logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panel mi się nagrzewa. Kenwood trzeszczy przy włączaniu.

andrew99122 29 Mar 2007 20:58 1436 6
REKLAMA
  • #1 3731984
    andrew99122
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam mam taki problem a wiec po włączeniu radioodtwarzacza marki kenwood na poczatku trzeszczey ale to ejst poruszeone juz w moim innym watku( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic711349.html
    ) i moze tez tego byc wina ale sie nagrzewa i jest bardzo gorące ale to tez nie panel bo jak zdeje to całę radyjko jest bardzo gorące i ten problem co wyzej link czy to moze byc tego rowniez wina czego oczywiscie nie mogłęm roziwazac i nadal trzeszczy
  • REKLAMA
  • #2 3734502
    SatCom
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Witam

Proponuje sprawdzenie instalacji głośnikowej a jeżeli okaże się że jest ok to należy wymienić stopień końcowy mocy .

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3735087
    andrew99122
    Poziom 10  
    no tak tylko jak ta instalacje sprawdzic i jak ta koncowke wmienic??czy to jest trudne??ile to kosztuje
  • REKLAMA
  • #4 3736417
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Instalację sprawdza się wypruwając wszystkie kable i oglądając je czy ktoryś nie jest przetarty, można mierzyć omomierzem czy nie ma przebicia do masy ale to nie daje pewności gdyż przetarty przewód może raz dotykać do masy a raz nie. A co do wymiany końcówki to robi się to lutownicą, przy pewnej wprawie w 10 minut plus czas na rozkręcanie radia a koszt to koszt scalaka plus 30-100zł zależnie od widzimisię serwisanta i stopnia skomplikowania radia. A pewność że objaw ustąpi jest mała. Z natury kolorowe wyświetlacze, mocne końcówki mocy wymagają prądu, który to płynąć wytwarza ciepło. Wielu pamięta wzmacniacze Diory które z mocą 20W na kanał miały potężne kaloryfery w tyłu a te nowe radia są dwa razy mocniejsze, gdzieś to ciepło musi być odprowadzone, a napewno nie blisko nagrzewnicy w aucie która podgrzewa radia zamiast chłodzić.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 3738452
    andrew99122
    Poziom 10  
    no fakt moze byc i kablach wia bo głosniki trzeszcza
    wszytkie 4 ale jak przestaja to wszystkie na raz to czy kable??
    nie jestm do konca pewny ??
  • #6 3738513
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    miałem podobny problem z radyjkiem Sony, grało elegancko do polowy skali a za polową odłączało wszystkie głośniki, jak odpiąłem i podłaczyłem kostkę to było git, chyba ze znów pogłosiłem za polowe skali. Zmieniłem końcówkę mocy i jak ręką odjął, jak sie radio grzeje to może być wina końcówki
  • #7 3740702
    andrew99122
    Poziom 10  
    a ile u ciebie wyniosłą wymiana końcowki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radioodtwarzaczem Kenwood, który po włączeniu trzeszczy i nagrzewa się bardzo mocno, co nie jest spowodowane panelem, lecz całym urządzeniem. Wskazano, że przyczyną mogą być uszkodzone kable głośnikowe lub stopień końcowy mocy. Sprawdzenie instalacji polega na wizualnej kontroli przewodów oraz pomiarze omomierzem, choć uszkodzenia mogą być nieciągłe i trudne do wykrycia. Wymiana końcówki mocy wymaga lutowania i demontażu radia, a koszt zależy od ceny scalaka i serwisu. Nagrzewanie się radia jest naturalne ze względu na wysokie zapotrzebowanie na prąd i moc wyjściową, co generuje ciepło, które musi być odpowiednio odprowadzone. Podobny problem z końcówką mocy opisano na przykładzie radia Sony, gdzie wymiana elementu rozwiązała problem trzeszczenia i wyłączania głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA