logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proszę o porady w sprawie ustawienia ekualizera z góry dzięk

OZAJSTP 04 Lis 2006 11:29 2352 15
REKLAMA
  • #1 3186091
    OZAJSTP
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam mam Ekualizer 31 punktowy Behringea mam kapele zajmująca sie obsługą muzyczną kupiliśmy niedawno kolumny Peway UL 215H. Dotychczas zawsze wycinałem środek a reszta sukcesywnie była podnoszona w górę środek w okolicy -5 a skrajne ustawienia basu i góry + 6 albo 7 chyba ze cos sie wycięło całkowicie z góry albo basu.
    mam pytanko jak to teraz dobrze ustawić wiem ze to kwestia prób i błędów ale jak na to patrzą fachowcy i jakie pasmo mam podnieść a jakie obniżyć żeby bas był płynny a nie z mulony mikrofony ładnie pracowały bez zbędnych pisków!

poproszę o radę

z góry dziękuje!

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu oraz sam post!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !

Post był raportowany...
  • REKLAMA
  • #2 3186498
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Przecież to zalezy od sali i to trzeba słyszeć, żeby coś pozmieniać. Po za tym co to za firma Peway: pisze sie Peavey!

jaka sala i co tam jest. Po za tym zły dział: urwałes się z choinki, nie wiesz, że najpierw czyta się regulamin? Przenosze z Audio i akustyka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 3186564
    OZAJSTP
    Poziom 13  
    dokładnie zgadzam sie z Tobą. iteresuje mnie barziej co słychac w danym pasmie i na co zwracac większa uwage.
  • REKLAMA
  • #4 3187211
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Ehhh to jedynie za kazdym razem metoda odluchac-wyregulowac-odsluchac-doregulowac. Na jednej sali bas muli (50hz -6dB) i buczy a na innej trzeba go szukac :) (50hz +6dB). Bezsensem jest mocne tlumienie "srodka". Korektorem jedynie masz podratowac jakies problemowe anomalie akustyczne i dopasowac sprzet do sali. Co do sprzegania sie mikrofonu to zazwyczaj powodem jest przesadzenie z wysokimi - a do tego wokal strasznie "syczy" i glos jest przepiskliwy. Innych amatorskich metod chyba nie ma;).
  • Pomocny post
    #5 3187238
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Główny problem wielu ludzi! Ustawiacie panowie na korektorach DJ-ską barwę tzw. „V”. Czemu tak się to nazywa? No właśnie powycinany środek a góra i dół na maksa (suwaki na korektorze wyglądają jak litera V)! Jak tak można. Przecież masa informacji zawartych w muzyce znajduje się właśnie w średnicy. Wszystkie wokale, gitary częściowo instrumenty klawiszowe, co po niektóre instrumenty perkusyjne (o muzyce poważnej nie wspomnę) wymagają posiadania częstotliwości średnich bo inaczej wokalista brzmi jakby połknął żyletkę, werbel to jakiś bębenek z dołem i jakimś trzaskiem a klawisz to głównie lewa ręka. Tak nie można czy wy tego nie słyszycie? Korektor ma poprawić charakterystykę a nie ją niszczyć. Co do konkretnego pytania – nie ma złotego środka. Na pewno bardzo często wycina się w dole 250HZ (ale z umiarem a nie od razu –15dB) a w przypadku tych kolumienek byłbym skłonny twierdzić że także należało by osłabić dolne pasmo w okolicach 20Hz- 35Hz ( a może nawet 50Hz). Te głośniki na pewno nie zagrają aż tak nisko więc po co je forsować. Nie jestem pewien jaki siedzi tam driver ale obawiam się że to piezo. Tak czy inaczej należy dokładnie przyjrzeć się właśnie średnim częstotliwością. Zobacz co się dzieje w przedziale od 800Hz do około 4kHz ze szczególną uwagą na częstotliwości 1.25Hz i 2.5kHz –one często brużdżą. Jeśli nie musisz nie ruszaj 1kHz. Okazać się może że w górze (okolice 4khz) będzie czegoś brakować- sprawdź to na słuch. Samą końcówkę pasma (powyżej 16kHz) raczej bym delikatnie osłabił z powodu analogicznego do opisanego w przypadku dołu pasma. To są informacje bardzo ogólne. Naturalnie definitywną korekcję uzyskasz dopiero w sali gdzie to ma grać. Zerknij jeszcze na 100Hz czy aby nie należy ją troszkę podbić. Wszystko co na tej tercji będziesz robił rób ze smakiem i umiarem, i słuchaj, słuchaj, słuchaj aż do znudzenia- to jedyny sposób byś dobrze poznał swój sprzęt i potrafił go poprawnie obsługiwać.
  • #6 3187664
    Babcia1981
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Paweł.ko napisał:
    Główny problem wielu ludzi! Ustawiacie panowie na korektorach DJ-ską barwę tzw. „V”. Czemu tak się to nazywa? No właśnie powycinany środek a góra i dół na maksa (suwaki na korektorze wyglądają jak litera V)! Jak tak można. Przecież masa informacji zawartych w muzyce znajduje się właśnie w średnicy.

Takie ustawienie korektora nazywa się fachowo - "uśmiech dyskoteki" 8)
    Paweł.ko bardzo mądrze pisze - wszystko z umiarem.
    Odnośnie korekcji zawsze lepiej jest podciąć niż podbić. To mniej destrukcyjne dla brzmienia.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3187902
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    "uśmiech dyskoteki" - cha cha! Nie słyszałem takiego określenia! Kupuję :D
  • #8 3188033
    naud
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    To powiedzenie ma jeszcze dodatkową końcówkę , a brzmi tak:
    Uśmiech dyskoteki - jak u sąsiada na wieży.
    Ha , można się pośmiać, ale jest to bolączka niestety wielu, wielu....
    No i tak, jak napisał Paweł Ko. : słuchać , słuchać....

Pozdrawiam
  • #9 3188089
    OZAJSTP
    Poziom 13  
    i własnie o taki odpowiedzi mi chodziło bo zauwazam bardzo często u znajomych taki uśmich a ja sie od tego troche izolowałem bo mi cos nie pasowało a teraz to juz mam jasnos co w jakim paśmie. ale oczywiście z umiarem, to złoty środek którego nigdy za wiele.

pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za bezcenne informacje.:D
  • #10 3223525
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Jak masz komputer i dobry mikrofon, możesz się pobawić, i puścić szum różowy na głośniki i na analizatorze widma z mikrofonu sprawdzić które pasma są do podbicia a które do ściągnięcia. Trzeba wziąć pod uwagę nielinearność mikrofonu ale często jest ona ok 3dB.
    Ja to tego używam cubase i plaginów VST.
    Na analizatorze powinna pojawić się linia zbliżona do poziomej z delkatnym opadem na dole pasma.

W tedy masz ustawiony system w miarę liniowo, większość żeczy powinna być czytelna i nie powinno się tak bardzo sprzęgać. Później można jeszcze zrobić dodatkową eq na ucho, bądź używać już tylko korektora w mikserze.
  • #11 3225875
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    A co z charakterystyką samego mikrofonu? Przecie on sam przekłamuje pomiar.
  • #12 3226095
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3250742
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Dzisiejsze mikrofony pojemnościowe mają odchyłkę od zera rzędu 3dB rzekłbym że jest pomijalna. Dlatego też pisałem dobry mikrofon :) A jak masz wykres to możesz sobie skorygować.
    A sposób ten dobry dla akustyków którym słoń nadepnął na ucho, a jednak czują powołanie.

Można też kupić niedrogi w miarę płaski mikrofon pomiarowy behringera
  • REKLAMA
  • #14 3257436
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    "uśmiech dyskoteki" DOBRE ! :)

W tych paczkach jest driver 1 cal z ferrofluidem, ładnie chodzi i wmiarę równo już od nieco powyżej 500 Hz.
    Tak na tą paczkę - (odkładajęc na bok pomieszczenie) - to specjalnych korekcji nie trzeba, oprócz podcięcia dołu - oczym Paweł wspominał. Tyle, że chyba nawet wyżej niż 50 Hz - nie mierzyłem tego, tylko tak "na ucho" - ale 50 Hz to z tej paki nie uświadczysz. To raczej taka do gadania - mocno krzykliwa jest
  • #15 3274475
    matelko
    Poziom 14  
    Można też zamiast cubase i plug-in'ów, tak jak kolega adambyw, użyć wyspecjalizowanego programu jakim jest SIA Smart Live (polecam).
  • #16 3362681
    OZAJSTP
    Poziom 13  
    To prawda jest krzykliwa i powiem ze jesteśmy z nich zadowoleni choc pewnie jak dokupimy suby to drajwer bedzie chyba za słaby..
    ale jak dla kapeli to fane skrzynki.
    powiedzcie co do tego byscie polecili jakie suby, nie chce tych orginalnych ul ponoc sa tandetne i nie schodzą azbyt nisko.
    najlepsze byoby coś na jednej 18...
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalnego ustawienia 31-punktowego korektora Behringera w systemie nagłośnieniowym z kolumnami Peavey UL 215H. Użytkownicy podkreślają, że korekcja dźwięku jest silnie zależna od akustyki pomieszczenia i wymaga indywidualnych prób odsłuchowych. Popularnym błędem jest stosowanie tzw. „uśmiechu dyskoteki” – znaczne podbicie basu i wysokich tonów przy jednoczesnym wycinaniu średnicy, co prowadzi do utraty naturalności wokalu i instrumentów. Zaleca się raczej delikatne podcinanie problematycznych pasm, zwłaszcza w okolicach 250 Hz oraz dolnych częstotliwości (20-50 Hz), aby uniknąć mulistego basu i sprzężeń mikrofonów. Do precyzyjnej regulacji polecane jest użycie różowego szumu i analizatora widma z mikrofonem pomiarowym, uwzględniając korekcję charakterystyki mikrofonu. Wskazano także na możliwość stosowania oprogramowania do analizy akustycznej, np. Cubase z wtyczkami VST lub SIA Smart Live. W kontekście kolumn Peavey UL 215H zauważono, że mają one 1-calowy driver z ferrofluidem, dobrze pracujący powyżej 500 Hz, a ich dolne pasmo jest ograniczone, co może wymagać dołożenia subwoofera, najlepiej z pojedynczym 18-calowym głośnikiem, zamiast oryginalnych subów UL, które są krytykowane za słabe zejście niskich tonów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA