Witam,chce przedstawic swój moduł powiadamiania GSM oparty na Atmedze 8 i siemensie M35i,moduł pracuje w moim samochodzie i spisuje się fantastycznie,postanowiłem go opublikowac ,bo do tej pory nic takiego w zasobach elektrody nie znalazłem.Moduł jest podłączony do alarmu i działa w ten sposób,że nacisnięcie przycisku na pilocie" uzbrajanie" włącza w stan czuwania mój moduł i jakiekolwiek naruszenie auta powoduje wysłanie smsa na mój drugi nr.tel.W dowolnej chwili mam mozliwośc sprawdzenia stanu w jakim znajduje sie mój moduł dzwoniąc na numer tel,który jeżdzi w samochodzie,po czym modół wysyła smsa o treści OK,Alarm,Alarm w stanie czuwania.Modul wysyła smsy z pamięci telefonu.Następnie nacisnięcie przycisku "rozbrajanie" powoduje że moduł przełącza sie w stan oczekiwania.Całośc napisana w Bascomie głównie dzięki pomocy kolegi M.S. Opcjonalnie jest przewidziane miejsce w programie i na płytce na wyswietlacz LCD(w programie nie podałem konfiguracji wyswietlacza LCD),jest też przekażnik który tez jest opcjonalny i w przyszłości będzie czyms sterował,pracuje bowiem nad wersją która po odebraniu smsa o okreslonej tresci bedzie uaktywniała jakąś procedure.Artykuł przeznaczony dla początkujących bowiem specjalisci napewno znajdą wiele wad no ale cóż do krytykowania zawsze więcej chetnych niż do pomocy.
Fajne? Ranking DIY