logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[SE k750i] nie działa klaw.-odmowa naprawy na gwar +100 pkt!

krzychugod 15 Maj 2007 00:16 1661 12
  • #1 3885601
    krzychugod
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam, otrzymałem od znajomego SE k750i z taką adnotacją od serwisu:

Ślady zalania układu 22450 i wygięta płytka pcb w układzie czytnika sim...

Tel nie był zalany, nie trzymano go w silikonie - co począć?

Uruchomiłem Cruisera - wszystko ładnie zczytuje, odblokowałem RSA, zrobiłem restore firmware, przeflaszowałemi FS zkustomizowałem zmknałem system, zflaszowałem ARM ..

... i klawiatura nie działa jak nie działała, tel miał sima na Polcomtel wiec fs (EMEA1) jest prawidłowy...

Jakieś pomysły?

Za trafna pomoc w uzdrowieniu oddam 100 pkt...

Po prostu nie chce mi się wierzyć że ten tel byłzalany - mimo wszyskto jest plomba, której nma razie nie chcę ruszać, mozę ktoś ma jakaś pomocną solucję na Cruisera. NA gsmhostongu nie znalazłem ratunku...
  • #2 3885617
    klarus
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Witam.Na 99% wina leży po stronie HW.Po pierwsze wykąpąć zapobiegawczo.Potem podstawić klawiaturę.Ja osobiście stawiam na glasa,gdyż naprawiałem już takie szt i zawsze filtr do wymiany był(mowa o zalanych szt).Filtr pasuje tez od K700,Nokia 7650(są tam 3 szt) a jak nie to do dostania jest na www.magboss.pl Pozdrawiam
  • #3 3885724
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    heh..musisz być faktycznie mocno zdeterminowany..Jeśli nie ma wilgoci to nic nie kąp i nie wymieniaj softu..na początek sprawdz czy masz przejścia wzgl masy na poszczególnych liniach klawiszy..
    Pytanie ..czy joy chodzi ok.Brak przejścia nawet jednej z 10ciu lini prawdopodobnie świadczyć będzie o przerwie na filtrze od klawiatury..choc oczywiście nie koniecznie.Dopiero po upewnieniu sie co do chipa szukasz dalej....zobacz(PW)
    Załączniki:
    • K750key_joy.zip (131.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3887249
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Albo rzeczywiście ma ślady elektrokorozji na PCB.
  • #5 3887487
    krzychugod
    Poziom 14  
    Jutro rozbieram phone'a i wrzucę zdjęcie jak to wygląda...

Sprawdzę filtr, bo z tego co czytam to dość częsta przypadłosc.

Dodano po 45 [minuty]:

ps o ile dobrze rozumię - należy w razie czego wymienić ten układ -->
    http://www.mag-boss.pl/new/product_info.php?products_id=1700

Wlutowuje się go hot airem ??
  • #6 3887707
    ftb
    Poziom 35  
    krzychugod ..dostałeś PW... oczywiscie że hotem wymienisz ale uważaj na obudowę czytnika karty
  • #7 3888767
    boneksl
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Na 99% filtr uBGA
    Nie wrzucaj plyty do wanienki ultradzwiekowej gdyz uszkodzisz mikrofon
  • #8 3889276
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Ze tak zapytam, czemu wanna ultradzwiekowa uszkodzi telefon? :o
  • #9 3889358
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    jak nie ma korozji to wanienka może tylko zaszkodzic.
  • #10 3889381
    GRZESM
    Poziom 10  
    Wanna wcale nie uszkodzi mikrofonu prałem już kilka sztuk i mikrofon działał poprawnie. Ale być może tel. upadł i uszkodziło się szkło. Wymień i powinno być ok!
  • #11 3889516
    DJF1
    Poziom 22  
    Ocena: 106
    Dziwne że żaden klawisz Ci nie chodzi ale jeśli po upadku to bardzo możliwe lub po zalaniu.Sprawdz według tego rysunku na mierniku jakie wartości pokazuje,ustaw miernik na funkcje dioda i jeśli dobrze pamiętam to minusowa końcówką miernika dotknij do masy w telefonie a plusową po kolei do tych elementów oznaczonych na rysunku przy klawiaturze.Powinieneś mieć na każdym wartość o ile pamiętam to 670 lub podobną ale tylko w jednym kierunku,jeśli obrócisz końcówki miernika to już nie pamiętam ale chyba nic Ci nie powinno pokazać na mierniku.Jeśli będą takie wartości jak piszę to znaczy że jest przejście od układu do procka.A dzoj Ci działa czy też nic bo zapomniałem zapytać
    Załączniki:
    • K750%2520keypad%2520%2526%2520joystik.rar (26.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3889871
    ftb
    Poziom 35  
    mikrofon nie powinno się kąpać w wannie i to że jakoś chodzi po tym zabiegu nie znaczy, że tak powinno się robić ..
    Ponieważ autor postu dał do zrozumienia że b.mu zależy na telefonie (tak to odebrałem) podałem w załączniku wcześniej co i gdzie a jak to sprawdzić miernikiem na PW ale jakoś nie widzę dalszego odzewu i nie chodzi hyba o to by pomagający interesowali sie bardziej niż główny autor
  • #13 3890345
    krzychugod
    Poziom 14  
    Dziś idę jeszcze raz do serwisu a jak nic nie wskóram to rozpruwam plombę bo i tak z gwarancji nici ...

Przebadam wg. Twojej instrukcji @ftb i dam znać co i jak ...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Sony Ericsson K750i, którego klawiatura nie działa, a serwis odmówił naprawy gwarancyjnej z powodu rzekomych śladów zalania i uszkodzenia płytki PCB przy czytniku SIM. Telefon nie był faktycznie zalany ani przechowywany w silikonie. Próby przywrócenia oprogramowania (restore firmware, flashowanie FS, ARM) nie przyniosły efektu. Wskazano, że najprawdopodobniejszą przyczyną jest uszkodzenie filtra klawiatury (układ 22450, filtr uBGA), który często ulega awarii po kontakcie z wilgocią lub elektrokorozją. Zalecane jest sprawdzenie ciągłości linii klawiszy miernikiem, zwłaszcza czy joystick działa poprawnie, co może wskazywać na przerwanie filtra. Wymiana filtra powinna być wykonana metodą hot air, z zachowaniem ostrożności względem obudowy czytnika SIM. Nie zaleca się kąpieli płyty w wannie ultradźwiękowej, gdyż może to uszkodzić mikrofon, choć zdania na ten temat są podzielone. Autor planuje rozebrać telefon i sprawdzić filtr zgodnie z instrukcjami oraz rozważa zdjęcie plomby serwisowej, gdyż gwarancja została już utracona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA