logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korekcja nagłośnienia: jak ustawić charakterystykę z szumem różowym?

Ropniak 29 Mar 2007 17:43 1479 6
REKLAMA
  • #1 3731253
    Ropniak
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam! Rozważam właśnie problem typu: co zrobić by było lepiej? I chciałbym dowiedzieć się jak Wy rozwiązujecie problem korekcji przodów z użyciem generatora szumu różowego i analizatora. Jak ustawiacie charakterystykę? Liniowo a może ze spadkiem 3 dB? Ja jak na razie stosowałem charakterystykę ze spadkiem 3 dB w paśmie górnym a środek i bas "wykęcałem" liniowo. Interesuje mnie Wasze zdanie na ten temat, szczególnie zdanie doświadczonych elektroakustyków ;)
  • REKLAMA
  • #2 3732815
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Nie trzeba byc wielkim specem żeby wiedzieć że powinno byc liniowo w całym paśmie.Aż ciekawy jestem gdzie nagłaśniasz

Dodano po 39 [sekundy]:

Tzn co
  • REKLAMA
  • #3 3733217
    Ropniak
    Poziom 15  
    Ty chyba nie wiesz co to jest szum różowy. Aj a prosiłem o odpowiedzi specjalistów i co z tego mam???? Aj...
    Widmowa gęstość mocy szumu różowego opada 10dB na dekadę (ok. 3dB na oktawę) więc jest to szum linowy, ale o spadku 3 dB/okt... Wykres chyba każdy może sobie wyobrazić... no może nie każdy... Więc jak najlepiej zrealizować korekcję pasma przy pomiarze szumem różowym? A kolegę odsyłam do jakieś porządnej książki o elektroakustyce.... Może na początek podstawy elektroakustyki Z.Żyszkowskiego?Nie mam zamiaru się tu kłócić, ale proszę o przemyślanie odpowiedzi... Ja używam pomiarów na szumie różowym od 3 lat, ale każde dodatkowe zdanie, jakaś cenna uwaga może pomóc lub dać do myślenia, co znowu może spowodować to, że brzmienie FOH będzie jeszcze lepsze.
    I coś o szumie różowym:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Szum_r%C3%B3%C5%BCowy
  • REKLAMA
  • #4 3733810
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Marcin :- ) doczytaj jeszcze.

Ropniak: można zastosować procesor psychoakustyczny
    ja się właśnie zabieram za eksperymenty z nim bo mam go na pokładzie driveracka.
    Są dodatkowe procesory subbasowe podrasowywujące brzmienie dołu. Są patenty na lekkie podmiksowanie dołu lub góry
  • REKLAMA
  • #5 3733844
    Ropniak
    Poziom 15  
    Ciekawa propozycja. Muszę spróbować... A ja ostatnio miałem taki problem: jeździłem na Cobrze 4 Dynacorda i stosowałem pomiar szumem różowym i na jego bazie poprawiałem korekcję nagłośnienia w odniesieniu do warunków
    akustycznych pomieszczenia, po czym miałem "nieprzyjemność" robić koncert na nagłośnieniu PA typu sub- odwrotka, środek 15 w tubie! i 2 drivery 1" ... zrobiłem jak zwykle pomiar szumem różowym, wykonałem korekcję i.... klops ;) grało to na pewno lepiej niż przed korekcją, ale i tak nie było zbyt dobrze... powtórzyłem czynność, ale na szumie białym i... było lepiej! Doszedłem do wniosku... KOREKCJA KOREKCJI NIERÓWNA! Aj...
  • #6 3733892
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    jest jeszcze inny patent korekcja dynamiczna
    procesor wykonujący korekcje pod wpływem zmieniających się warunków
  • #7 3733960
    Ropniak
    Poziom 15  
    Słyszałem o takim fajnym urządzonku:SABINE REAL Q2... To cyfrowy korektor adaptacyjny, który dostosowuje właśnie korekcję nagłośnienia w zależności od warunków akustycznych otoczenia...
    http://www.sabineusa.com/newsite/realq.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy korekcji charakterystyki nagłośnienia przy użyciu generatora szumu różowego i analizatora. Szum różowy charakteryzuje się spadkiem gęstości mocy o około 3 dB na oktawę, co wymaga odpowiedniego podejścia do korekcji pasma. Powszechnie zaleca się stosowanie korekcji liniowej w całym paśmie, jednak niektórzy stosują spadek 3 dB w paśmie wysokich częstotliwości, pozostawiając środek i bas liniowe. W praktyce pomiary na szumie różowym bywają mniej skuteczne niż na szumie białym w niektórych konfiguracjach nagłośnienia, co wskazuje na konieczność indywidualnego dostosowania korekcji. Wskazano także na możliwość wykorzystania procesorów psychoakustycznych oraz dynamicznych korektorów adaptacyjnych, które automatycznie dostosowują charakterystykę do zmieniających się warunków akustycznych. Przykładem takiego urządzenia jest cyfrowy korektor adaptacyjny SABINE REAL Q2. Dyskusja podkreśla znaczenie wiedzy elektroakustycznej i eksperymentów w celu optymalizacji brzmienia FOH.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA