałało, a potem już klops.:| W jednym z portów analogowych zrobiła się cisza.:cry:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat urządzenia do testowania dzwonka w telefonie stacjonarnym bez konieczności podłączania telefonu do linii telefonicznej. Proponowane rozwiązania obejmują użycie transformatora o napięciu około 24V, które powinno wystarczyć do uruchomienia większości dzwonków, choć niektóre modele mogą wymagać napięcia powyżej 40V. Zaleca się zastosowanie rezystora o wartości 500-1000 omów w szeregu, aby zabezpieczyć aparat przed uszkodzeniem przy podniesieniu słuchawki. Alternatywnie, sugerowano zakup mini centralki telefonicznej, np. dostępnej na Allegro, co pozwoli na bezpieczne testowanie dzwonków i funkcji wybierania numerów bez ryzyka uszkodzenia aparatu. Wspomniano także o urządzeniu NT ISDN AETHRA, które umożliwia rozmowę i dzwonienie na testowany aparat, jednak wymaga nowszego oprogramowania. Jeden z użytkowników podzielił się doświadczeniem, że takie urządzenie działało tylko sporadycznie, a w jednym z portów analogowych pojawiła się awaria.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA