logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sempron 2800 i Asus A7N8X - Da się zmienić mnożnik na NF2 !!

ozy2001 03 Kwi 2007 22:06 2229 11
REKLAMA
  • #1 3749569
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Witam. Bawiłem się ostatnio komputerem kolegi i próbowałem mu wytłumaczyć fenomen procesorów Sempron oczywiście na gniazdko 462 – fajnie się je kręci, są dość tanie, ale w przypadku płyt głównych – opartych na NF2 – nie można zastosować przeróbki na tzw. Mobila.

On oburzony moimi stwierdzeniami odepchnął mnie prawie od kompa, wszedł do BIOS’a przywrócił ustawienia fabryczne a następnie ustawił mnożnik na 11,5 x 166. Powiedziałem mu, że albo nie włączy się, albo uruchomi z fabryczną prędkością. Komp się zrestartował, chwile pomyślał, załadował sobie Windowsa ;). Odpalamy Everest-a i… Wypadły mi dosłownie gały na biurko 1826 MHz (dla nie wtajemniczonych Sempron 2800 działa na 12x166 czyli 2 GHz).
    Więc kolejny test – mógł w duł, to może w górę… 12,5x166 – procedura ta sama – 2075 Mhz.
    Sprawdziłem procesor – żadnych modyfikacji mostki są przecięte!
    Sprawdziłem płytę – żadnych modyfikacji – nic nie było drutowane.

Więc śmiem twierdzić, że procesor ma odblokowany mnożnik, a płyta: Asus A7N8 oparta na NF-2 Ultra 400 – jakimś sposobem poradziła sobie z mobilnością procesora!
    Obecnie pracuje na 200x11 przy normalnym zasilaniu – czyli 1,65V
    Proszę kolegów posiadających taką konfigurację mobo+CPU o sprawdzenie, czy mają tak samo. Jeśli nie, to trzeba będzie omawianą konfigurację mojego kolegi zbadać dokładniej :)
  • REKLAMA
  • #2 3750149
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Odblokowany noznik nie robi od razu "mobilnosci"
  • REKLAMA
  • #3 3750437
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ok, rozumiem, ale... skoro to jest plyta na NF2 - to nie powinno byc mozliwosci wogole zmiany mnoznika, ogolnie komputer nie powinien na nia reagowac.

w topiku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic409769.html mozna przeczytac:

"
    2. Mnożnik AMD DURON, ATHLON,ATHLON XP

W każdym z wyżej wymienionych procesorów możemy odblokować mnożnik i zmieniać go z poziomu biosu. W tym celu musimy połączyć przerwane ścieżki w mostku L1. Po takiej operacji w biosie będziemy mogli zmienić mnożnik do max 12.5.

NIE JEST TO MOŻLIWE W SEMPRONACH, BO TO JEST WYBRYK AMD.(sam go posiadam) "

Mam mozliwosc plynnego ustawienia mnoznika w zakresie 8-12,5 z poziomu biosa... - co teoretycznie nie jest mozliwe na plytach na NF2...

Jakim programem mozna operowac mnoznikiem z poziomu Windows? Nigdy tym sie nie zajmowalem, bo... zawsze byl to temat tabu, ze nie da sie...
  • #4 3750945
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Moze to po prostu nie jest semp tylko jakis procek z odblokowanym mnoznikiem tylko bios go tak wykrywa ?
  • #5 3753604
    ozy2001
    Poziom 28  
    to jest 100% sempron. gdyby nie to, ze jest ladnie zalozone na nim WC, to podalbym jego serie. Pamietam, ze rdzen to Thorton... Charakterystyczny prostokat ;)

bardziej mnie interesuje, dlaczego plyta z NF2 radzi sobie ze zmiana mnoznika - wszedzie pisza, ze nie da sie z bios'u i faktycznie na abicie NF7 nie udalo sie, a na tym asusie poszlo bez jekow!
  • #6 3760973
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    ozy2001 - mnoznika na nForce2 nie da sie zmieniac po modyfikacji, do ktorej dales linka.
  • REKLAMA
  • #7 3766496
    siwkins
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    U mnie:
    semp 2400+ (1666MHz)
    asus a7n8x-e deluxe
    po zmianie mnoznika w biosie komp nie wstaje nie wazne czy mnoznik wiekszy czy mniejszy niz defaultowy.
  • REKLAMA
  • #8 3769493
    ozy2001
    Poziom 28  
    ---> Platon - czyli jeśli nie wprowadziłem żadnych zmian ani w CPU, ani w mobo, to twoim zdaniem jest normalne, że w rym przypadku można zmieniać mnożnik i jakimś cudem wszystko potrafi to przełknąć i nie buntuje sie...

---> siwkins - i właśnie tak powinno się dziać, a w tym kompie tak się nie dzieje.

W zasadzie, to sam tego już nie rozumiem - czekam, aż ktoś mi napisze, że piszę bzdury. Pożyczyłem kompa na święta i testuję go. Płytę oglądałem chyba przez 4h - brak czegoś anormalnego... Procesor - daję sobie rękę uciąć, że nie jest kombinowany.
  • #9 3776892
    siwkins
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Jak masz mozliwosc zrob zdjecia (w dobrej rozdzielczosci) procka, zobaczymy jak to wyglada.
  • #10 3786145
    ozy2001
    Poziom 28  
    Jak każdy sempron 2800 na jajku Thortona.
    Komputer oddalem - jest dla mnie wielka anomalia - probowalem to samo robic z innymi plytami na NF2 i... tak jak wiekszosc ludzi powiedzialem, ze nie da sie.

Komputer kumpla jest wiec bezcenny - anomalia na sprawe swiatowa - kolejna nie wyjasniona zagadka dla ludzi z archiwum X :P
  • #11 3804211
    taniam
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Jedyna możliwość jaka mi przychodzi do głowy, to taka, że to procesor jest bezcenny :D (musi mieć odblokowany mnożnik - jakaś wersja inżynierska lub coś)
    Co do samej zmiany mnożnika na NF2, to nie ma najmniejszego problemu, sam na Abicie NF7 ver 2.0 z biosem -=Merlin=- robiłem cuda z Ahlonem 2000XP Thoghbread A (1667>2400 - 12,5x133>12x200)
  • #12 3809791
    ozy2001
    Poziom 28  
    Haha... no może faktycznie bezcenny ;)

Powiem kumplowi, żeby zastanowił się, czy go nie sprzedać, skoro to taki ciekawy przypadek :D

Pewnie tego nie zrobi, bo nie potrzebuje lepszego kompa ;)

Pozdrawiam!

Wsadziliśmy do tej płyty BARTONA 2500 i wszystko fajnie - mnożnika nie dało się zmienić, bo był zablokowany.

Semprona wsadziliśmy do jakiejś płyty na VIA i... mnożnikiem można się bawić. Przeprowadziłem dokładne testy... mostki przecięte, ale laser się nie postarał. To rozwiało wszelkie wątpliwości... Wracamy do szarej rzeczywistości ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nietypowej możliwości zmiany mnożnika procesora Sempron 2800 na płycie głównej Asus A7N8X opartej na chipsecie nForce2 (NF2). Standardowo na płytach NF2 zmiana mnożnika jest zablokowana i wymaga modyfikacji mostków procesora, co w przypadku Semprona 2800 nie jest możliwe, gdyż ma on przecięte ścieżki (tzw. "mostki"). Jednak w opisywanym przypadku mnożnik był zmieniany z poziomu BIOS-u bez żadnych modyfikacji sprzętowych, osiągając częstotliwości 1826 MHz (11,5x166) i 2075 MHz (12,5x166), mimo że nominalna wartość to 12x166 (2 GHz). Próby powtórzenia tego efektu na innych płytach NF2, w tym Abit NF7, nie powiodły się. Testy z innymi procesorami (np. Barton 2500) potwierdziły, że mnożnik pozostaje zablokowany. Możliwe wyjaśnienia to unikalna wersja procesora z odblokowanym mnożnikiem lub specyficzne zachowanie BIOS-u płyty Asus A7N8X. Próby zmiany mnożnika na płytach z chipsetem VIA potwierdziły możliwość regulacji mnożnika Semprona bez modyfikacji. Sprawa pozostaje anomalią i ciekawostką techniczną w środowisku overclockingu procesorów AMD na platformie NF2.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA