logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicja - miganie czerwonej kontrolki z wykrzyknikiem - co oznacza?

Nemo 03 Paź 2003 20:30 11491 13
REKLAMA
  • #1 347757
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Chodzi o kontrolkę w kolorze czerwonym, kółeczko z wykrzyknikiem w środku a obok kółeczka coś, co wygląda jak małe łuki współśrodkowe z tym kółeczkiem. Kontrolka jest pod zegarami bardziej po lewej stronie od kontrolki hamulca ręcznego. Do czego służy? Samochód dziwnie się prowadzi, nienaturalnie, czy to może od tego?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 347830
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Masz cos z hamulcami nie tak - był ABS?
  • REKLAMA
  • #3 347851
    Nemo
    Poziom 31  
    Ten samochód nie ma ABS'u. To model sprzed 4 lat. A nie może to być związane z tarciem klocków o tarczę? Przednie tarcze były gorące po kilkunastu minutach spokojnej jazdy.
    Pozdrawiam.
  • #4 347874
    jaco77
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Jest ot kontrolka poziomu plynu hamulcowego!

jezeli Ci świeci lub migocze to masz za niski poziom plynu hamulcowego w ukladzie i zle hamuje i stad te objawy o ktorych piszesz.
  • REKLAMA
  • #5 347875
    Leman
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Masz klocki hamulcowe w których są"czujniki" zużycia. Kontrolka ta sygnalizuje, ze kończą się okładziny klocków.
  • #6 347884
    jaco77
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    w Felicji nie ma czujek odnośnie grubosci klockow.
  • #7 348102
    Nemo
    Poziom 31  
    Płyn jest w porządku. Tak myślałem, że to hamulce, więc sprawdziłem poziom płynu. Jest tyle, ile trzeba, a nawet nieco więcej. A z tymi klockami to coś jest nie tak. Już kiedyś były problemy z jakimiś sprężynami, może teraz znów się to powtórzyło. Tu już moje umiejętności się kończą. Zobaczymy, co powie fachowiec. Jutro samochód jedzie do mechanika.
    Pozdrawiam.
  • #8 348180
    Gustavo
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Nemo napisał:
    Chodzi o kontrolkę w kolorze czerwonym, kółeczko z wykrzyknikiem w środku a obok kółeczka coś, co wygląda jak małe łuki współśrodkowe z tym kółeczkiem. Kontrolka jest pod zegarami bardziej po lewej stronie od kontrolki hamulca ręcznego. Do czego służy? Samochód dziwnie się prowadzi, nienaturalnie, czy to może od tego?
    Pozdrawiam.

może zapytaj na skoda.autokacik.pl , tam wszystko wiedzą :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
  • #9 348434
    macrus
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Jeżeli grzeją się mocno tarcze nawet przy spokojnej jeździe to może się okazać że masz coś nie tak z układem hamulcowym np. jest zapowietrzony.Musiałbyś podjechać do jakiegoś serwisu.A jaki jest pedał hamulca i rośnie jak kilka razy naciśniesz,czy jest cały czas taki sam?sprawdź to jeżeli rośnie to może być zapowitrzony.
  • #10 348480
    Nemo
    Poziom 31  
    Macher powiedział:
    Klocki są już prawie zużyte (około 2mm grubości) no i podczas hamowania trzeba dużo płynu, aby je ścisnąć. Poziom płynu w zbiorniczku opada i dlatego kontrolka. Takie było tłumaczenie.
    Niezbyt mnie to przekonało, ale nie jestem mechanikiem, a samochód nie mój.
    Zapowietrzony nie jest. Do od razu dałoby się wykryć.
    Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.
  • #11 351393
    stefano11
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    Sluchaj masz poprostu uszkodzony czujnik poziomu plunu hamulcowego musisz go wymienic. Mialem juz podobny przypadek 8)
  • #12 351635
    psenny
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    A może by tak odłączyć czujnik poziomu płynu na jakiś czas, jak przestanie migać to wszystko będzie już jasne, a jak nie to przyczyną będą zapewne klocki hamulcowe a dokładniej ich zużycie.
  • #13 354710
    Nemo
    Poziom 31  
    Oki. Samochód znów jest pod opieką właścicielki. To już nie mój problem. Niedługo trafi na dłuższą kurację do warsztatu i zasugerujemy mechanikowi szczególną uwagę na czujnik poziomu płynu.
    Dzięki za odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #14 356477
    elezibi
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    miałem cos podobnego
    czujnik poziomu "zawieszał się"

zibi

Podsumowanie tematu

✨ W Skodzie Felicja pojawia się czerwona kontrolka z symbolem kółeczka z wykrzyknikiem i łukami, umieszczona obok kontrolki hamulca ręcznego. Kontrolka ta sygnalizuje niski poziom płynu hamulcowego w układzie, co może powodować nieprawidłowe działanie hamulców i nienaturalne prowadzenie pojazdu. Model Felicja nie posiada ABS ani czujników zużycia klocków hamulcowych, jednak mechanik potwierdził, że klocki są mocno zużyte (około 2 mm) i podczas hamowania wymagana jest większa ilość płynu, co powoduje spadek jego poziomu i zapalanie kontrolki. Możliwe jest również uszkodzenie lub zawieszanie się czujnika poziomu płynu hamulcowego, co może generować miganie kontrolki. Problemy z przegrzewaniem tarcz hamulcowych mogą wskazywać na zapowietrzenie układu lub inne usterki wymagające diagnostyki w serwisie. Zalecane jest sprawdzenie stanu płynu, klocków, czujnika poziomu płynu oraz ewentualna konsultacja z mechanikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA