Witajcie po przeczytaniu postów na ten temat jakoś nie dotarłem do mojej usterki, ale starałem się dostosować do usterek kolegów.
Schemat mam i pomiary zasilacza i kondensatorów, pierwszych tranzystorów i diod oraz Bezp. (jeden
) zrobione - wszystko dobre, na płycie procesora tranzystor też zmierzony (no o zimnych lutach nie muszę wspominać, te widoczne pewnie wszystkie usunięte) - wszystko OK. a jednak problem.
Objawy:
Po podłączeniu do sieci, MDS załącza się silniki też, diody podświetlania kieszeni też, i po chwili to wszystko się wyłącza i przechodzi w stan OFF.
Przycisk STANDBY naciskamy by uruchomić lecz bez skutku. Kieszenie się normalnie otwierają bez zacięcia.
Zrobiłem mały "myk" podczas wkładania wtyczki do kontaktu nacisnąłem PLAY (kaseta była już w środku) i MDS ruszył działa niemal że jak by nie było usterki. Wszystko gra dobrze ma podświetlane wskaźniki poziomu zapisu, przewijanie działa FF, REV, PAUZA. Kieszeń A i B działa OK.
Lecz gdy tylko nacisnę STANDBY to normalnie wiadomo się wyłączy ale już nie załączy.
Chciałem dodać że T502 jest sprawny (był wyciągany nawet by zmierzyć)
Na nodze 27 procesora zmienia się stan z WYS. na NISKI podczas naciskania - a gdy uruchomiony jest MDS to jest to samo - cały czas jest 5V, a gdy nacisnę przycisk ON/OFF to pojawia się 0 i MDS się wyłącza - ale już nie załącza a stan się zmienia z 4,88V na 0V
Dodano po 15 [minuty]:
Czytając Post#2 - 19 Lut 2010 13:48
W temacie Re: Magnetofon Diora MDS-502 nie uruchamia się przez Standby
Czy jest to prawda ? że nie można go załączyć tym że przyciskiem ?
ps. zmierzę jeszcze T27 i nogę 37 z procka
Schemat mam i pomiary zasilacza i kondensatorów, pierwszych tranzystorów i diod oraz Bezp. (jeden

Objawy:
Po podłączeniu do sieci, MDS załącza się silniki też, diody podświetlania kieszeni też, i po chwili to wszystko się wyłącza i przechodzi w stan OFF.
Przycisk STANDBY naciskamy by uruchomić lecz bez skutku. Kieszenie się normalnie otwierają bez zacięcia.
Zrobiłem mały "myk" podczas wkładania wtyczki do kontaktu nacisnąłem PLAY (kaseta była już w środku) i MDS ruszył działa niemal że jak by nie było usterki. Wszystko gra dobrze ma podświetlane wskaźniki poziomu zapisu, przewijanie działa FF, REV, PAUZA. Kieszeń A i B działa OK.
Lecz gdy tylko nacisnę STANDBY to normalnie wiadomo się wyłączy ale już nie załączy.
Chciałem dodać że T502 jest sprawny (był wyciągany nawet by zmierzyć)
Na nodze 27 procesora zmienia się stan z WYS. na NISKI podczas naciskania - a gdy uruchomiony jest MDS to jest to samo - cały czas jest 5V, a gdy nacisnę przycisk ON/OFF to pojawia się 0 i MDS się wyłącza - ale już nie załącza a stan się zmienia z 4,88V na 0V
Dodano po 15 [minuty]:
Czytając Post#2 - 19 Lut 2010 13:48
W temacie Re: Magnetofon Diora MDS-502 nie uruchamia się przez Standby
jur1 wrote:
Od samego początku produkcji przycisk standby był tylko do wyłączania sprzętu.
Czy jest to prawda ? że nie można go załączyć tym że przyciskiem ?
ps. zmierzę jeszcze T27 i nogę 37 z procka