logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego rezystor w przetwornicy SANYO C20 EE 13EX TXT nie wykazuje uszkodzeń?

salceson 03 Paź 2003 11:42 2032 7
REKLAMA
  • #1 347266
    salceson
    Poziom 11  
    witam nie mam za specjalnego doświadczenia w tv,
    mam takie pytanie próbowałem naprawic przetwornicew tv typ podam jutro . Objaw jest taki: tv nie działa pali rezystor 3,9 oma 6W,
    uszkodzony tranzystor mocy w przetw. po stronie pierwotnej d 1710
    ,dziwne uszkodzenie rezystora nie ma najmniejszegpo sladu przegżania,
    aha tak samo uszkodzony rezystor przy tym tranzystorze 68om 3W.
    może mi ktoś wytłumaczyc dlaczego uszkodzenie rezystora nie jest widoczne gołym okiem
    dziekuje z góry,prosze o wyrozumiałość
    pozdrawiam
    ten tv to panasonic
  • REKLAMA
  • #2 347308
    slawek.as
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Witam.
    Bez specjalnego doświadczenia?To może lepiej dać to fachowcom do naprawy. Druga sprawa - czy wszystko co się psuje musi być zewnętrznie widoczne?
    Jeżeli się zdecydujesz dalej sam naprawiać to podaj typ TV, typ chassis i co ewentualnie jeszcze stwierdziłeś że jest uszkodzone.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 360805
    salceson
    Poziom 11  
    witam dziekuje kolegom za zainteresowanie tematem,
    telewizor ten za wszelką cene bede chciał naprawić samemu , sprawa honoru.
    podaje typ :
    SANYO C20 EE 13EX TXT
    CHASIS A7-A20
    Mam jeszcze takie dosc laickie pytanko co to jest chasis
    wymieniłem te uszkodzone elementy o których pisałem poprzednio i efekt jest taki że po włączeniu wył. sieciowym przetwornica tak jakby pracowała cicho piszczy, telewizor nie wstaje , i nie wchodzi w st.by ,dioda nie swieci
  • #4 360862
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Jeśli przetwornica piszczy, oznacza to że najprawdopodobniej po stronie wtórnej jest zwarcie (zakładając że już wszystko gra po stronie pierwotnej), które za bardzo ją obciąża. Najlepiej odpinać po kolei gałęzie (pamiętając o sztucznym obciążeniu - żarówka 60 W). jeśli po odpięciu danej gałęzi TV nawet na chwilę się uruchomi to w niej szukaj uszkodzenia. Albo inaczej sprawdź na początek półprzewodniki (tranzystor w linii, itp).
    A chassis to symbol (model, numer) płyty głównej na której "zbudowano" odbiornik. W przypadku np tv na takim samym chassis mogą być zmontowane różne modele, posiadające podobny schemat, a różniące się np rodzajem trafopowielacza (a przy tym wartościami np kondensatorów itp).
    UWAGA na wysokie napięcia.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 360950
    salceson
    Poziom 11  
    dzięki piękne za zainteresowanie tematem.
    dzis posprawdzam te gałęzie ale najpierw chyba wymienie wszystkie kond. elektr., jak wyczytałem w postach od tego trzeba zacząc.
    szybko sie ucze i jeszcze pytanko tą żarówkę to np. gdzie wpiąć , jeżeli chodzi o tranz. wysokonap. to między które nóżki
  • REKLAMA
  • #6 361246
    pawcio
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    między kolektorem a emiterem(emiter to masa,a kolektor idzie do trafa WN)
  • #7 362123
    salceson
    Poziom 11  
    Dzieki koledze za odpowiedz , jeszcze kilka pytan:
    1. czy sprawdzać z wymontowanym tranzystorem
    2."gałezie"jak sie nazywają i jak je zlokalizować
    prosze o wyrozumiałośc gdyż jestem początkującym w tv,
    a i przepraszam za nie fachowe nazewnictwo
  • #8 362274
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Co do pierwszego to najlepiej wymontować tranzystor.
    Co do drugiego gałęzie to zasilanie tv po wtórnej stronie transformatora w przetwornicy (noga trafa do masy druga na diodę prostowniczą i dalej na elektrolit. Na ogół jest ich kilka (np: 5V, 12V, 40 -80V, 120-200V, 6.3V, itp.).
    Nie mam schematu więc nie potrafię podać dokładnie.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzenia rezystorów w przetwornicy telewizora Panasonic, model SANYO C20 EE 13EX TXT z chassis A7-A20. Objawem jest przepalenie rezystora 3,9 Ω 6W oraz rezystora 68 Ω 3W przy uszkodzonym tranzystorze mocy D1710 po stronie pierwotnej przetwornicy, mimo braku widocznych śladów przegrzania na rezystorach. Wskazano, że uszkodzenia elementów elektronicznych nie zawsze są widoczne gołym okiem. Zalecane jest sprawdzenie strony wtórnej przetwornicy pod kątem zwarć, odłączając kolejno gałęzie zasilania i stosując sztuczne obciążenie (np. żarówkę 60W). Gałęzie to poszczególne linie zasilania po stronie wtórnej transformatora, które można zidentyfikować na podstawie schematu chassis. Wskazano także, że kondensatory elektrolityczne warto wymienić na początku diagnostyki. Tranzystor mocy najlepiej testować po jego wymontowaniu, a żarówkę testową należy podłączyć między kolektor a emiter tranzystora (emiter do masy, kolektor do transformatora wysokiego napięcia). Chassis to oznaczenie płyty głównej telewizora, na której oparty jest schemat urządzenia.
REKLAMA