logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić wkrętarkę Skil 2302 z gniazdka zamiast baterii 12V 1,2Ah?

bakos 01 Kwi 2007 15:05 1629 5
  • #1 3741020
    bakos
    Poziom 11  
    Mam wkrętarke Skill 2302 na baterie - Prezent

Baterie strasznie mnie denerwują bo maja efekt pamieci i sie ładuja jak im sie chce a po drugie sporo waza (cherlak ze mnie).

Czy da sie zrobić jakoś przejscówke zeby podłaczyc tą wkrętarke z gniazka na kabel?

baterie są 12V 1,2 Ah.

jaka musi byc moc (ile amper) takiego zasilacza 12V zeby sie kreciła ładnie o ile wogle to sie da.

Jak do baterii przyłożyłem miernik (elektroniczny) na zwarcie to wywaliło ponad 20A.

Czy ktoś wie gdzie szukac jakiś porad odnośnie tego?
  • Pomocny post
    #2 3741079
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Ty nie mierz akumulatora na zwarcie bo tylko możesz spalić miernik włącz amperomierz w szereg z dobrze naładowanym akumulatorem i będziesz wiedział jaki prąd popłynie i wtedy dobierzesz zasilacz.
  • #3 3741302
    bakos
    Poziom 11  
    Oki zmierzyłem i wyskoczyło 8A
    skad taki zasiacz?
    tylko ze po właczeniu w szereg to strasznie wolno kreci jak by stawała prawie?
    bez miernika szeregowo - zasuwa
    z miernikiem - ledwo ciagnie
    taka rezystancje ma mj multimetr czy jakoś źle mierze?
  • #4 3741520
    Zdzicho
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Większość mierników ma oddzielne gniazda do poniaru prądu, musisz przełożyć kable. A propo zasilacza to może być od radia CB jakich używają krótkofalowcy. Sprawć koniecznie wydajność prądową takiego zasilacza i nie oszczędzaj na grubości kabli zasilacz - wkrętarka !!
  • Pomocny post
    #6 3741824
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 294
    Witam, ja dorobiłem wtyczkę odpowiadającą oryginalnemu akumulatorkowi i zasilam z różnych źródeł. Z akumulatorka z up-esa (widocznego na zdjęciu, z akumulatora samochodowego ale żeby poprawnie pracowała z sieci 230V to niestety potrzebny jest zasilacz 20A. Te wkrętarki mają to do siebie, że podczas przeciążeń występujących podczas pracy potrzebują krótkotrwałego dużego prądu. W normalnej pracy, przy dokręcaniu i wierceniu bierze powyżej 10A. Przy odkręcaniu po zruszeniu wręta/nakrętki/śruby prąd spada do wartości 4-10A. takie wartości otrzymałem w praktyce
    Marek
    Załączniki:
    • Jak zasilić wkrętarkę Skil 2302 z gniazdka zamiast baterii 12V 1,2Ah? Zasilanie wkrętarki.jpg (147.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA