logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PGD 585 - pobieranie wody i nie tylko.

charger86 07 Sie 2007 19:41 9345 22
REKLAMA
  • #1 4155530
    charger86
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.

Mam taki problem z pralka:
    Pralka na "programach normalnych" nie pobiera wody.
    Na "programach specjalnych":
    - na praniu wstepnym pierze dobrze
    - pranie zasadnicze - bierze za duzo wody (pobiera wode non stop)
    - po płukaniu nie odwirowuje

Programator jest nowy.

Co to moze być?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4155536
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Sprawdź hydrostat (przeczyść wężyk).
  • REKLAMA
  • #3 4155550
    charger86
    Poziom 10  
    hydrostat to taka biała plastikowa fajka?
    I ewentualnie na czym polega sprawdzenie tego hydrostatu?
    jaby co to tą białą fajke wlasnie wyjałem z wezykiem i przepustowosc jest OK.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4155565
    azu
    Poziom 17  
    Ocena: 86
    "Fajka" to tzw. kubek hydrostatu - do sprawdzenia czy drożny; hydrostat, to taka okrągła część, zapewne koloru czerwonego do którego z owego kubka dochodzi gumowy wężyk - także do sprawdzenia na drożność. Prościej chyba już nie umiem wyjaśnić, no chyba, że komiks narysuję :D. Hydrostat najprościej sprawdzić dmuchając w niego, powinieneś usłyszeć podwójny dźwięk "odbicia" krzywek, kiedy do niego dmuchasz. Laiczne wytłumaczenie, ale mam nadzieję, że skuteczne. Co do wężyka sprawdź jeszcze, czy nie przetarty.
  • Pomocny post
    #5 4155569
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    charger86 napisał:
    hydrostat to taka biała plastikowa fajka?

To o czym piszesz to kubek hydrostatu który też trzeba przeczyścić.Hydrostat wygląda nieco inaczej. Pozdrawiam.
  • #6 4155572
    charger86
    Poziom 10  
    ok, sprawdzilem hydrostat, jak do niego dmuchne to sluchac jak cos "pyka" ale powietrze nie przechodzi.
  • REKLAMA
  • #7 4155579
    azu
    Poziom 17  
    Bo nie może, ma być szczelny.
  • #8 4155584
    charger86
    Poziom 10  
    aha, no to hydrostat jest ok. Problem z pralka nadal wystepuje:/
  • #9 4155596
    azu
    Poziom 17  
    Jeśli sprawdziłeś i jesteś pewny, że:
    1. kubek hydrostatu jest drożny,
    2. wężyk hydrostatu jest drożny / nie przetarty,
    to pozstaje ci do podmiany hydrostat. Prawdopodobnie jest uszkodzony. Ewentualnie, do sprawdzenia wiązka przewodów dochodzących do hydrostatu.
  • #10 4155614
    charger86
    Poziom 10  
    a jakby co, to co moze byc innego oprócz uszkodzonego hydrostatu?
    Oczywiscie jutro pojade kupic ten hydrostat, w sumie wtedy zobaczymy jak to bedzie dalej z ta pralka
  • Pomocny post
    #11 4155698
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Hydrostaty rzadko się psują. Ustaw na pranie zasadnicze, w trakcie pobierania wody dmuchnij w hydrostat i jeżeli przestanie pobierać, to znaczy że jest OK, walcz dalej z układem pneumatycznym hydrostatu.
    Uważaj żeby Cię nie rąbnęło! :D
  • #12 4156294
    charger86
    Poziom 10  
    ok, zrobilem jak napisałes - w trakcie pobierania wody dmuchnąłem w hydrostat i pralka prestała brać wode. Czyli hydrostat jest OK. Napisałes takze "walcz dalej z układem pneumatycznym hydrostatu. " - co konkretnie masz na mysli? Aha i jeszcze slyszalem ze takie cyrki jak u mnie moze dawac dziurawy bęben pralki, czy to prawda?
    PS. Co wytwarza ciśnienie w tym węzu który idzie do hydrostatu?

I powiedcie mi jeszcze co to jest 1 i 2 na zdjeciu.
    Pralka Polar PGD 585 - pobieranie wody i nie tylko.
  • Pomocny post
    #13 4156627
    bipower
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam
    Bęben dziurawy czy nie, nie ma tu nic do rzeczy. Problem może tkwić tylko w wężyku lub tej białej fajce, która idzie do bębna. Albo ta fajka jest przytkana np: wciagniętą skarpetką, osadem z proszku, nici i innego dziadostwa. (Czy jest drożna można się przekonać np przy napełnionym wodą bębnie - jak dmuchniesz w wężyk powinieneś usłyszeć bulgotanie). Albo drugim powodem może być przetarty lub zbyt luźny wężyk. Kiedy poziom wody w bębnie rośnie ta biała fajka wypełnia się wodą i powietrze z tej fajki jest wdmuchiwane do wężyka i hydrostatu. Jak już zauważyłeś hydrostat jest naczyniem zamkniętym i z niego powietrze nie ma gdzie uciekać. Wobec tego podwyższający się poziom wody w bębnie powoduje wzrost ciśnienia w wężyku hydrostatu. Jeśli wężyk ten jest nieszczelny z jakichś powodów to ciśnienia nie ma a hydrostat, który na to właśnie ciśnienie reaguje nie zadziała co potem ma wpływ na dalsze działanie pralki.
  • #14 4156843
    charger86
    Poziom 10  
    Fajka i wężyk są drożne - rozebrałem to. Ponadto przy napełnionym wodą bębnie podczas dmuchania w wężyk słychać bulgotanie. Wężyk nie jest przetarty. Mimo to pralka nadal nie działa.
  • Pomocny post
    #15 4157006
    staszekf
    Poziom 33  
    To uszczelnij wężyk na obu końcach obetnij po 0,5 cm i załóż ponownie powinno być OK. Pozdrawiam.
  • #16 4158750
    charger86
    Poziom 10  
    ok, obciałem i uszczelnilem wezyk. Nic nie dało. dodatkowo pralka teraz wariuje jeszcze lepiej, wogole nie chce sie wlaczyc - na zadnym z programów. Ok - padł teraz jeszcze włącznik, połaczyłem kable na stałe od włącznika. Teraz pralka pobiera za mało wody. Kurde co jest grane?
  • Pomocny post
    #17 4159080
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Może rzeczywiście masz uwalony hydrostat? Pisałeś wcześniej że nie wiruje - jeśli tak jest, to ustaw na wirowanie przy zdjętym wężyku z hydrostatu i sprawdź czy wiruje.
  • #18 4159221
    azu
    Poziom 17  
    O ile dobrze pamiętam to tam chyba idzie 520 MF, i zdarzało mi się je wymieniać.
  • #19 4159896
    charger86
    Poziom 10  
    echh, teraz pralka wiruje zawsze jak sie da na wirowanie, zarówno przy założonym wężyku od hydrostatu jak i przy zdjetym. PS. model hydrostatu to "2HO2"
  • Pomocny post
    #20 4160099
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #21 4160307
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Napisałeś iż programator jest nowy więc mam pytanie czy te usterki nie występowały od razu po wymianie programatora? Jak tak to masz pomylone kabelki przy jego wymianie.
  • #22 4160750
    staszekf
    Poziom 33  
    Tak jak pisał skryn masz zapowietrzony zbiornik zrób to co pisał i będzie OK. Pozdrawiam.
  • #23 4165344
    charger86
    Poziom 10  
    Kupilem dzis nowy hydrostat. Pralka chodzi jak nowa:)
    Chciałbym wszystkim bardzo podziekowac za pomoc i poswiecony czas.
    Pozdrawiam wszystkich!

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PGD 585 wykazywała problemy z pobieraniem wody na programach normalnych, nadmiernym pobieraniem na praniu zasadniczym oraz brakiem wirowania po płukaniu. Programator był nowy, więc podejrzewano usterkę hydrostatu. Sprawdzono kubek hydrostatu i wężyk pod kątem drożności i szczelności – oba były drożne i nieuszkodzone. Dmuchanie w hydrostat podczas pobierania wody powodowało zatrzymanie poboru, co potwierdziło prawidłowe działanie hydrostatu. Zalecano sprawdzenie układu pneumatycznego hydrostatu, w tym drożności białej plastikowej "fajki" i wężyka, które łączą bęben z hydrostatem. Uszczelnienie i skrócenie wężyka nie przyniosło poprawy. Wystąpiły też problemy z włącznikiem, który wymagał obejścia. Ostatecznie po wymianie hydrostatu model 2HO2 pralka zaczęła działać prawidłowo. Wskazano również na konieczność sprawdzenia deflegmatora i sitka przy zbiorniku, które mogą powodować zapowietrzenie układu. Możliwe było również błędne podłączenie kabli programatora po jego wymianie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA