logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć antenę CBradio tak aby można było

MłOdY-1 16 Kwi 2008 11:22 2260 6
  • #1 5036054
    MłOdY-1
    Poziom 12  
    Czy da się podłączyć antenę CBradia do radia samochodowego tak aby służyła do odbioru/nadawania CB i do odbioru radia AM FM i aby nadawanie CB nie zniszczyło radia samochodowego.
    Czy jest to możliwe ??
  • #3 5036192
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    Cena dość zaporowa, nie prościej byłoby doprowadzić gorącą żyłę przewodu antenowego do radia FM przez np rezystor 100omów i zewrzeć ją przy radiu do masy za pomocą dwu podłączonych na przemian - równolegle diod Schottky'ego ?. Taki układ nie powinien znacząco wpłynąć na czułość radia FM ani CB, Duży poziom napięcia nośnej CB byłby zwierany do masy przez diody co nie powinno zaszkodzić głowicy FM.
  • #5 5050893
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    d3lta napisał:
    Co wy na to koledzy? Dało by się tak? Poprzez te diody i rezystor. Chciałbym zastosować taki patent u siebie w samochodzie.

NIE NIE NIE

Chyba , że masz inny odbiornik UKF na wymianę.

robokop
    Cytat:
    prościej byłoby doprowadzić gorącą żyłę przewodu antenowego do radia FM przez np rezystor 100omów i zewrzeć ją przy radiu do masy za pomocą dwu podłączonych na przemian - równolegle diod Schottky'ego

BŁAGAM nie pisz takich postów. No chyba , że prowadzisz serwis radiowy i chcesz mieć klientów do napraw tych "wypalonych" odbiorników. :D

Jedynym sensownym wyjściem w takich sytuacjach jest zastosowanie duplexera roździelajacego sygnał CB od innych sygnałów. W necie są takie konstrukcje.

Pozdrawiam.
    PS. Sam używam fitrów "zaporowych", gdzie z jednej anteny mogę (bez żadnej szkody sygnałowej) nadawać i odbierać na : 27MHz , 80MHz, 88-108MHz i wszystko co powyżej 140MHz .
  • #6 5051505
    mlody91
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    radiosystem napisał:

PS. Sam używam fitrów "zaporowych", gdzie z jednej anteny mogę (bez żadnej szkody sygnałowej) nadawać i odbierać na : 27MHz , 80MHz, 88-108MHz i wszystko co powyżej 140MHz .

Jak to się ma do SWR?
  • #7 5053799
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    Panie Radiosystem, może pan jakoś uzasadnić swoją krytyczną wypowiedź co do mojego pomysłu ?. Bo ja ze swej strony mogę przytoczyć przykład przełącznika antenowego N/O do FM3001, zrealizowanego w podobny sposób.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia jednej anteny do radia samochodowego tak, aby obsługiwała zarówno odbiór i nadawanie w paśmie CB, jak i odbiór AM/FM, bez ryzyka uszkodzenia radia podczas nadawania CB. Zaproponowano użycie splitera antenowego jako rozwiązania umożliwiającego rozdzielenie sygnałów. Alternatywnie, pojawił się pomysł zastosowania układu z rezystorem 100 omów i diodami Schottky’ego, który miałby chronić radio FM przed wysokim napięciem nośnej CB, jednak ta metoda została skrytykowana jako potencjalnie szkodliwa dla odbiornika. Wskazano, że jedynym bezpiecznym i skutecznym rozwiązaniem jest zastosowanie duplexera lub filtrów zaporowych, które pozwalają na bezpieczne nadawanie i odbiór na różnych pasmach (27 MHz, 80 MHz, 88-108 MHz i powyżej 140 MHz) z jednej anteny, bez ryzyka uszkodzenia radia. Poruszono również kwestię dopasowania antenowego (SWR) w kontekście takich rozwiązań. W dyskusji przywołano przykład przełącznika antenowego N/O do modelu FM3001, zrealizowanego podobną metodą do proponowanej przez jednego z uczestników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA