logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić stary tuner L&S Electronic na więcej kanałów z Hotbirda?

dzamal 03 Kwi 2007 17:11 2358 12
REKLAMA
  • #1 3748478
    dzamal
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    Parę dni temu wygrzebałem stary tuner, L&S Electronic firmy. Antene mam ustawioną na hotbirda(ustawiona tak aby działał polsat cyfrowy, którego juz niemam) no i szukałem i znalazłem tylko tvn i dwa inne programy. Czy tylko tyle będzie? Nie znam się na tym, instrukcji do tunera nie posiadam, więc nie wiem jak sie w nim parametry zmienia, automatycznego szukania chyba nie ma. Czy może przestawić antene na astre? Będe odbierał więcej kanałów? Czy może cos mi jest jeszcze potrzebne aby odbierać więcej kanałów?
  • REKLAMA
  • #2 3748513
    lord232!
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Witam.W menu tunera zmień polaryzacje.Jest V to zmień na H lub na odwrót.Pozd
  • REKLAMA
  • #3 3748518
    ksiks
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    jest to sprzet analogowy wiec juz ta technologia została zastapiona technologią DVB . to masz duzo szcześćia że jeszcze coś złapałeś ale pewnie nie na długo, bo w analogu ginie wszystko.
  • #4 3748538
    dzamal
    Poziom 10  
    ksiks napisał:
    jest to sprzet analogowy wiec juz ta technologia została zastapiona technologią DVB . to masz duzo szcześćia że jeszcze coś złapałeś ale pewnie nie na długo, bo w analogu ginie wszystko.

czyli ogólnie sprzęt do wyrzucenia? nic sie nie da zrobić?
  • #5 3748563
    lord232!
    Poziom 27  
    Astra ma większą ofertę programów.
  • #6 3748585
    dzamal
    Poziom 10  
    lord232! napisał:
    Astra ma większą ofertę programów.

no może i ma, ale co mi po tym, skoro ich nie mogę odbierać.
  • REKLAMA
  • #7 3748690
    lord232!
    Poziom 27  
    Obróć antenę i będziesz mógł.
  • #8 3748811
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Abyś mógł oglądac Astrę musisz zaintal. diseq, zez z konwenterm i tą Astr. zaprogramować, ewentualnie wymienic konwerter na monobloka lub zainstalować obrotnicę.Pozdro
  • #9 3750702
    dzamal
    Poziom 10  
    zbyszek_ napisał:
    Abyś mógł oglądac Astrę musisz zaintal. diseq, zez z konwenterm i tą Astr. zaprogramować, ewentualnie wymienic konwerter na monobloka lub zainstalować obrotnicę.Pozdrawiam

wczoraj przestawiłem antene na astre. znalazlem około 10 kanałów, więc nie wiem czy coś mi pomoże monoblok.
  • #10 3751652
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Jak na Astre to trochę za mało, winno być więcej.Monobloka to po to abyś mógł odbierać Astrę i H.Pozdro
  • REKLAMA
  • #11 3754943
    ksiks
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Witam
    Jest tak jak pisałem lecz jeśli chcesz odebrać więcej kanałów to zamiast zeza czy monobloka proponował bym zainstalować obrotnicę sterowaną elektrycznie z oddzielnego pozycjonera. Te sprzęty teraz juz nie powinny byc drogie bo także wychodzą z użytku, a efekt będzie taki że będziesz miał w zasięgu kilka satelitów i na wielu z nich po kilka kanałów się znajdzie.
    Pozdrawiam
  • #12 3757270
    salo5
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Wyrzuc ten sprzet do lamusa w kup sobie najprostszy tunek DVB FTA i do tego monoblock i i masz pare polskich programów i wiekszosc z astry typu zdf, ard, vivy, mtv i inne.
    Pozdrawiam!
  • #13 3758232
    kkarl
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Nie tak zaraz wyrzucać. Mając monoblok , tuner FTA będziesz miał kilkanaście( 15 albo 16 ) programów po polsku i jeszcze z tego analoga TVN,
    który w trybie cyfrowym jest kodowany. Tuner FTA ma wyjście do drugiego tunera gdzie podłączasz analoga.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Stary tuner L&S Electronic jest urządzeniem analogowym, co ogranicza możliwość odbioru kanałów, gdyż technologia analogowa została zastąpiona przez DVB. Aby zwiększyć liczbę odbieranych kanałów z satelity Hotbird lub Astra, należy odpowiednio ustawić antenę i zmienić polaryzację w menu tunera (z pionowej na poziomą lub odwrotnie). Przestawienie anteny na Astrę może zwiększyć liczbę dostępnych programów, jednak tuner analogowy ma ograniczone możliwości odbioru. Dla odbioru większej liczby kanałów z kilku satelitów zaleca się instalację dodatkowego sprzętu, takiego jak konwerter monoblok, DiSEqC, obrotnica satelitarna sterowana elektrycznie lub nowy tuner DVB FTA. Monoblok umożliwia odbiór sygnału z dwóch satelitów (np. Astra i Hotbird). Nowoczesny tuner DVB FTA pozwala na odbiór wielu kanałów cyfrowych, w tym polskich i zagranicznych, których nie odbierze stary tuner analogowy. W przypadku tunera analogowego możliwe jest podłączenie go jako drugiego tunera do tunera DVB, aby odbierać ograniczoną liczbę kanałów analogowych, takich jak TVN, który w cyfrowym trybie jest kodowany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA