Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MDS 502 DIORA - standby - tylko można wyłaczyć ale już nie załączyć

DamianRTV 06 Aug 2011 11:09 3051 9
Testo
    DamianRTV
    Level 27  
    Witajcie po przeczytaniu postów na ten temat jakoś nie dotarłem do mojej usterki, ale starałem się dostosować do usterek kolegów.
    Schemat mam i pomiary zasilacza i kondensatorów, pierwszych tranzystorów i diod oraz Bezp. (jeden ;) ) zrobione - wszystko dobre, na płycie procesora tranzystor też zmierzony (no o zimnych lutach nie muszę wspominać, te widoczne pewnie wszystkie usunięte) - wszystko OK. a jednak problem.

Objawy:

Po podłączeniu do sieci, MDS załącza się silniki też, diody podświetlania kieszeni też, i po chwili to wszystko się wyłącza i przechodzi w stan OFF.
    Przycisk STANDBY naciskamy by uruchomić lecz bez skutku. Kieszenie się normalnie otwierają bez zacięcia.
    Zrobiłem mały "myk" podczas wkładania wtyczki do kontaktu nacisnąłem PLAY (kaseta była już w środku) i MDS ruszył działa niemal że jak by nie było usterki. Wszystko gra dobrze ma podświetlane wskaźniki poziomu zapisu, przewijanie działa FF, REV, PAUZA. Kieszeń A i B działa OK.
    Lecz gdy tylko nacisnę STANDBY to normalnie wiadomo się wyłączy ale już nie załączy.

Chciałem dodać że T502 jest sprawny (był wyciągany nawet by zmierzyć)

Na nodze 27 procesora zmienia się stan z WYS. na NISKI podczas naciskania - a gdy uruchomiony jest MDS to jest to samo - cały czas jest 5V, a gdy nacisnę przycisk ON/OFF to pojawia się 0 i MDS się wyłącza - ale już nie załącza a stan się zmienia z 4,88V na 0V

Dodano po 15 [minuty]:

Czytając Post#2 - 19 Lut 2010 13:48

W temacie Re: Magnetofon Diora MDS-502 nie uruchamia się przez Standby

jur1 wrote:

Od samego początku produkcji przycisk standby był tylko do wyłączania sprzętu.

Czy jest to prawda ? że nie można go załączyć tym że przyciskiem ?

ps. zmierzę jeszcze T27 i nogę 37 z procka
  • Testo
  • Helpful post
    jurków
    Level 11  
    Witam. To prawda że standby jest tylko do wyłączenia a włączamy jakimkolwiek przyciskiem. Wiem na pewno bo posiadam ten magnetofon i tak jest od nowości.
    DamianRTV
    Level 27  
    A co ma za zadanie przełącznik TIMER - PLAY off i REC ?
  • Testo
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    DamianRTV wrote:
    A co ma za zadanie przełącznik TIMER - PLAY off i REC ?

Wystarczy odszukać instrukcję obsługi dowolnego magnetofonu wyposażonego w taki przełącznik i samodzielnie zdobyć informację, że:
    - Play = po włączeniu magnetofonu następuje automatyczne uruchomienie odtwarzania.
    - REC = po włączeniu magnetofonu następuje automatyczne uruchomienie nagrywania.
    - OFF = funkcja "Timer" wyłączona.

Sterowanie włączeniem magnetofonu, od strony zasilania sieciowego, za pomocą wzmacniacza, gniazdko sieciowe we wzmacniaczu objęte działaniem przekaźnika lub wyłącznika sieciowego, lub za pomocą zewnętrznego urządzenia o nazwie... "Timer".

GM
    DamianRTV
    Level 27  
    No właśnie - nie poszukałem instrukcji i nie przeczytałem :( moja wina - ale dziękuję serdecznie za podpowiedź drogi kolego.

To ta Twoja odpowiedź by mi wiele teraz rozwiązała.

Gdy uruchomiłem MDS-a poprzez wyłączenie z sieci i ponowne włożenie wtyczki sieciowej to MDS uruchamiał się na chwilę i w tej chwili nacisnąłem dowolny przycisk (START STOP << , >> ) to już został w trybie ON i tak sobie już działał bez zarzutów. A gdy tego nie zrobiłem w tej chwili to na żaden z przycisków nie reagował.
    Więc zacząłem od pomiarów napięć i przeczyszczenia wszystkich pinów wtyczek i przełączników. Myślę że to mu pomogło.

Jak już MDS był uruchomiony to przełącznikiem CONTR. PLAY gdy ruszałem, dałem na pozycję lewą (strzałeczki prawo lewo) to mi dioda LED DECK 2 zaczął mrugać i gdy dotknąłem przełącznik to nie mrugało. Zaciekawiło mnie to i wyczyściłem przełącznik - patrze, a tu pęknięta płytka 4-rech przełączników ta pod wskaźnikiem wysterow.
    Po naprawieniu - MDS się dziwnie zachowuję, wcześniej nie mogłem tego sprawdzić. Załącza się tylko gdy dam przełączniki TIMER oraz CONTR.PLAY w pozycję 2x OFF.

Miałem wątpliwości co do wtyczek i gniazd tychże przełączników czy nie zostały zamienione przez poprzednika ale Twoja odpowiedź mówi, że jest dobrze bo jak włożę wtyczkę zasilania to uruchamia się na tym TIMERze tak jak piszesz.

Ale na przycisku CONTR.PLAY jak dam na strzałki lewe czy prawe - powtarzanie to uruchomi się na chwilę MDS po czym zgaśnie ale już przyciskiem nie da się uruchomić więc trzeba wyciągnąć wtyczkę sieciową zrobić "RESET" i dać na pozycje OFF i załączyć wtyczkę sieciową. MDS się uruchomi , zgaśnie i można odpalić dowolnym przyciskiem.

Więc co mogę mieć nie tak. PROCEK ?
    DamianRTV
    Level 27  
    Czy ten przycisk (strzałeczki lub powtarzanie) chodzi o przejście z DECK 1 na DECK 2 - jest potrzebny ? Bo on mi blokuje procesor - jak zostaje w pozycji OFF to załączenie MDS-a w sieć załącza na sek. go i wchodzi na stanby - obojętnie jaki klawisz wcisnę to uruchamia się MDS i działa prawidłowo. Lecz gdy tylko ustawię na jakichkolwiek strzałeczkach to ta funkcja działa ok ale gdy tylko wyłączę na STANDBY już żadnym przyciskiem nie mogę uruchomić magnetofonu. "rest" wtyczkowo-sieciowy tez nie pomaga - tylko przełączenie go na pozycję OFF i reset wtyczkowy (wyłącznie go z sieci) znów działa poprawnie.

Czy mogę tę wtyczkę Pc wyłączyć - bo Pa jest od TIMER-a będzie działał tak - czy się coś popsuje więcej ?

Pozdrawiam.
    jurków
    Level 11  
    Jeżeli nie potrzebujesz tych funkcji to spokojnie możesz go odłączyć pozostawiając przewody lużne ale zaizolowane . A jeśli chcesz to sprawdż diody D502 , D503 i tranzystory T508 , T509 , T512 , T513.
    DamianRTV
    Level 27  
    Witaj - no właśnie już były mierzone (na wylucie) - dobre. Diody już - te 3 koło siebie BAYP94 wymieniłem dla świętego spokoju na nowe IN4148 i inne z innych postów elementy też mierzone - nie wiem może procek padł.

Jest to tylko ten przełącznik - w trakcie pracy działa tak jak ma działać - pełni swoją funkcję (tak jak strzałki nakazują) przełącza się gdy DECK 1 kończy taśmę i przewija ją do początku i w tym momencie załącza się DECK 2. Ale gdy on pozostanie w któreś z tych (strzałkowych) pozycji i wyłączę MDS-a to już się go nie da załączyć - żadnym przyciskiem. Nawet danie go na pozycję OFF nie pomaga. Trzeba wyciągnąć wtyczkę z sieci dać przełącznik na pozycję OFF i wtedy dopiero dać wtyczkę do sieci i potem normalnie się załącza MDS i chodzi normalnie.
    Co mu może być ?
    jurków
    Level 11  
    Widocznie to wada procesora . Ale jak wspomniałem jeżeli nie używasz tej funkcji to zostaw przełącznik lub odłącz przewody. Lub zakup płytkę z procesorem .
    DamianRTV
    Level 27  
    On normalnie w trakcie normalnej pracy działa prawidłowo tylko jak się zostawi na jakieś z 20uch tych funkcji - nie wyłączy się na OFF przed WYŁĄCZENIEM sprzętu to o ponownym załączeniu możemy zapomnieć jak wtyczki nie wyciągniemy i reseta nie zrobimy.
    Ale kto tam będzie o tym pamiętać by to przełączyć na OFF ;-) przed wyłączeniem. Więc wyciągnę wtyczkę z tego przełącznika najwyżej nie będzie tej funkcji ale ciekawe czemu się to stało i co dalej padnie w procku. -Podmieniałem na płytce już 7474 i 74148 ale bez rezultatów :(

OK - to tak zrobię - ważne że działa cusik tam.