logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa radia CB do jednej anteny na dachu?

wladimir 02 Kwi 2007 16:45 5670 33
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak podłączyć dwa radia CB do jednej anteny na dachu tak, żeby oba działały?

Da się, ale potrzebny jest duplekser albo przełącznik antenowy, a nie zwykłe „rozdzielenie” kabla antenowego [#3748890] Jeden z przykładów z wątku to przełącznik DAIWA CS-201 za ok. 90 zł [#3748884] Padła też propozycja starszego rozwiązania z dwoma przekaźnikami, dwoma sztucznymi obciążeniami i zasilaniem 12 V, gdzie w spoczynku antena jest podłączona do obu CB, a przy nadawaniu jednego radio drugie jest przełączane na obciążenie [#3745251][#3749099] Jednocześnie zaznaczono, że praktycznie taniej będzie postawić drugą antenę [#3745138]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3744866
    wladimir
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mam pytanko!

Mam w domu dwa radia CB na pietrze i na parterze (jedno moje drugie brata :] ). Problem jest taki że jest tylko jedna antena na dachu. Czy da się jakoś rozdzielić antenę tak żeby działała w dwóch radiach ??

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 3745251
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Mam taką zwrotnicę z lat 90-tych.
    Gniazda:
    - antena,
    - 2 x CB,
    - zasilanie 12V

Marek
  • #4 3746985
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    SP8JUX napisał:
    Gniazda:
    - antena,
    - 2 x CB,
    - zasilanie 12V

Witam.
    Czy to aby napewno zwrotnica ?. Te 12V sugeruje, że tam jest poprostu przekaźnik.

Pozdrawiam.
  • #5 3748884
    wladimir
    Poziom 11  
    Znalazłem taki przełącznik do anteny firmy DAIWA cs-201. Koszt ok. 90 zł

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!
    Pozdrawiam!
  • #7 3749099
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    radiosystem napisał:
    SP8JUX napisał:
    Gniazda:
    - antena,
    - 2 x CB,
    - zasilanie 12V

Witam.
    Czy to aby napewno zwrotnica ?. Te 12V sugeruje, że tam jest po prostu przekaźnik.

Pozdrawiam.

W środku są są dwa przekaźniki i dwa sztuczne obciążenia oraz dwa sterowania z wcz.
    W stanie spoczynku sygnał z anteny jednocześnie dociera do obu CB. Jeśli jednak naciśnie się nadawanie z jednego CB, to energia wcz. przełączy drugie radio na sztuczne obciążenie.
    Gdyby w tym samym czasie nacisnąć nadawanie w drugim radiu (oba nadają) to ich moce nie poszłyby w antenę, tylko w dwa sztuczne obciążenia.

To chyba jest zwrotnica? - mniejsza no nazwę, byle działało

Marek
  • #8 3750338
    niunio
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Kilka naście lat temu było to opisane w miesięczniku CB RADIO..., jak znajde, zrobie skan i podeśle na PW.
  • #9 3750488
    kolo
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Jak zrobisz skan to wklej to tutaj , myślę że zainteresuje to szersze grono czytelników tego forum.
  • REKLAMA
  • #10 3750582
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    kolo napisał:
    Jak zrobisz skan to wklej to tutaj , myślę że zainteresuje to szersze grono czytelników tego forum.

Myslę , że takie przełączanie anten przekaźnikami źle wróży odbiornikowi w każdym radiu.
    Stała czasowa przełączania kotwic w przekaźniku jest mała a więc i NIE bezpieczna dla wejścia odbiornika.

Faktycznie w latach 1985 robiono takie "wynalazki". Ja osobiście unikałbym takich rozwiązań. Uważam ,że podawanie takich schematów na forum jest to poprostu "krok w złą stronę". Wiecie napewno ,że większość kolegów/koleżanek piszących na tym forum NIE MA zielonego pojęcia o tym co piszą i na układach w.cz. wogóle sie nie znają. Jeżeli jakiś schemat zastanie zamieszczony to jeden z drugim zrobi go na przekaźnikach "dowolnych" (nawet samochodowych) i serwisy CB-radii będą miały więcej roboty i kaski. Chyba , że o to chodzi.

Jedyne co (aby nadawać na jednej antenie z 2-óch CB - jednocześnie) to najwyżej przełączanie (czyli zwieranie i rozwieranie) poprzez 0,25λ i 0,5λ linie koncentryczne , wejść i wyjść , diodami PIN np. BA182. Napięcie porówniania RX/TX CB1/CB2 pobierane tylko i wyłącznie z każdego radia osobno.

Pozdrawiam.

PS. "historyjka z dawnych lat " . Kiedyś jeden z kolegów w SP5 chciał przełączać wyjście wzmacniacza mocy w.cz. 1,5kW na wyjściu kontaktronem. Wykorzystał kontaktron gdzie jego rurka miała wymiary około dł. 20mm a śred. około 4mm. I załączył ten "wynalazek". Raz przełączył kontaktron i już tak został na stałe. Hi Ha. Myślałem ,że powinien "wyparować" a on tylko się zkleił.
  • #11 3751446
    kolo
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Zamieszczenie tego skanu tutaj na forum nie jest żadnym błędem, w końcu to skan jakiegoś artykułu ! a nie opis wynalazka jakiegoś tam miernoty. Druga sprawa to cel: jedni mogą przystąpić od razu do budowy urządzenia a inni potraktują go jako opis, koncepcję do opracowania własnego urządzenia, lub zmianie własnego punktu widzenia danej koncepcji. Właśnie w ten sposób się uczymy kolego "Radiosystem" ! Nie każdego stać na zakup dupleksera fabrycznego. Pozdrawiam i życzę więcej opanowania w tym co piszesz, na bądź co bądź publicznym forum .
    Z wyrazami szacunku SQ9JYE
  • #12 3751865
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    radiosystem napisał:

Myslę , że takie przełączanie anten przekaźnikami źle wróży odbiornikowi w każdym radiu.
    Stała czasowa przełączania kotwic w przekaźniku jest mała a więc i NIE bezpieczna dla wejścia odbiornika.

Faktycznie w latach 1985 robiono takie "wynalazki". Ja osobiście unikałbym takich rozwiązań. Uważam ,że podawanie takich schematów na forum jest to po prostu "krok w złą stronę".

Oczywiście nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale do mocy używanych na CB (4-6W) jak najbardziej skuteczne. Ten egzemplarz co miałem, przcował co najmniej rok. Zabezpieczenie wewnętrzne radia CB w zupełności wystarcza na czasową zwłokę mechanizmu przekaźnika.
    W załączeniu schemat.

radiosystem napisał:

Jedyne co (aby nadawać na jednej antenie z 2-óch CB - jednocześnie) to najwyżej przełączanie (czyli zwieranie i rozwieranie) poprzez 0,25λ i 0,5λ linie koncentryczne , wejść i wyjść , diodami PIN np. BA182. Napięcie porówniania RX/TX CB1/CB2 pobierane tylko i wyłącznie z każdego radia osobno.

W pełni popieram, ale technicznie wykonanie jest trudne, choćby ze względu na niepowtarzalności kabli dostępnych w handlu.

Odnośnie mocy 1,5kW to stosowałem kontaktrony przełączające o dł. około 80mm, nie kleiły się

Marek
    Załączniki:
    • Dwa CB jedna ANT.pdf (10.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 3752345
    wladimir
    Poziom 11  
    Da się coś takiego kupić ??? Jak ktoś ma dostęp do takich rzeczy to proszę o jakieś linki.

A co myślicie na temat przekaźnika antenowego UC1
    REW 15 oraz REW 17
  • REKLAMA
  • #14 3752979
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    REW14/15: max. 100W, REW16/17: max. 50W (chyba do CB wystarczą...)
    źródło: Katalog "Kommutacjonnyje ustrojstwa" R.K. Tomas, Moskwa 1989,
    wyd. Radio i Swiaź, strony 127...130.
    (zaraz ktoś napisze że wpuszczał 2000W i się nie uszkodził...)
    Uwaga: mała izolacja wejścia otwartego ! Napięcie pracy 23...29V
    (cewka ok. 120 ohm). Niektóre egzemplarze pracują przy 12V, ale jest to
    niepewne (nawet po regulacji), zależy od temperatury, pozycji montażu,
    wydłuża czas przełączania i zmniejsza docisk styków. Można zasilać z
    napięcia niestabilizowanego (>17V) przed stabilizatorem zasilacza 12V,
    zaś przy zasilaniu 12V przewinąć cewkę lub zastosować przetwornicę.
    Tylko REW 15 (75ohm) był robiony w wersji 12V (cewka ok. 30 ohm).

->Wladimir
    Może bez elementów mechanicznych: sprzęgacz pierścieniowy
    (patrz Poradnik Ultrakrótkofalowca i katalogi Kathrein)
  • #15 3753612
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    kondensator napisał:
    ......
    Może bez elementów mechanicznych: sprzęgacz pierścieniowy
    (patrz Poradnik Ultrakrótkofalowca i katalogi Kathrein)

Też można, zaproponuj konkretne rozwiązanie (warunek: 10W pasmo CB)
    Marek
  • #16 3753691
    kondensator
    Poziom 36  
    http://www.kathrein.de/de/fil/produkte/download/936910b.pdf (2010r - link nie działa)
    http://www.kathrein.de/de/mcs/produkte/download/936910b.pdf (nowy link 2010r)
    http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0067/
    po przeliczeniu długości przewodu na 27MHz
    W wąskim paśmie może uda się uzyskać >40dB izolacji. Powinno wystarczyć.
    Od kiedy CB to 10W ? ...
    ---
    Poprawione - brakowało nr strony:
    http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0067/ strona 344
    ---
    Poprawione 2010r - zaktualizowany link do K6373211, K627341, K627321
  • #17 3753974
    wladimir
    Poziom 11  
    No to mam problem!
    To co dotychczas myślałem że to CB to nie CB :/ to radiostacja yaesu ftl 1011

Pytanie: Jeżeli kupię drugą antenę bazową to co zrobić żeby się one wzajemnie nie zkłucały. Mam malutki maszt do szpica :) na dachu i na samym czubku jedną antene bazową do radiostacji drugiej. Jak przykręcić do tego masztu drugą antenę tak żeby było ok? Czy trzeba jakoś ją stroić? Odpiszcie prosze bo jak widac jestem zielony w tym temacie.

Z radiostacjami to mam tyle do czynienia co wiem jak używać. Do wczoraj nawet nie potrafiłem rozróżnić radiostacji od CB :/
  • #18 3754076
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Jak włączysz nadajnik jednego radiotelefonu to w drugim i tak nic nie będziesz słyszał, ważne by nie uszkodzic odbiornika w sąsiednim radiu. Praw fizyki sie nie ominie.
    Mozna działac na jednej antenie dwoma nadajnikami i odbiornikami ale pod warunkiem że częstotliwości te sa odpowiednio oddalone. Dla pasma 27 MHz można zrobic filtr pozwalający na prace dwóch nadajników i odbiorników z odstepem około 150 kHz (15 kanalów) ale bedzie miał wymiary pokoju, gdyz bedzie miał rozmiary kilku szaf o długości ćwiartki fali czyli ponad 2,5 metra. W praktyce nalezy sobie takie patenty podarować.
  • #19 3754098
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    wladimir napisał:
    No to mam problem!
    To co dotychczas myślałem że to CB to nie CB :/ to radiostacja yaesu ftl 1011
    A no to sobie tego nie poużywasz. W paśmie w którym pracuje nadawać ci nie wolno.
    Michał
  • #20 3754105
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    kondensator napisał:
    http://www.kathrein.de/de/fil/produkte/download/936910b.pdf
    http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0067/
    po przeliczeniu długości przewodu na 27MHz
    W wąskim paśmie może uda się uzyskać >40dB izolacji. Powinno wystarczyć.
    Od kiedy CB to 10W ? ...

Kol. Kondensator,
    w pierwszym linku nie ma odzwierciedlenia do potrzeb autora postu, drugi link - co po okładce poradnika ? ...gdyby autor postu wiedział jak zrobić to by tego postu nie było.

Te 10W które zaproponowałem do obliczeń, to granica mocy przy której radia CB mają pracować. Watów 4 to CB ma przy 13,8V, ale przy 14V może mieć ich 6.
    Ten automat który mam ma dodatkowe przełączniki opóżniające dla SSB i wygląda tak:
    Załączniki:
    • Jak podłączyć dwa radia CB do jednej anteny na dachu? AutomaticSwitch.JPG (72.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć dwa radia CB do jednej anteny na dachu? Automatic Switch.JPG (53.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 3754246
    kondensator
    Poziom 36  
    Przepraszam wszystkich, w pośpiechu nie dopisałem nr strony.
    Powinno być:
    http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0067/ strona 344, rys. 3.108 c, d.
    Dwóch radiotelefonów na raz używać się nie bardzo da przy nadawaniu,
    ale przynajmniej jeden nie uszkodzi drugiego, będzie też dobre
    dopasowanie także przy odbiorze.
    Pierwszy link pokazuje przykład urządzenia fabrycznego m.in. na 80MHz.
    Na niższe częstotliwości w tak małym pudełku by się nie zmieściło,
    chyba że nie na kablach ale na stałych skupionych.
    Obudowa nie jest konieczna dla działania układu z kablami koncentrycznymi.
    Dla 27.12MHz i kabla z pełnym dielektrykiem (k~ 0.66):
    1/4 f. = 182.5cm, 3/4 f. = 547.5cm
    W praktyce najlepiej przyjąć do prób niższą częstotliwość np. 26.5MHz,
    aby ew. móc skrócić odcinki (po obcięciu wydłużyć się nie da...)
    Potrzebne 3 sztuczne obciążenia (mogą być z 2szt || 100ohm MŁT1 lub
    2W, jedno może być małej mocy (wyjście do drugiego odbiornika)
    i 3 sondy w.cz. (też mogą być samoróbki). Po podaniu mocy, zmieniając
    częstotliwość trzeba sprawdzić na jakiej jest najmniejsze napięcie dla
    wyjścia na drugi odbiornik, ew. wg tego skorygować długości odcinków.
    Pomiary należy powtórzyć zamieniając porty.
    Podział mocy "po połowie" na sztuczne obciążenie i wyjście na antenę
    (w czasie pomiarów drugie sztuczne obciążenie) też powinien być równy.
    Próby są raczej niezbędne, gdyż w układzie rzeczywistym może się
    okazać, że wypadkowy współczynnik skrócenia kabla wyniesie nie 0.66,
    a np. 0.57 lub 0.62.
  • #22 3757987
    wladimir
    Poziom 11  
    Nadawać w tym paśmie mi wolno ponieważ mam na to pozwolenie a radiostacja służy mi do pracy. Jestem strażakiem w OSP :]

Moje kolejne już pytanie brzmi:

Jak zamocować dwie anteny bazowe na maszcie tak żeby było ok?
    Jedna już jest przymocowana na samym czubku.

Czy istnieje taka możliwość że uszkodzę drugą radiostację przez to że anteny są obok siebie?

Ogólnie problem jest tego typu :
    Stoi maszt z anteną bazową podłączoną do radiostacji yaesu ftl 1011.
    w drugim budynku potrzebuję drugą radiostację. Jak to pożenić ze sobą?
    Mam identyczną radiostację yaesu ftl 1011 w drugim budynku. Ponieważ jest to robione dla straży to nie może być wykonane za pomocą jakiśtam domowych przekaźników, przełączników itp. Poradzcie coś bo normalnie już nie mam pomysłu. A czas leci i przełożeni się denerwują.
  • #24 3758044
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    SP5IT napisał:
    A to ciekawe, od kiedy straż nadaje poniżej 50MHz?
    Coś mi tu nie pasuje...
    M.

Michał, czytaj uważnie,
    kolega napisał że jest strażakiem w OSP czyli Ochotniczej Straży Pożarnej

.... w tym przypadku to druga antena na drugim budynku, raczej na różnych wysokościach obie anteny.

Marek
  • REKLAMA
  • #26 3758318
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć.

wladimir napisał:
    Nadawać w tym paśmie mi wolno ponieważ mam na to pozwolenie a radiostacja służy mi do pracy. Jestem strażakiem w OSP :]...

Kolega wladimir zdeklarował się, że pracuje na radiotelefonach ftl 1011.
    Radio pracuje w zakresie 29-52,5 MHz z mocą do 60W.
    Też jestem ciekawy, kto wydał członkowi OSP zezwolenie na pracę na tych radiach.
    Jestem zdziwiony faktem wystawienia zezwolenia na pracę takiego radia w prywatnym domu, osobie, można powiedzieć "prywatnej".
    Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim. Chyba nawet Państwowa Straż Pożarna nie ma łączności radiowej z domami swoich strażaków... A tutaj proszę... i do tego z legalnym pozwoleniem .

:arrow: wladimir Odczytaj z zezwolenia, na jaką częstotliwość jest wystawione, i jaka jest wpisana moc nadajnika.
    Jeżeli możesz, to napisz, kto je wystawił.
    Myślę, że jak poznamy parametry radia ( moc i częstotliwość ), to łatwiej będzie coś podpowiedzieć w temacie umiejscowienia anten.
  • #27 3758424
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    wladimir kręci jak się da.
    najpierw były to 2 CBradia w jednym budynku jedno jego drugie brata (piętro i parter) teraz już radiostacje w dwóch różnych budynkach :| .

jeśli chodzi o zamontowanie dwóch anten blisko siebie dla radiotelefonów pracujących na tym samym paśmie, to dość skutecznie jest powiesić te anteny idealnie jedna pod drugą na tym samym maszcie. jak to mówią pod latarnią zawsze najciemniej.

P.S u mnie chłopaki z OSP mają na wyposażeniu ręczne yaesu-ski pracujące na 148-149MHz i też je zabierają do domów(czy robią to legalnie ? nie wiem.) fakt jest taki,że PSP nie kombinuje z nimi łączności na dodatkowych pasmach.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć dwa radia CB do jednej anteny na dachu? ant..JPG (9.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 3760417
    wladimir
    Poziom 11  
    A nie przyszło wam na myśl że ja i mój brat (też strażak, ojciec strażak itd) mieszkamy podkreślam " MIESZKAMY " na terenie remizy OSP w której bezpośrednim sąsiedztwie stoi też nasz dom?

nie wiem na jakim paśmie działa ta radiostacja bo się na tym nie znam. Pasmo wyczytałem na googlach i może być inne niz to co faktycznie używamy. Wiem że na tym paśmie mamy kontakt również z nadleśnictwem (cztaj : goście ze strzelbami w lesie w zielonych mundurkach)

SITO79 - to forum jest po to żeby rozwiązywać problemy czy po to żeby lustrować każdego posta nowych użytkowników?
  • #29 3760734
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć.

wladimir napisał:
    ...to forum jest po to żeby rozwiązywać problemy czy po to żeby lustrować każdego posta nowych użytkowników?

Żeby rozwiązywać problemy, trzeba być w zgodzie z regulaminem Elektrody.
    Punkt pierwszy mówi :
    "Zabrania się wysyłania na publiczne forum materiałów łamiących polskie prawo."

Skoro napisałeś, że :
    wladimir napisał:
    Nadawać w tym paśmie mi wolno ponieważ mam na to pozwolenie...

To w czym jest problem, by z pozwolenia radiowego, które musi być wystawione na Twoje nazwisko, odczytać parametry radia ?

Nie ma znaczenia, że mieszkacie na terenie OSP. Jeżeli masz radio w domu, to musisz mieć imienne pozwolenie radiowe. Takie samo pozwolenie musi mieć Twój brat.
    Skoro nie możesz odczytać tych parametrów z pozwolenia, to zachodzi obawa, że takowego nie masz, więc nie możesz z tego radiotelefonu nadawać.
    Po prostu, nikt nie chce pomagać w łamaniu prawa i regulaminu Elektrody.
    Nie chodzi tu o jakiś nadajnik do przesyłania muzyki o mocy 1W, ale o radiotelefon, który pracuje mocą do 60 watów.
    Bardzo wątpię, by ktokolwiek wydał pozwolenie radiowe na takie radio prywatnej osobie.

p.s. Post jest nie na temat, ale trzeba wyjaśnić i wyprostować sprawy formalne. Po co mieszać i co chwilę zmieniać status tych radiotelefonów ?
    Myślę, że moderator przymknie oko na ten post :)
  • #30 3760921
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Ostatnio podsłuchałem ciekawą rozmowę na AirBand. Po polsku panowie uzgadniali na jakich częstotliwościach będą się dogadywać z leśnikami. Chodziło o okolice 40MHz - widać mają radia z wolnym VFO. Może pewne służby traktują radio jako radio i nie wgłębiają się na jakim paśmie pracuje? Dostali to gadają i tyle.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem podłączenia dwóch radiotelefonów CB lub radiostacji do jednej anteny dachowej. Rozwiązaniem jest zastosowanie zwrotnicy antenowej (dupleksu), która umożliwia jednoczesne podłączenie dwóch urządzeń, przełączając sygnał nadawczy jednego radia na antenę, a drugie odłączając za pomocą sztucznych obciążeń. W praktyce jednak taniej i bezpieczniej jest zainstalować drugą antenę. Wspomniano o przełącznikach antenowych z przekaźnikami, ale ich stosowanie może być niebezpieczne dla odbiorników ze względu na czas przełączania i ryzyko uszkodzeń. Alternatywą są rozwiązania z diodami PIN lub sprzęgaczami pierścieniowymi, choć są one bardziej skomplikowane i kosztowne. Dyskutowano także o problemach z montażem dwóch anten na jednym maszcie, gdzie zaleca się montaż anten jedna pod drugą, aby zminimalizować wzajemne zakłócenia. Wątek rozszerzył się o kwestie legalności użytkowania radiostacji Yaesu FTL 1011 na pasmach 29-52,5 MHz przez osoby prywatne, co budziło wątpliwości uczestników dyskusji. Podkreślono, że instalacja profesjonalna powinna być wykonana przez specjalistów, zwłaszcza w zastosowaniach służb ratowniczych, aby zapewnić zgodność z przepisami i bezpieczeństwo sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA