logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K750i - Jak naprawić klawiaturę i joystick po zalaniu?

DJF1 02 Kwi 2007 00:57 1638 8
REKLAMA
  • #1 3743272
    DJF1
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    Kupiłem ten telefon jako uszkodzony i to standardowa usterka,nie działa klawisz 1,2,3 i dzoistik w dół i w prawo.Jak go rozebrałem to odrazu zauważyłem że był w tym miejscu koło układu zalany,wyczytałem że wymiana układu i powinien działać ale znalazłem solucje i chciałem zapytać was o co w niej chodzi.Czy to chodzi o to żeby go wylutować i połączyć te wszystkie piny tak jak na tym obrazku czy o coś innego tu chodzi
    Załączniki:
    • K750i - Jak naprawić klawiaturę i joystick po zalaniu? K750%20w800%20Keypad%20joystick%20Solution.gif (31.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3743323
    doc3nt
    Poziom 20  
    Ocena: 1
    no dokladnie o to chodzi.
    jak sam widzisz niezlego pajaka mozna zrobic ;)

ale mozesz sprobowac wyczyscic pod tym ukladem, dodaj troche fluxa i pogrzej hotair'em.
    moze obedzie sie bez wymiany.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3743621
    zdzislaw_g
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    DJF1 napisał:
    To skoro wystarczy połączyć te punkty to po co zastosowany zostal ten układ,przecież można było go ominąć i same scieżki zastosować

Ten układ to zabezpieczenie, żeby w razie zwarcia uszkodzeniu nie uległy inne, poważniejsze elementy, np. procesor. Jeśli producent tak skonstruował telefon to lepiej nie popawiać tej konstrukcji, każdy element na płycie ma jakieś zastosowanie i jakiś sens.
    ZG
  • REKLAMA
  • #5 3743829
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    chyba jednak jak dla mnie szybciej wymieni się emi filtr niż połaczy 10 małych punktów że o wcześniejszych, celnych uwagach nie wspomnę
  • #6 3743928
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Mam wrażenie, że te układy są wykonane tak jak są tylko po to, żeby wilgoć je uszkodziła i producent miał z głowy gwarancję. Stosowano przecież zestawy zenerek lub warystory i też to działało.
    A np. układ przy mikrofonie w SE to co on zabezpiecza?
    Co do usterki - jedna linia poszła - jedno obejście wystarczy.
  • #7 3744254
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    heh ..jedno wejście i obejście..zgoda ale jak masz możliwość połączenia bez podnoszenia chipa bo jak już go wylutujesz to wkładasz nowy raczej..
    Co do mikrofonu to nie jest typowe zabezpieczenie czy filtr lecz elementy RC wchodzące w cały układ wejściowy mikrofonu ..nie tylko ale głównie mikrofonu..
  • #8 3744708
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Wygodniej jest stosować małe układy we wszelkich wejściach do procesora. Ładowanie, audio, klawiatura. Ja osobiście uważam to rozwiązanie za bardzo dobre i wcale nie dlatego że na tym sie dobrze zarabia, chodzi o intuicyjną i modułową architekturę. Filtr klawiatury zapobiega wielokrotnemu wciśnięciu klawisza podczas drgania membran (razem z rozwiązaniem softowym).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem uszkodzenia klawiatury i joysticka w telefonie Sony Ericsson K750i po zalaniu. Uszkodzone były klawisze 1, 2, 3 oraz joystick w dół i w prawo. Po rozebraniu telefonu zauważono zalanie w okolicy układu EMI filtra odpowiedzialnego za zabezpieczenie ścieżek klawiatury. Rozważano dwie metody naprawy: wymianę układu lub jego obejście poprzez połączenie odpowiednich pinów cienkimi drucikami, co pozwoliło na przywrócenie funkcjonalności bez wymiany elementu. Układ EMI pełni funkcję zabezpieczenia przed uszkodzeniem innych podzespołów, np. procesora, w przypadku zwarcia. Dyskutowano także o roli filtrów EMI i elementów RC w ochronie wejść procesora, takich jak klawiatura czy mikrofon. Ostatecznie autor naprawił telefon, łącząc ścieżki zgodnie z rozwiązaniem znalezionym na forum, bez wymiany filtra EMI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA