logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora MDS 502 - Wyłączanie po chwili, zanik napięcia 12V, co sprawdzić?

marcin2057 30 Mar 2007 07:24 2443 5
REKLAMA
  • #1 3733072
    marcin2057
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Witam Mam problem z magnetofonem diora mds 502 a problem polega na tym, że po włączeniu po krótkiej chwili magnetofon się wyłącza i jest brak reakcji. Odłączam kabel sieciowy i po ponowny podłączeniu jest ta sama sytuacja (chwile pochodzi i się wyłącza). Na kondensatorze prawdopodobnie filtrującym ginie napięcie (12V) napięcie 5V do zasilania układów cyfrowych jest i reszta napięć zasilających jest i tylko to napięcie 12V ginie W stanie czuwania deck zachowuje się normalnie i może tak być dłuuuuuugo i się nie wyłączy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3733126
    BATT
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Wymień najpierw paski napędowe.To podstawa jak się żle ustawi mechanika tak będzie potem reszta.
  • REKLAMA
  • #3 3733413
    marcin2057
    Poziom 15  
    Jeżeli po wymianie pasków nadal jest to samo to jaka może być przyczyna?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3733464
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 638
    Witam
    Nie mam teraz schematu tego magnetofonu pod ręką, więc mogę sie mylić, ale jak się nie mylę w obwodzie tego zanikającego napięcia jest bezpiecznik. Spróbuj go wyciągnąć i wyczyścić to gniazdo i sam bezpiecznik jakimś drobnym papierkiem ściernym. Potem ściśnij troszkę te blaszki trzymające bezpiecznik i włóż go na swoje miejsce. A najlepiej jak sprawdzisz napięcia. Skoro zanika na kondensatorze filtrującym już po prostowniku, to sprawdź czy jest na wyjściu transformatora. Jeśli tak, to szukaj dalej w kierunku mostka. Być może jakiś zimny lut.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3734470
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    marcin2057 napisał:
    Na kondensatorze prawdopodobnie filtrującym ginie napięcie (12V)
    Dowiedz sie dokladnie na ktorym kondensatorze ginie to napiecie!Bo filtrujacy za mostkiem to jest C21,czy o ten chodzi?Bo jeśli zanika na C20 czyli wyjscie stabilizatora to jest jak najbardziej prawidlowo w stanie czuwania!Sprawdz mechanizmy czy sie nie blokuja lub cos innego sie z nimi nie dzieje,czesto wlasnie jest to przyczyna i jeszcze procesor tez moze byc winny.
  • #6 3735128
    marcin2057
    Poziom 15  
    wielkie dzięki Wymieniłem paski na nowe i magnetofon cyka jak nówka
    dzięki
REKLAMA