Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Programowanie kluczyków Renault Megane 1996

Lukas544 02 Apr 2007 13:43 74004 9
    Lukas544
    Level 1  
    Witam

Jak wielu osobom rozkodował mi się kluczyk (mam tylko jeden). Posiadam kod immobilizera, potrafię uruchomić samochód, ale nie potrafię zakodować kluczyka/pilota (stosowałem procedurę długiego naciśnięcia przycisku centralnego zamka na konsoli centralnej, wg. tej procedury zamki powinny się otworzyć i zamknąć, ale u mnie tak się nie dzieje).

Bardzo proszę o pomoc. Będę bardzo wdzięczny za pomoc .
    przemek_raq
    Level 14  
    Programowanie kluczyków Renault Megane 1996

Według tego jest kilka rodzai kluczyków z różnymi oznaczeniami (bez opisu, z 5, 7 i 8 cyfrowym kodem) i tylko te z 8 cyfrowym kodem da się zaprogramować za pomocą centralnego zamka, do reszty wymagany jest odpowiedni sprzęt diagnostyczny.

Pozdrawiam
    karolrak
    Level 18  
    Musisz zrobić tak samo jak przy uruchamianiu samochodu (wpisanie kodu awaryjnego) później wyłącz zapłon i trzymaj przycisk od zamka centralnego (obojętnie z której strony) aż zamknie i otworzy albo odwrotnie i wtedy skieruj nadajnik do odbiornika i naciska na przycisk w pilocie jeżeli zadziała centralny zamek to klucz przyuczony, a jeżeli nie zadziała a zgasła dioda na tablicy rozdzielczej to możesz spróbować od początku tylko po zablokowaniu immobilisera. Jeżeli kilka prób nie przynosi efektu to może kluczyk jest uszkodzony albo odbiornik?
    lolek1984
    Level 2  
    Witam!
    Jestem nowy. Pytanie dotyczy właśnie tematu co się stanie w przypadku niepoprawnie wprowadzanego kodu awaryjnego? Czy jeden kluczyk który mam sprawny będzie dalej ok czy może zablokuje immo?
    karolrak
    Level 18  
    Jeżeli niepoprawnie wprowadzisz kod blokady zapłonu a co za tym idzie nie będziesz wykonywał czynności przyuczenia pilota to immo się nie rozkoduje i działający kluczyk nadal będzie działał.
    leo1966
    Level 11  
    Witam . Mam drugi kluczyk do moiej megi na podczerwień z innej megany, czy dało by rade przeprogramować go zeby działał jak orginalny?
    panczo116
    Level 1  
    Pozleciał mi się kluczyk czy mógł się rozkodować
    Anonymous
    Anonymous  
    Kaz89
    Level 1  
    Witam. Mam mały problem z Renault Megane Coupe 1996r a mianowicie problem ten dotyczy immobilisera. Ponad pół godziny męczyłem się żeby dostać się do środka bo w żaden sposób nie reagował na kluczyk, klikałem chyba z pół godziny, ale jakoś się udało załapał i dostałem się do środka odpaliłem silnik i pojechałem do sklepu, tam zgasiłem silnik, ale już nie uzbrajałem immobilisera samochód zostawiłem otwarty, ale jak wiadomo po minucie sam się uzbraja, gdy wsiadłem do samochodu i próbowałem go rozbroić w ogóle nie reagował, dioda cały czas migała i nie mogłem nic zrobić. W związku z powyższym mam kilka pytań

1. Czy coś się stało z odbiornikiem że nie odbiera sygnału z kluczyka ?
    2. Czy możliwe jest żeby kluczyk sam się rozkodował ?
    3. Czy w przypadku słabej już baterii w kluczyku odbiornik nie będzie odbierał sygnału nawet z bliskiej odległości ?
    4. Ile jest czasu na wymianę baterii zanim kluczyk się rozkoduje ?
    5. Gdzie można znaleźć kod awaryjny i jak go wprowadzić ?

Wiem że dużo tego, ale to mój pierwszy samochód i wolę zapytać niż robić coś na własną rękę a później tego żałować.
    Pozdrawiam
    autoas
    Level 42  
    W zasadzie wszystkie odpowiedzi są na forum wystarczy poszukać i poczytać, jeśli ktoś jest cierpliwy.