Witam. Bawiłem się ostatnio komputerem kolegi i próbowałem mu wytłumaczyć fenomen procesorów Sempron oczywiście na gniazdko 462 – fajnie się je kręci, są dość tanie, ale w przypadku płyt głównych – opartych na NF2 – nie można zastosować przeróbki na tzw. Mobila.
On oburzony moimi stwierdzeniami odepchnął mnie prawie od kompa, wszedł do BIOS’a przywrócił ustawienia fabryczne a następnie ustawił mnożnik na 11,5 x 166. Powiedziałem mu, że albo nie włączy się, albo uruchomi z fabryczną prędkością. Komp się zrestartował, chwile pomyślał, załadował sobie Windowsa
. Odpalamy Everest-a i… Wypadły mi dosłownie gały na biurko 1826 MHz (dla nie wtajemniczonych Sempron 2800 działa na 12x166 czyli 2 GHz).
Więc kolejny test – mógł w duł, to może w górę… 12,5x166 – procedura ta sama – 2075 Mhz.
Sprawdziłem procesor – żadnych modyfikacji mostki są przecięte!
Sprawdziłem płytę – żadnych modyfikacji – nic nie było drutowane.
Więc śmiem twierdzić, że procesor ma odblokowany mnożnik, a płyta: Asus A7N8 oparta na NF-2 Ultra 400 – jakimś sposobem poradziła sobie z mobilnością procesora!
Obecnie pracuje na 200x11 przy normalnym zasilaniu – czyli 1,65V
Proszę kolegów posiadających taką konfigurację mobo+CPU o sprawdzenie, czy mają tak samo. Jeśli nie, to trzeba będzie omawianą konfigurację mojego kolegi zbadać dokładniej
On oburzony moimi stwierdzeniami odepchnął mnie prawie od kompa, wszedł do BIOS’a przywrócił ustawienia fabryczne a następnie ustawił mnożnik na 11,5 x 166. Powiedziałem mu, że albo nie włączy się, albo uruchomi z fabryczną prędkością. Komp się zrestartował, chwile pomyślał, załadował sobie Windowsa
Więc kolejny test – mógł w duł, to może w górę… 12,5x166 – procedura ta sama – 2075 Mhz.
Sprawdziłem procesor – żadnych modyfikacji mostki są przecięte!
Sprawdziłem płytę – żadnych modyfikacji – nic nie było drutowane.
Więc śmiem twierdzić, że procesor ma odblokowany mnożnik, a płyta: Asus A7N8 oparta na NF-2 Ultra 400 – jakimś sposobem poradziła sobie z mobilnością procesora!
Obecnie pracuje na 200x11 przy normalnym zasilaniu – czyli 1,65V
Proszę kolegów posiadających taką konfigurację mobo+CPU o sprawdzenie, czy mają tak samo. Jeśli nie, to trzeba będzie omawianą konfigurację mojego kolegi zbadać dokładniej