logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drgania silnika Audi A4 B6 1.9 TDI po czyszczeniu pompowtrysków

R_rafał123456 21 Maj 2018 20:29 4305 6
REKLAMA
  • #1 17233387
    R_rafał123456
    Poziom 2  
    Witam,
    Panowie mój problem wygląda następująco:
    kilka dni temu jadąc zapaliła mi się kontrolka kontroli trakcji. Silnik nagle zaczął drgać. Gdy przyjechałem do domu podłączyłem pod VAG i był taki błąd :
    17678 - pump-jet valve cylinder 4 (n243) regulation range exceeded
    pojechałem do mechanika, i stwierdził, że po zdemontowaniu 4 pompowtrysku były słabe uszczelniacze i był nagar na końcówce wtryskującej. Oddaliśmy wtrysk do czyszczenia, i ponownie zamontowaliśmy. Wszystkie wtryski zostały ustawione jednakowo. W tej chwili po przejechaniu ok. 800 km. nie zapala mi się kontrolka ( nie ma żadnych błędów), ale jest taki problem, że silnik w przedziale obrotów 1900-2500 dość mocno drga na każdym biegu w tym danym przedziale. Dodatkowo na zimnym silniku na biegu jałowym jest nierówna praca, jak i również na rozgrzanym Vag pokazuje że obroty są nierówne.
    Szukam pomocy i opinii co wy o tym wszystkim sądzicie. Dla lepszego zdiagnozowania porobiłem logi dynamiczne i statyczne kilku grup, które powinny dużo powiedzieć. Załączam plik word z linkami.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedz.
    Załączniki:
    • Vaglogi.docx (13.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17233784
    tomek5551
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Trzeci pompowtrysk jest też do sprawdzenia.Wychodzi ponad normę plus ,minus 2.80. Pompowtryski są regulowane tak nawiasem po zamontowaniu.Ja zawsze reguluje wszystkie ,nawet jesli wymienię tylko jednego.Dodatkowo lubieją tam się wycierac krzywki na wałkach rozrządu.Czystość i precyzja.
  • REKLAMA
  • #3 17234566
    R_rafał123456
    Poziom 2  
    twoim zdaniem co by było najlepszym rozwiązaniem ? zdemontować wszystkie , oddać do czyszczenia i ponownie wyregulować wszystkie tak jak powinny być czy teraz zając się tylko wtryskiem nr 3 ?
  • REKLAMA
  • #4 17234788
    tomek5551
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Zająłbym się trzecim od strony rozrządu,Reszty nie ruszać.Tylko nie wiem czy umiecie to regulować.
  • REKLAMA
  • #5 17238637
    R_rafał123456
    Poziom 2  
    Panowie ten wtrysk mam zalozony juz go i teraz nie ma zadnych wibracji silnika . Jest ok . Tylko pojawil sie inny problem .
    Wczesniej zapomnialem wam dodac ze audi jak bylo cieple to ciezej odpalalo . A tetaz jest jeszcze gorzej ;/ kreci okolo 3. Sekund i dopiero lapie przy czym zatrzesie silnikiem . Gdy samochod osiagnie 90 s jest wlasnie najgorzej .
    Moze podpowiecie co mozna sprwdzic vagiem w tej kwesti ?
    Dodam ze odpinalem wtyczke od czujnika temp i jest bez zmian .
  • #6 17238748
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6409
    POdepnij ciśnieniomierz na tandempompe.
  • #7 17239959
    R_rafał123456
    Poziom 2  
    Wydaje sie proste ale kurde nie wiem w ktorym miejscu moge sie podpiac pod ta pompe ;/
    I czy zwyklym cisnieniomierzem dam rade to zrobic ?

W internecie jest duzo odpowiedzi co do wynikow prawodlowego cisnienia. . Wedlug ciebie jakie powinienem miec wartosci na danych obrotach ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A4 B6 1.9 TDI zgłasza problem z drganiem silnika po czyszczeniu pompowtrysków. Po podłączeniu do VAG zidentyfikowano błąd dotyczący zaworu pompowtrysku w cylindrze 4. Mechanik stwierdził słabe uszczelniacze i nagar na końcówce wtryskującej, co skłoniło do czyszczenia wtrysku. Po przejechaniu 800 km kontrolka nie świeci, ale silnik drga w zakresie obrotów 1900-2500, a na biegu jałowym występuje nierówna praca. Użytkownik rozważa dalsze działania, w tym sprawdzenie trzeciego wtrysku. Po wymianie wtrysku drgania ustąpiły, ale pojawił się problem z trudnościami w odpalaniu silnika na ciepło. Użytkownik pyta o możliwe przyczyny i metody diagnostyki, w tym podłączenie ciśnieniomierza do tandempompy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA