Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Poszukuje schematu Pagera GSM na telefonie Siemens c35i

SQ9MYX 28 Feb 2007 17:23 4195 27
    SQ9MYX
    Level 23  
    witam poszukuje prostego schematu terminala gsm który miałby mozliwość wysyłania sms do strazaków podczas alarmowania. np coś takiego http://www.progstar.com.pl/sms2/
    Wiem ze istnieja rożnego typu terminale ale jako niezbyt biedna jednostka nie stac nas na zakup oryginalnych urzadzeń. czy jest możliwe do wykonania takie coś... miało by to wysyłąć do okolo 20 numerów smsa o treści np alarm.. posiadamy dialer telefoniczny który po kolei wybiera numery ale czas wybierania jest za długi do okolo 13 minut az ostatni dziesiąty numer zostanie wybrany..
    bartek_p
    Level 31  
    Szwagier jest w ochotniczej straży, w zeszłym roku robili coś takiego i też szukali jakiegoś rozwiązania.
    Wiem że to co mają działa bez problemów, na jutro postaram sie o jakieś szczegóły.
    Stan-Mar

Level 27  
    Takie rozwiązanie jest niezgodne z przepisami. Zajmuję się monitorowaniem pożarowym obiektów i rozwiązaliśmy tę sprawę tak, iż sygnały docierają do WSK, a oficer dyżurny WSK informuje MSK w danym mieście. Ponadto dialery GSM nie posiadają certyfikatu do monitoringu pożarowego. Z dialerów telefonicznych z tego co wiem to tylko DL-404
    bartek_p
    Level 31  
    Koledze codzi o to że dyżurny naciska guzik i cała ekipa "ochotników" dostaje smsa że jest pożar i mają się stawić.
    SQ9MYX
    Level 23  
    tak dyżurny na PSK włacza system zdalnego alarmowania DSP-50 co powoduje w naszej jednostce właczenie syreny. a właczenie syreny powinno powodowac załaczenie terminala i wysłanie do ekipy smsów (najlepiej FLASH SMS) o treści np "ALARM"....
    Johnma
    Level 15  
    jeżeli chodzi o dsp 50 to jedynym formalnie dopuszczalnym modułem gsm jest terminal DGT53 produkcji platan digitex. Jeżeli wykorzystujesz choć połowę możliwości tego terminala to okazuje się,ze nie jest on taki drogi ;)
    Jedyny problem to taki, ze platan posiada sieć instalatorów autoryzowanych
    pozdrawiam OSP
    SQ9MYX
    Level 23  
    mam już siemensa c35i... nie wiem co dalej... naszej jednostki nie stac na zakup orginalnego urządzenia dlatego postanowiłem go zbudować sam za własne pieniądze... chęci są sprzet jest ale nie wiem jak sie za to zabrać... :(
    SQ9MYX
    Level 23  
    a odnośnie DSP50 to nie bedzie to bezpośrednio do tego podlaczone tylko do przekażnika syreny mechanicznej który uruchamia sie w momencie alarmowania.... i wtedy ten przekażnik uruchamia moduł wysyłający smsy do okolo 30 strażaków na raz... ewntualnie po koliej tylko jak najszybciej... bo wiadomo w sytuacjach zagrożenia zycia i mienia każda sekunda sie liczy
    SQ9MYX
    Level 23  
    witam poszukuje schematu, wsadu, płytki itp. pagera który wysyła SMS do grupy osób (okolo 30) w jak najkrótszym czasie... znalazłem fajny link tylko nie ma tam wszystkiego co mi potrzebne wiec prosze programistów o zajęcie sie tym tematem i o pomoc mi w zbudowaniu tego "bajeru" Dziekuje pozdrawiam
    SQ9MYX
    Level 23  
    robie to za darmo dla mojej jednostki ochotniczej strazy pozarnej sam wkladam w to kase i nic z tego nie mam procz satysfakcji bo mojej jednostki nie stac na zakup orginalnego urzadzenia
    dual
    Level 21  
    Dlaczego nie skorzystacie z możliwości wysyłania grupowych SMS-ów n.p. z Gadu-Gadu lub innych komunikatorów internetowych ? Myślę , że macie łącze w remizie i to byłby najprostszy sposób chociaż bez gwarancji dostarczenia wiadomości , ale to zdarza się także przy wysyłaniu z telefonu . Pomysł z powiadamianiem dobry lecz może się zdarzyć , że błędne lub opóźnione dostarczenie wiadomości spowoduje alarm samego komendanta bez drużyny :D

Tematy scaliłem. <Błażej>
    Yca
    Level 20  
    w ktorejs elektronice dla wszystkich byl schemat takiego urzadzenia, z dokladym opisem protokolu itp itd ale w ktorej to pojecia nie mam. napewno cos po 2000roku i do siemensa to bylo wlasnie
    SQ9MYX
    Level 23  
    tylko jak zrobić interfejs sprzetowy do gadu gadu albo jakiejś bramki?
    dual
    Level 21  
    Nie potrzeba żadnego interfejsu do Gadu-Gadu tylko zestaw komputerowy z podłączonym internetem i odpowiednimi programami - najlepiej darmowym Linuks-em z programem Kadu (odpowiednik Gadu-Gadu) . Wystarczy odpowiednio ustawić i obsługiwać taki zestaw i sprawa będzie rozwiązana , a przy okazji będzie można na takim zestawie przeglądać strony internetowe , wysyłać pocztę e-mail lub napisać pisma urzędowe . Pożaru to za was nie ugasi , ale może pomóc w pracy .
    SQ9MYX
    Level 23  
    niestety cos takiego potafi wyslać SMS'a zapisanego w pamieci telefonu tylko do jednej osoby...
    zainteresował mnie pomysł z wykorzystaniem bramki gadu gadu... neta mamy za free bo udostepniamy wieże dla jednego z polskich uslugodawców internetowych... oraz dla centertela... oni tez tam mają taki moduł który kontaktuje sie z serwisem w razie problemów z BTS'em :)
    dual
    Level 21  
    Pamiętaj tylko , że przy wysyłaniu SMS przez bramkę internetową nie masz żadnej gwarancji dostarczenia go do abonentów , którzy w takiej sytuacji powinni potwierdzać otzrymanie wiadomości n.p. przez wysłanie "sygnałka" czyli połączenie z centralą bez odbioru .
    SQ9MYX
    Level 23  
    więc jak to zrobić by przekaźnik syreny uruchomił wysyłanie smsów z gg... i jak ominąć wpisywanie tekstu z okienka przy wysyłaniu smsa?
    SQ9MYX
    Level 23  
    witam czy wysyłając smsy z terminala można wysłać kilkanaście wiadomości w ten sposób?

AT+CMSS=POZYCJA_W_SIM,NUMER_TELEFONU(1)
    AT+CMSS=POZYCJA_W_SIM,NUMER_TELEFONU(2)
    AT+CMSS=POZYCJA_W_SIM,NUMER_TELEFONU(3)

jaki czas trzeba odczekać wysyłając kolejne sms o takiej samej treści tylko do innych numerów?
    SQ9MYX
    Level 23  
    witam mam juz prawie cały program w bascomie do tego pagera... bedzie on na razie wysyłał 14 sms o treści ALARM... nie wiem czy ustawiłem odpowiednie czasy miedzy wysyłaniem kolejnych smsów... mam jeszcze jedno pytanie jak zrobić by program uruchamiał sie po podaniu impulsu na jeden z portów... planuje wykorzystać mikrokontroler ATiny 2313 chyba bedzie on odpowiedni.

załaczam treść programu:

$baud = 19200
    $crystal = 22118400
    Wait 1
    Print "AT+CMGS=18"
    Wait 1
    Print "0001000B91xxxxxxxxx000005416650DA04"
    Print Chr(26)
    Wait 3
    Print "AT+CMGS=18"
    Wait 1
    Print Chr(26)
    Wait 3
    Print "AT+CMGS=18"
    Wait 1
    Print Chr(26)
    Wait 3
    Print "AT+CMGS=18"
    Wait 1
    Print Chr(26)
    Wait 3
    Print "AT+CMGS=18"
    Wait 1
    Print Chr(26)
    Wait 3
    Print "AT+CMGS=18"
    Wait 1
    Print Chr(26)
    Wait 3
    Print "AT+CMGS=18"
    Wait 1
    Print Chr(26)
    Wait 3
    Print "AT+CMGS=18"
    Wait 1
    Print Chr(26)
    Wait 3
    Print "AT+CMGS=18"
    Wait 1
    Print Chr(26)
    Wait 3
    Print "AT+CMGS=18"
    Wait 1
    Print Chr(26)
    Wait 3
    Print "AT+CMGS=18"
    Wait 1
    Print Chr(26)
    Wait 3
    Print "AT+CMGS=18"
    Wait 1
    Print Chr(26)
    Wait 3
    Print "AT+CMGS=18"
    Wait 1
    Print Chr(26)
    Wait 3
    Print "AT+CMGS=18"
    Wait 1
    Print Chr(26)
    SQ9MYX
    Level 23  
    prosze o pomoc w tym temacie...
    William Bonawentura
    Level 33  
    dual wrote:
    Pamiętaj tylko , że przy wysyłaniu SMS przez bramkę internetową nie masz żadnej gwarancji dostarczenia go do abonentów , którzy w takiej sytuacji powinni potwierdzać otzrymanie wiadomości n.p. przez wysłanie "sygnałka" czyli połączenie z centralą bez odbioru .

Myślę, że najtańszym i najprostszym dla was rozwiązaniem jest wzięcie jednego prepaida w simplusie. W portalu "miastoplusa" zdefiniujecie na swoim koncie grupę smsową z wszystkimi strażakami i poprzez internet albo wap w telefonie wyślecie wiadomość do wszystkich. Raporty o doręczeniu można oglądać albo na stronie www albo mogą przyjść na wasz numer. 10 PLN abonamentu. Smsy do użytkowników z poza sieci Polkomtela są w tej bramce płatne, ale na to macie te 50 PLN na 3 miesiące z prepaida.
    SQ9MYX
    Level 23  
    zrealizuje to na procku attiny 2313 z rezonatorem 24 lub 20 mhz... baudrate 19200.... jak zrobic by wysyłana była wiadomoś typu flash? znalazłem taki opis ale za bardzo go nie rozumiem
    http://www.dreamfabric.com/sms/alert.html

Flash SMS
    On some phones (all Nokias, some Siemens, Ericsson, Motorola etc..) a class 0 message will appear as a flash SMS message. These messages appear on the screen immediately upon arrival, without the need to press any buttons on the phone. If the data coding scheme is set to 16-bit unicode (ucs2), and the message starts with "0001", it will appear as a blinking flash message.

Octet Value Description
    TP-DCS 18 16 bits (UCS2), message class 0
    TP-VP AA Validity period
    TP-UDL 0C User Data Length, 12 octets
    TP-UD 00 01 00 41 00 6C 00 65 00 72 00 74 User Data, message "Alert"

This table shows some relevant octets in a flash SMS message

The first unicode character ("00 01") enables the blinking. The maximum length of such a message will then be 69 unicode characters.
    SQ9MYX
    Level 23  
    zlozylem już urządzonko i wysyła mi narazie jednego smsa (tak ustawilem w celu prób) moje pytanie brzmi jak zrobić program w bascomie zeby po podaniu impulsu na któryś port (zostało kilka wolnych) program wysyłal sms i by ten port był nie aktywny przez okolo 3 minuty aż syrena skonczy wyć... bo wtedy program wykonywałby 3 operacje wysłania smsów
    pidpawel
    Level 26  
    Wiem że temat troszkę przedawniony, ale może przerwanie? I w pętelce wysyłanie sms?
    Sam też aktualnie robię takie urządzonko, więc jeśli możesz to udostępnij dane ;) Najlepiej na PW.
    Adam Pyka
    Level 19  
    Tylko pamiętajcie o kondensatorach na wejściach ;) Bo znam przypadki "konstruktorów" którzy o nich zapomnieli, a potem było zabawnie ;)
    Powodzenia w konstrukcjach!