Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Neptun m547 b - brak obrazu

piotrekc88 01 Kwi 2007 11:54 929 10
  • #1 01 Kwi 2007 11:54
    piotrekc88
    Poziom 2  

    Przestał wyświetlać obraz. Było ok. później wyłączyłem i już nic nie wyświetlał. Dźwiek jest, na środku ekranu pojawia się czasem niebieska pozioma linia. Przy wyłączaniu pojawia się niebieska kropka na środku. Co może być zepsute?

    0 10
  • #3 01 Kwi 2007 12:03
    iguś
    Poziom 17  

    Może warto zobaczyć pion pewnie jest na sclalaczku TDA1170 (zasilanie , kondansatorki ele., zimne luty zwyjścia aż do cewek)

    0
  • #4 01 Kwi 2007 12:05
    motyl22
    Poziom 27  

    Witam! A jakies pomiary napięć robiłeś? proponuje pomierzyć napięcia, zwłaszcza zasilanie układu odchylania i w jego aplikacji wymienić elektrolity i jak radz mój poprzednik w zasilaczu. sprawdź jeszcze zimne luty, bo być może tu tkwi problem. Pozdrawiam

    0
  • #5 01 Kwi 2007 12:08
    iguś
    Poziom 17  

    Może warto zobaczyć pion pewnie jest na sclalaczku TDA1170 (zasilanie , kondansatorki ele., zimne luty zwyjścia aż do cewek)

    0
  • #7 01 Kwi 2007 12:19
    motyl22
    Poziom 27  

    Jak by poziome nie pracowało to skąd miała by się wziąść pozioma linia?

    0
  • #8 01 Kwi 2007 12:30
    piotrekc88
    Poziom 2  

    ta linia czasem jest czasem jej nie ma
    jutro jeszcze wszystko sprawdzę

    0
  • #10 01 Kwi 2007 13:36
    iguś
    Poziom 17  

    antek124 daj pokój.

    Dodano po 5 [minuty]:

    antek124 daj pokój.

    Dodano po 12 [minuty]:

    antek124 daj pokój.

    0
  • #11 01 Kwi 2007 14:32
    tylpol60
    Poziom 14  

    Na pewno masz uszkodzony pion. Podkręć napięcie na siatce kineskopu- potencjometr montażowy PR 4,7MΩ znajduje się na dole po prawej stronie płytki bazowej, będziesz wiedział co jest z pionem / świeci pasek czy nie/. Pozdrawiam.

    0