logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drżenie silnika Audi A4 1.9TDI AFN 98r przy niskich obrotach i delikatnym gazie

plotek 31 Mar 2007 23:29 5872 14
REKLAMA
  • #1 3738980
    plotek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    W momencie gdy dodaje gazu bardzo delikatnie a samochód jeszcze nie ciągnie silnik wpada w wibrację, podczas jazdy w korku gdy ujmuję gazu jest podobna sytuacja. Na luzie w zakresie obrotów 940 - 1000 również jest taka sama sytuacja.
    Wymieniłem nastawnik, później pompę wtryskową, na vagu brak błędów.
    Nie ma problemów z brakiem mocy, podejżewałem turbo ale po odpięciu nadal jest tak samo.
    Czy spotkał się ktoś z takimi objawami?
  • REKLAMA
  • #2 3739095
    arto
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Wszystko wskazuje na dwumase, ale na 100% nie bedziesz wiedzial jak nie wymienisz.
    Poduszki i siatke na wydechu masz cale?
  • #3 3740238
    plotek
    Poziom 11  
    arto ale w tym silniku z tego co się orientuję to sprzągło jest zwykłe a nie dwumasa, przynajmniej tak powiedzieli mi w sklepie.

tak poduszki całe siatka również

wydaje mi się że to coś z paliwem
  • #4 3740291
    vipereek
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Koszmarne dwumasy :cry: Spotkałem się z identycznymi objawami w Golfie IV. Niestety skończyło się na wymianie koła dwumasowego. Przypadek ten też nauczył mnie aby nie kombinować z żadnymi ,,pseudo regeneracjami,,. Dokładnie 5 miesięcy później ,,super elegancko,, zregenerowane koło wylądowało w koszu! O kosztach regeneracji i przekładce u mechanika nawet nie wspomne! plotek niestety jak napisał przedmówca nie dowiesz się na 100% jak nie wyciągniesz starego. Jeśli się okaże że jest uszkodzone polecam zastąpienie dwumasu, dedykowanym zestawem naprawczym z kołem jedno masowym.
  • REKLAMA
  • #5 4294523
    plotek
    Poziom 11  
    wymiana dwumasy nie pomogła :(
  • #6 4304473
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1434
    Może być wina wtryskiwaczy
  • #7 4306027
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1082
    A ktoś ustawiał tą pompe?

Jakie masz parametry na dawce ?
  • REKLAMA
  • #8 4306678
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3482
    Słyszałem coś o luzującym się kółku na wale od paska rozrządu w tych silnikach, ale czy to prawda to nie wiem, w sumie to nie chce mi się wierzyć ze to możliwe ale sprawdzić można.
  • #9 4307635
    arto
    Poziom 17  
    plotek napisał:
    wymiana dwumasy nie pomogła :(

a jakie masz korekcje dawek bl.13 ?
  • REKLAMA
  • #10 4318522
    plotek
    Poziom 11  
    dawka 4,5, korekcje są oki pompa też ustawiona 2=56 9=139 jutro zaprowadzam auto do speca od vw moze on coś doradzi
  • #11 4319043
    arto
    Poziom 17  
    a nie masz gzieś czasem którejś korby lecutko skrzywionej?
  • #12 4319399
    zuczysko
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    kolega miał takie wibracje przy pewnych obrotach,okazało się że miał popękane tłoki.
  • #13 4320309
    Marcin13736
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    jaki jest przebieg tego autka? jak na wolnych obrotach silnik "faluje" to duże podobieństwo że to wtryskiwacz. TDI jak i CDI jak faluje to niestety w większości przypadków awaria wtryskiwacza. Znajomy kupił paska TDI z rzekomym przebiegiem 180tyś km a jak się okazało dwa wtryskiwacze do wymiany i silnik zaczął dopiero równo pracować. Wcześniej falował na wolnych obrotach. Tak już jest. Jak na ten wiek to spodziewam się przebiegu ok 300tyś km. tym bardziej ze to diesel i nikt nie kupuje go żeby stał i czekał na niedzielną msze:):)
  • #14 4326223
    plotek
    Poziom 11  
    witam
    jestem po wizycie u mechanika sukces!!!!!!!!!!
    problem tkwił w siatce tłumika, mimo wymiany dalej było źle, zamontował dotatkowe mocowanie i uspokoiło się nareszcie.
    jeśli chodzi o wtryski to sa zamontowane od asv po przebiegu 60000km,
    dla niego tez były to dziwne objawy i w pierwszej chwili stawiał na dwumasę.
  • #15 4326377
    arto
    Poziom 17  
    a przeczytaj 2-gi post od góry:) i 3-ci też:)

Podsumowanie tematu

✨ Audi A4 1.9 TDI AFN z 1998 roku doświadcza drżeń silnika przy niskich obrotach i delikatnym dodawaniu gazu, szczególnie w zakresie 940-1000 obr./min oraz podczas jazdy w korku. Wymieniono nastawnik i pompę wtryskową, a diagnostyka VAG nie wykazała błędów. Podejrzenia padły na dwumasowe koło zamachowe, jednak w tym modelu stosowane jest zwykłe sprzęgło, a wymiana dwumasy nie rozwiązała problemu. Wskazywano również na możliwe uszkodzenia wtryskiwaczy, luzy na wale rozrządu lub uszkodzenia mechaniczne takie jak pęknięte tłoki czy skrzywiona korba. Ostatecznie problemem okazała się siatka tłumika wydechu, która mimo wymiany, wymagała dodatkowego mocowania, co wyeliminowało drgania. Wtryskiwacze pochodzą z modelu ASV i mają przebieg około 60 000 km. Diagnostyka i naprawa potwierdziły, że drgania nie były związane z układem paliwowym ani turbosprężarką.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA