logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wkretarka akumulatorowa podlaczona bezposrednio do sieci....

uki_z_bazuki 01 Kwi 2007 21:46 9812 21
  • #1 3742670
    uki_z_bazuki
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.

Mam takie pytanie

Mam wiertarko-wkretarke akumulatorowa ( 12 V 1,2 Ah akumulatory ) ( ladowaka 15 V ).... i tu mam pytanie czy da jakos rade, podlaczyc ten sprzet od razu do sieci zeby za kazdym razem nie trzeba bylo ladowac akumulatorow...

Pozdrawiam Łukasz
  • #2 3742738
    ksiks
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Tak możesz przecież używać sprzętu podłączonego do ładowarki i będzie tez działał , Jeśli chcesz natomiast uzywaś sprzętu bez akumulatora wóczas musisz zewrzeć diodę wewnątrz wkrętarki gdyż prąd z zasilacza będzie większy niż 1A i dioda poleci przy mocniejszym dociśnięciu. Natomiast zasilacz powinien mieć wydajność nie mniejszą niż 5A przy znamionowym napięciu pracy.
    Pozdrawiam
  • #3 3742786
    uki_z_bazuki
    Poziom 11  
    No wlasnie o to chodzi ze mozna korzystac tylko z akumulatora, nie da rady podlaczyc bezposrednio do wkretarki :(
  • #4 3744094
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Oczywiście że da radę, tylko musisz zewnętrzny zasilacz podłączyć do kontaktów akumulatora (tzn. tych które z akumulatorem się mają łączyć przy standardowym korzystaniu), wydajność prądową musisz dać odpowiednią, no i jeszcze możesz _na_własne_ryzyko_ zastosować nieco wieksze napięcie dla uzyskania wiekszej mocy.
  • #5 3744532
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4243
    Akumulator ma dużo większą wydajność prądową, niż zasilacz używany do jego ładowania.
    Dlatego, jeśli chcesz używać wkrętarki bez akumulatora, potrzebujesz zasilacza na dużo
    większy prąd, niż daje zasilacz od ładowarki - co najmniej na kilka A.
  • Pomocny post
    #6 3744610
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Ja tak przerabiałem wkrętarkę nie pierwszej młodości bo nie było jak dostać do niej aku i znajomy prosił żeby na sieciowe zasilanie przerobić...
    Po najmniejsze lini oporu wystarczy trafo (ja miałem toroidę 12V) do tego 15A (tak wiem lekka przesada) mostek z odzysku i pewnie jakiś elektrolit ale tego pewien nie jestem...
    Wszystko to zamocowane w miejsce aku i tylko kabel do sieci...
    Wkrętarka chodziła lepiej niż na aku mimo, że napięcie niższe bo aku miało 13 albo 14 coś...
  • #7 3744642
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    W skrócie jak się accu skończy to załóż jakieś trafo 50-100W z mostkiem 10A-(bo są tanie), na 12-15V. Np. jakis chiński prostownik do samochodu. Będzie kręcić bez problemu choć z mniejszym komfortem dla mosfeta w regulatorze obrotów. Jak się uprzesz to mu dołóż kondensator 1000uF lub większy i złączkę RCA(cinch) - ulubione złącze DC taksówkarzy :).

pubus -ale nam się napisało prawie razem i jak zgodnie
  • #8 3745247
    uki_z_bazuki
    Poziom 11  
    Paniowie a mam takie rozwiazanie... bo za bardzo sie na tym nie znam, a w srodku wiertarki nie chcial bym ingerowac, wiec moj pomysl polega na
    tym zeby z jednego akumulatora wyjac wszytsko i zostawic tylko styki i podlaczyc to do zewnetrznego akumulatora zelowego 12v 14Ah a ten akumulator do prostownika od samochodu... co wy na to :>
  • #9 3745428
    elek555
    Poziom 37  
    Nie ładuj żelowego w ten sposób bo go załatwisz!
    Ale możesz pod posiadany prostownik podłaczyć bezpośrednio wkretarkę.
  • #10 3746365
    ksiks
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Kolego podpowiedz mi jak wsadziłeś trafo toroidalne 12v 15A czyli 180W plus jeszcze mostek z elektrolitem do pojemnika po akumulatorach 12V od wkrętarki bo ja mam taką i trafo 180W nawet w dwa by się nie zmieściły. 50 - 80W może da się udeptać z tymi przyległościami (i to wystarczy)ale radiator od mostka i tak będzie wystawał.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 3748351
    _TERMINATOR_
    Uczeń
    Ocena: 3
    Ja proponuję pożądne trafo 12V + mostek + capacitor (kondensator) + obudowa po drugim akumulatorze i to wszystko wepchać
  • #12 3748430
    uki_z_bazuki
    Poziom 11  
    _TERMINATOR_ dzieki.... jeszcze teraz bym poprosil o jakis maly schemacik i jakos to zloze( moze sie uda :P )

Pozdrawiam

Dodano po 18 [minuty]:

Wogole wszystkim wielkie dzieki :), tylko jeszcze ten schemacik ... jak by ktos mogl narysowac...
  • #13 3755510
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Nie mówiłem nic, że wpakowałem trafo do pudła po aku...
    Napisałem, że w miejsce aku...
    Całość została podczepiona pod wiertarkę w miejscu gdzie był oryginalny akumulator...
    Pisałem, że mostek był trochę na wyrost...
    Taki silnik na starcie weźmie z 10A potem pewnie 7...
  • #15 3756611
    _lenin
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam.
    Przerobiłem wkrętarkę w ten sposób, że w akumulatorze a dokładniej w jego obudowie bez wywalania zawartości zamontowałem gniazdo Jack i podłączyłem je do wyprowadzeń akumulatora. Do zasilania użyłem zwykłego prostownika do ładowania akumulatorów, podłączonego cienkim kablem (6 żył do instalacji alarmowej). Wkrętarka 14,4V prostownik 12V na "2 biegu" daje radę a ma ich 4(na 4 silnik ma dużo wyższe obroty niż na naładowanym aku.). Zaraz ktoś pewnie się przyczepi że ładuję przy tym akumulator w niewłaściwy sposób, ale z góry założyłem, że i tak nic z niego nie będzie. Ale muszę przyznać, że przy takim używaniu akumulator doładowuje się i można przez jakiś czas robić bez zasialania z prostownika.
  • #16 3757127
    uki_z_bazuki
    Poziom 11  
    Panowie, zdecydowalem sie urzyc prostownika... tylko teraz pytani jakiego.... 12V i 8A wystarczy ??

Dodano po 1 [minuty]:

aha i jeszcze jedno.... kabel jaki uzyje moze byc dowolny... zn chodzi mi o to ze grubszy tez moze byc... taki po odkurzaczu
  • #17 3757196
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4243
    Powinien wystarczyć, choć na te 8A, które potrafi dać prostownik, to on pewnie trochę cienki. ;)
    Ale wkrętarka będzie tyle pobierać tylko w chwili startu lub przeciążenia, a średnio dużo mniej.
  • #18 3757351
    uki_z_bazuki
    Poziom 11  
    Chcial bym jednak wiedziec na pewno, bo jeszcze nie kupilem ;)
    np nad takim sie zastanawiam EINHELL AFN 10 ELEKTRONIC.

Dane techniczne:

Napięcie znamionowe
    230 V ~ 50 Hz

Napięcie ładowania
    12 V

Prąd ładowania
    7,1 A / efektywne 10 A

Pojemność akumulatora
    5 – 200 Ah

I jeszcze wracajac do tych kabli.... czy za grube tez nie moga byc ? tzn sa jakies przeciwwskazania ?
  • #19 3757643
    damiani22
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    im grubsze tym lepsze, no ale w tym przypadku nie warto przesadzac bo i tak za wiele to nie da ;)
  • #20 3757909
    elek555
    Poziom 37  
    Chyba że przepuklinę. Wystarczy Ci 2-2,5m o przekroju 1-1.5².
  • #21 3758250
    _TERMINATOR_
    Uczeń
    Ocena: 3
    Wkretarka akumulatorowa podlaczona bezposrednio do sieci....

Chciałeś schemacik masz schemat ,sory za jakość ale rysowałem w paint jak bedą problemy z odzczytaniem to narysuję na nowo
  • #22 3758819
    uki_z_bazuki
    Poziom 11  
    dzieki za schemat... ale stwierdzilem ze kupno prostownika wyjdzie prawie tak samo, a przy okazjii prostownik sie przyda :)

chce zastosowac kabel od odkurzacza jakies 5m.

zamontowac w obudowie prostownika, gniazdo zasilajace ( "kontakt" ) w srodeczku zlutowac z wyprowadzeniami kabelkow od tych krokodylkow... na kabel dac wtyczke i polaczyc to 5 m kablem.... no musi byc jakis komfort z uzywania tego... a nie ze kabel za krotki itd :)

I tak jak juz pisalem prostownik jaki chce zastosowac to:

Dane techniczne:

Napięcie znamionowe 230 V ~ 50 Hz
    Napięcie ładowania 12 V
    Prąd ładowania 8 A / efektywne 12 A
    Pojemność akumulatora 26 - 200

I mam pare pytan:
    1) czy ten prostownik nie bedzie za slaby... ??
    2) po wlaczeniu prostownika bedzie pokazywal 0A... ??
    3) dopiero po uruchomieniu wkretarki wartosc ta bedzie wzrastac.. ??
    4) co byscie zmienili w moim pomysle... ??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zasilania wiertarko-wkrętarki akumulatorowej 12 V bezpośrednio z sieci, bez konieczności ładowania akumulatorów. Zalecane jest podłączenie zewnętrznego zasilacza o odpowiedniej wydajności prądowej (minimum kilka amperów, np. 5-15 A) do styków akumulatora, co pozwala na pracę urządzenia bez akumulatora. Konieczne może być usunięcie lub zewrzenie diody wewnątrz wkrętarki, aby uniknąć uszkodzeń przy większym prądzie. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie transformatora toroidalnego 12 V o mocy około 50-180 W, mostka prostowniczego oraz kondensatora elektrolitycznego dla stabilizacji napięcia. Wskazano, że zasilacz od ładowarki nie jest wystarczający do bezpośredniego zasilania wkrętarki ze względu na zbyt niską wydajność prądową. Użytkownicy sugerują wykorzystanie prostownika samochodowego 12 V o prądzie ładowania 7-12 A, który może być zamontowany w obudowie po akumulatorze i połączony kablem o przekroju 1-1,5 mm² (np. kabel od odkurzacza). Przy doborze kabla lepszy jest grubszy przewód, jednak nie ma potrzeby przesadzać z jego przekrojem. Wskazano również, że prostownik będzie pokazywał zerowy prąd bez obciążenia, a wzrost prądu nastąpi po uruchomieniu wkrętarki. Jeden z użytkowników wykonał modyfikację polegającą na zamontowaniu gniazda Jack w obudowie akumulatora i zasilaniu wkrętarki prostownikiem, co pozwoliło na pracę bez akumulatora, choć z mniejszym komfortem dla regulatora obrotów. Podkreślono, że ładowanie akumulatora żelowego prostownikiem samochodowym może go uszkodzić, dlatego lepiej zasilać wkrętarkę bezpośrednio. W dyskusji pojawił się schemat podłączenia prostownika do wkrętarki oraz praktyczne uwagi dotyczące montażu i doboru elementów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA