logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PDG 585 - delikatnie wyje po włączeniu.

agnieszka.b 03 Kwi 2007 15:18 1763 12
REKLAMA
  • #1 3748085
    agnieszka.b
    Poziom 11  
    Problem polega na tym że pralka nie działa, tzn po włączeniu uruchamia się blokada i słychać delikatne wycie i nic. Po przesunięciu programatora w jakiekolwiek inne miejsce to samo, po wyłączeniu przyciskiem blokada się zwalnia.
    Proszę o pomoc!

Dodano po 4 [minuty]:

Czy mogłam ja zepsuć w ten sposób:
    włączyłam od razu na pranie zasadnicze ale pralka zaczęła wypompowywać wodę więc przesunęłam pokrętło troszku dalej i wtedy już nie zadziałała.

Moderowany przez Jaś Kula:

Przeczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php zwłaszcza punkt 11. Tytuł poprawiłem.

• REKLAMA
  • #2 3748130
    matekogon
    Poziom 22  
    Ocena: 279
    możesz podać model tej pralki a gdzie słychać to delikatne wycie
  • REKLAMA
  • #3 3748183
    agnieszka.b
    Poziom 11  
    PDG 585 taka starsza
  • #4 3748362
    ludwik20
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    sprawdz hydrostat czy nie jest zapchany

[_P_]
  • REKLAMA
  • #5 3748438
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 3748528
    nokia 3650
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Sprawdz pasek moze spadl lub pekl ,dlatego tylko wyje
  • REKLAMA
  • #7 3748597
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3759773
    matekogon
    Poziom 22  
    Ocena: 279
    z którego miejsca dochodzi to wycie z dołu pralki czy z góry jak z góry to leketrozawór z dołu to coś z silnikiem albo pompka od wypompowywania wody ta informacja dużo wątpliwości rozwiąże
  • #9 3763477
    kaloryfer
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Napisz czy pobiera wodę jak sugerował Bleble,jeżeli nie to "buczemie" może pochodzić właśnie od cewki elektrozaworu.Bez pobrania wody nie ruszy,chyba że tylko na wirowaniu.Jeżeli zaś pobrała wodę i silnik się nie obraca,a słychać tylko "buczemie" to silnik może nie mieć siły,i dlatego słychać "buczenie"silnika.Sprawdź kondensator.
  • #10 3763593
    akurek30
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    witam sprawdz chydrostat.Zdejmnij z niego wężyk i dmuchnij w niego.Zobaczysz czy działa.
    .
  • #11 3925410
    majsterw1
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Witam! :-)
    Sprawdź kondensator , sprawdź sitko w elektro zaworze czy nie jest zapchane. I sprawdź chydrostat czy działa.
    Pozdrawiam Majsterw1 ! :-)
  • #12 3925501
    kristogyver
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sprawdź sitko w wężu doprowadzającym wodę od zaworu w miejscu gdzie jest podłączona do sieci.
  • #13 3983611
    Arek37
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Ja miałem przypadek że był zagięty wąż doprowadzający wodę ;-) a ludziska już chcieli pralkę kupić nową:D

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PDG 585 po włączeniu uruchamia blokadę i słychać delikatne wycie, jednak nie rozpoczyna pracy. Problem występuje niezależnie od ustawienia programatora, a po wyłączeniu blokada się zwalnia. Możliwe przyczyny to zapchany hydrostat, zabrudzone filtry (na bębnie i przy dolnych drzwiczkach), uszkodzony lub spadnięty pasek napędowy, problemy z elektrozaworem (cewką) lub silnikiem. Zalecane jest sprawdzenie pobierania wody, drożności sitka w elektrozaworze i wężu doprowadzającym wodę, kondensatora silnika oraz stanu hydrostatu poprzez dmuchnięcie w wężyk. Warto także zweryfikować, czy wąż doprowadzający wodę nie jest zagięty. Wycie może pochodzić z silnika, pompki wypompowującej wodę lub elektrozaworu, w zależności od miejsca jego lokalizacji w pralce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA