logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników 4 czy 8 ohm do 500 PLN, dwudrożne, bas do 20 cm

zeder 04 Paź 2003 16:27 4255 23
REKLAMA
  • #1 348611
    zeder
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    nie wiem na jakie głosniki sie zdecydowac 4 czy 8, 4 sa trudniejsze do wysterowania i brzmia przyjemniej ale idzie to w parze z cena, moze doradzi mi ktos głosniki (konstrukcja dwudrozna) bas do 20cm, budzet ok 500 PLN
  • REKLAMA
  • #2 348673
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    to ja podczepię się pod pytanie:
    Zawsze myślałem że impedancję głośników dostosowuje się do konkretnego wzmacniacza jeśli ma napisane że najlepiej 4 to 4 , 8 to 8 bo wzmacniacz jest zaprojektowany pod konkretne obciążenie
    mylę się??
  • #3 348713
    zeder
    Poziom 11  
    Acula napisał:
    to ja podczepię się pod pytanie:
    Zawsze myślałem że impedancję głośników dostosowuje się do konkretnego wzmacniacza jeśli ma napisane że najlepiej 4 to 4 , 8 to 8 bo wzmacniacz jest zaprojektowany pod konkretne obciążenie
    mylę się??

zgadza sie ale chodzi mi o walory odsluchowe
  • #4 348727
    Dimmu
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Zeder, mozesz napisac na jakiej podstawie doszedłeś to tych wniosków?? To, ze są trudniejsze do "wysterowania"... niech będzie(chociaż większość wzmacniaczy spokojnie radzi sobie z 4 ohm)a o tym brzmieniu to gdzie wyczytałeS? I napisz konkretniej co byś chciał.
  • #5 348731
    Piciu.18
    Poziom 12  
    Nie wiem jaka jest różnica w brzmieniu między głośnikami 4 a 8 omowymi. Myślę że głośniki powinno dobierać do wzmacniacza, Jeżeli wzmacniacz przeznaczony jest do głośników 8 omowych to nie możesz podłączyć do niego głośników 4 omowych (możesz spalić końcówki mocy) a jeśli wzmacniacz jest 4 omowy to wtedy na głośnikach ośmio omowych wzmacniacz będziwe o ok 20 % słabszy.
    Jednak wydaje mi się iż lepsze są głośniki 8 omowe jeśli chodzi o jakość ponieważ większość zestawów głośnikowych lepszej jakości jest 8 Omowych.
  • REKLAMA
  • #6 348745
    ACULA
    Poziom 34  
    większość zestawów jest 8 Ohmów ponieważ wg mnie na podstawie obliczeń wychodzą mniejsze prądy przy 8 Ohmach
    np przy 40W
    8 ->2A
    4->3A

PS myślę że przy zestawie za 500zł nie można strugać audiofila ;)
  • #7 349298
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Przeważnie głośniki stosuje się do car audio. Głośniki 8 Ohm stosuje się w domu, gdyż można z nich wydobyć więcej "walorów", których wydobycie w samochodzie byłoby niemożliwe. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 349332
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    różnica między głośnikami 4 i 8 omowymi jest jeszcze w parametrach t/s. Przecież model głośnika 4 ohm danej firmy ma inne parametry, niż 8 omowego! Czyżby to było tak mało istotne? :?

Pozdrawiam!
  • #9 349394
    ACULA
    Poziom 34  
    nfsking napisał:
    różnica między głośnikami 4 i 8 omowymi jest jeszcze w parametrach t/s. Przecież model głośnika 4 ohm danej firmy ma inne parametry, niż 8 omowego! Czyżby to było tak mało istotne? :?

Pozdrawiam!

różnica między głośnikami 4 i 4 omowymi jest jeszcze w parametrach t/s. Przecież model głośnika 4 ohm danej firmy ma inne parametry, niż inny 4 omowy! Czyżby to było tak mało istotne? :?

Zatem zajmijmy się wyższością głośników 4 ohmowych nad 4 ohmowymi.
    A słyszałeś kiedyś o czymś takim że firmy produkują różne modele ;)
    Nawet model 4 ohmowy różni się od innego 4 ohmowego, więc gdzie tu wyższość danej impedancji
    Porównaj najlepszy model 4 z najgorszą 8, dla idei będziesz wywyższał 8??
    Osobiście wolę inne parametry niż impedancja ;)
  • REKLAMA
  • #10 349414
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    małe sprostowanko: miałem na myśli te same modele tyle że z inną impedancją(np. tesla arn 226/07/4 oraz 226/07/8 ) :!: Mam nadzieję, że tym razem wszystko jasne :D
  • #11 349476
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Dobra widze ze temat sie ciągnie ale nie wiele z tego konkretów wynika.
    Sprawa jest taka Z=8Ω jest uniwersalna bo mozna ja zapiac do KAZDEGO ampa i nie ma klopotu!
    Jest to czasem troche kosztem mniejszej mocy ale równiez mniejszych zniekształcen - a to dobrze.
    W przypadku Z=4Ω czy nawet 6Ω - nie ma tej uniwersalnosci i pelnej kompatybilnosci z dowolnym wzm. Nie ma co sie czarowac - dym moze byc i koszta znaczne np w przypadku wzmacniaczy z hybrydami czy egzotycznymi scalonymi.
    Do domu ja polecam 8Ω.
    :)
  • #12 349616
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    8 ohm - mniejszy prąd ze wzmacniacza , wymagany mniejszy przekrój kabla ,większa uniwersalność (podpasi do każdego wzmachola a to jest ważne jak kupisz zobie wzmaka z mostkowymi końcówkami mocy).
    Impedancja znamionowa swoją drogą a w rzeczywistości moduł impedancji może spadać dużo niżej przy niektórych częstotliwościach. Większość wzmacniaczy bez problemu poradzi sobie ze spadającym modułem impedancji dla kolumn 8 ohmowych. Z 4 ohmowymi może być różnie ,większość słabych wzmacniaczy się przesteruje.
  • #13 357433
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Istnieje ciekawe przeswiadczenie, ze lepsze kolumny - te stricte audiofilskie - sa 8 omowe. Jest to prawda w przapadku ProAc-ow - one sa zawsze 8 omowe. W rzeczywistosci impedancja glosnika nie laczy sie BEZPOSREDNIO z jakoscia odtwarzania. Posrednio - wzmacniacze maja wieksze znieksztalcenia przy mniejszych impedancjach obciazenia. Pamietajmy tez o tym, ze chodzi tu o spadki impedancji w zakresie niskotonowym i to nie bardzo waskie, kiedy faktycznie wzmacniacz jest obciazany...Wiekszosc glosnikow 8 omowych miewa spadki do 6 omow, ale w zakresie juz wyzszym - np. dla 600 Hz, co juz nie jest grozne.
    Wiekszosc High-Endowych kolumn miewa zawiklana charakterystyke przebiegu impedancji - ze spadkami nieraz do 2 omow....
    Jesli wzmacniacz jest malo wydajny pradowo, lepiej dac 8 omow i nie wymuszac wydobywania zen wiekszych znieksztalcen.
  • #14 357586
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Pamiętajmy o tym że głośniki 4 omowe mają zwykle lżejszą cewkę
    (mniej drutu) i mniejszą indukcyjność cewki.
    W związku z tym mają nieco większą efektywność w porównaniu w takimi samymi głośnikami 8 omowymi.
    Różnice nie są duże ... ale jednak.
  • #15 361024
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    a jezeli daje 2 glosniki basowe w jednej kolumnie, to lepiej polaczyc szeregowo 2 cztero omowe, czy równolegle 2 osmio omowe :?:
    dodam, ze maja one wspolpracowac ze wzmacniaczem na TDA 7294 :D ktory wspolpracuje z glosnikami od 4 do 16 ohm.
  • #16 361058
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Należy unikać szeregowego łączenia głośników niskotonowych w jednym zestawie.
    Lepiej łączyć równolegle.
    Wiąże się to z lepszym wzajemnym tłumieniem
    elektrycznym takiego połączenia, co za tym idzie , lepszego przenoszenia impulsów
  • #17 361076
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    KB napisał:
    Pamiętajmy o tym że głośniki 4 omowe mają zwykle lżejszą cewkę
    (mniej drutu) i mniejszą indukcyjność cewki.
    W związku z tym mają nieco większą efektywność w porównaniu w takimi samymi głośnikami 8 omowymi.
    Różnice nie są duże ... ale jednak.

Drutu może jest mniej ale jeżeli bierzemy pod uwagę długość wagowo nie koniecznie ponieważ przy tej samej mocy potrzebny jest większy przekrój
  • #18 363468
    hacker
    Poziom 26  
    a co to jest wogóle ten impuls w glosniku :?:
  • #19 363625
    kon20
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    ja uzywam głosników 8 omowych podłączonych do "giganta 2000" i jest ok!!!!!!!!1

===========================================

budowa "giganta"nie była prosta ,duuuuuzo zabawy jest z uruchomieniem i pomiarami.prąd spoczynkowy blleeeee...

post łączony z dwóch pisanych jeden pod drugim - Regulamin !!! [A]
  • #20 371422
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    z punktu widzenia wzmacniacza najlepiej gdy wzmachol ma mniejszą impedancje niż kolumny(potrzebny jest zapas mocy, lepiej mnieć wzmachol silniejszy od kolumn o ok.50%).jak wiadomo kolumny zmieniają impedancje w stosunku do przebiegi częstotliwośći które przenoszą . wpływa to niekorzystnie na prace wzmachola , powoduje powstawanie zakłóceń.jest to b.łatwe do udowodnienia.na przykład dla kolumn o mocy 100w 8ohm najlepiej jest zasilać je z wzmacniacza o mocy co najmniej 150w ale 4ohm.zabezpiecza to wzmachol przed zakłóceniami wynikającymi z przeciążenia spadkiem imp.
  • #21 374613
    mardoq
    Poziom 14  
    8 omowe mają czystszy dźwięk i można podłączyć do każdego wzmacniacza nawet 4 om (jak na nim pisze 4-om to oznacza minimalny opór kolumny)
    Ale z 4 omowych można wyciągnąć więcej mocy przy niższym napięciu zasilającym (niższe napięcie -> wyższe prądy) dlatego nie podłączaj 4 omowych kolumn do 8-omowego wzmacniacza a jak już taką masz to nie dawaj na full głośności bo spalisz końcówki mocy.
  • #22 374924
    hacker
    Poziom 26  
    a jezeli wzmachol pracuje na obciazeniu od 4 do 16 om :?: to w tedy mozna sobie dobierac opór kolumny wdg. wlasnych uznań :?: mam na mysli wzmachol na TDA 7294 :d
  • #23 374987
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Pod warunkiem ze mu dobierzesz odpowiednie U zasilania.
  • #24 375030
    hacker
    Poziom 26  
    zasilam go z trafa 250W na 2 kanaly i 2x26V, co po wyprostowaniu daje 2x36V. A co do tego wzmaka to przy 4 omach jaka max moc wyciagnie :?: bo chcem do niego podlaczyc kolumny 4 omowe 120W znamionowej :?: :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośników dwudrożnych o impedancji 4 lub 8 omów w budżecie około 500 PLN, z basem do 20 cm. Głośniki 8 omowe są powszechnie uważane za bardziej uniwersalne i bezpieczne dla wzmacniaczy, zwłaszcza domowych, ze względu na mniejsze prądy obciążenia i niższe zniekształcenia. Głośniki 4 omowe mają zwykle lżejszą cewkę i nieco wyższą efektywność, ale wymagają wzmacniaczy zdolnych do pracy z niższą impedancją, co może prowadzić do większego ryzyka uszkodzenia końcówek mocy. Wzmacniacze takie jak TDA 7294 obsługują obciążenia od 4 do 16 omów, co pozwala na dobór impedancji według preferencji, pod warunkiem odpowiedniego zasilania. Istotne jest także, że różnice w brzmieniu między 4 a 8 omowymi głośnikami wynikają nie tylko z impedancji, ale także z innych parametrów Thiele/Small (t/s) i konstrukcji modeli. Łączenie dwóch głośników basowych w kolumnie lepiej wykonywać równolegle niż szeregowo, co poprawia tłumienie i przenoszenie impulsów. W praktyce przy budżecie do 500 PLN nie należy oczekiwać efektów audiofilskich, a wybór impedancji powinien być dostosowany do wzmacniacza i warunków użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA