logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik UNI-T M890c+. Szaleje gdy poruszam próbnikami

cukras 04 Kwi 2007 17:58 5117 12
REKLAMA
  • #1 3752228
    cukras
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witam.Nam taki problem,otóż mój mierniczek jak w temacie podczas poruszania kablami pomiarowymi pokazuje jakieś wartości jak nic nie mierzy(nic do niego nie podłączam).Pomaga czasem lekkie ruszenie pokrętłem zakresów i wtedy jest dobrze(znaczy wskazuje "0").Nie "szaleje" również jak ma nową baterie no ale chyba baterii nie będę wymieniał co 3 tygodnie. Zaczęło sie tak dziać po tym jak mierzyłem napięcie w gniazdku 230V i ....niestety pokrętło zakresów ustawione było na pomiar prądu na zakresie 20A bo wcześniej mierzyłem ile pralka ciągnie amperktów.Zaraz po tym pierdziuchło w gniazdku(przeskok iskry w gniazdku) i dymek z miernika pamiętam jak dziś z wejścia COM.No i cóż po chwili włączyłem miernik ponownie ,odpalił normalnie wskazywał zero ale nic nie mierzył bo kabel pomiarowy (ten co w COMie siedział) sie przepalił w gdzieś na połowie długości przewodu jak później stwierdziłem.Wymieniłem więc przewody i mierniczek zaczął mierzyć poprawnie,bo wtedy nie zauważyłem że "szaleje" jak ruszyłem kablami bo bateria była wtedy świeża,no ale po jakimś czasie gdy bateria lekko siadła zaczęły się moje kłopoty.A pomiaru prądu nie mam do tej pory.Oglądałem do od środka no ale nic wizualnie sie stwierdziłem że coś jest padnięte.
    Może ma ktoś pomysł które elementy mogły zostać "nadwyrężone",lub które wymienić.Mam schemat M890c(+) z elektrody ale to chyba nie ten jest bo oznaczenia elementów sie nie zgadzają i układy też nie takie(choć to może zamienniki).Może miał ktoś podobny problem??
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3752431
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Twój opis sugeruje że masz gdzieś brak kontaktu. Obejrzyj wszystko dokładnie.
    Jak tylko ruszasz przewodami i coś się dzieje to może luty przy gniazdach?
    Jeśli wszystko inne jest ok to możesz rozebrać pokrętło. Pod nim chodzą styki i niewykluczone
    że tam coś nie łączy lub coś się upaliło. Tylko ostrożnie z rozbiórką. Żebyś
    potem to złożył jak było. Jak się nie da rozebrać to nie rób na siłę bo coś więcej
    uszkodzisz. Bezpiecznik masz dobry? Może przez to prądu nie mierzy.
  • #3 3752774
    cukras
    Poziom 17  
    Bezpiecznik jest na 200mA i jest oki.Nie mierzy prądów ani stałych ani zmiennych.Z tym prądem to ja myślę że rezystor bocznikujący na którym jest mierzone nacięcie jest uwalony no ale nie wiem który to :( (nie mam schematu ).Na pomiarze prądów to mi tak bardzo nie zależy,bo sobie zmierzę napięcie na rezystorku i sprawa załatwiona(oczywiście wcześniej zmierze jaki jest rezystor),Najgorsze to to "cyferki biegają i czasmi wątpie w pomiar jak już się ustabilizuje.A może ICL jest nadpalony??Wiem że zanim na ten ICLek zostanie podane napięcie mierzone to idzie ono przez rezystor 1M i razem z jakimś kondziołkiem tworzy filtr przeciwzakłóceniowy,no ale znowy schema nie ma...... .Pokrętło też rozbierałem i czyściłem i nic to nie daje.Sama płytka pokrętła wygląda oki (wszystkie ścieżki na niej są czyściutkie i bez nadpaleń tylko widać ślad po ślizgaczach).gniazda na przewody też są w porządku.Proszę o dalsze sugestie
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3752967
    szod
    Poziom 33  
    Powinieneś mieć jeszcze jeden bezpiecznik od pomiarów wysokich prądów.
    Poszukaj. Ten 200mA jest od mniejszego zakresu. Rezystor od pomiaru
    dużego prądu wygląda zazwyczaj jak kawał grubego drutu wlutowany w płytkę
    miernika. Na jakich zakresach wariuje miernik? Cały czas czy zdarza mu się
    czasami dobrze pokazać? Porównywałeś z innym miernikiem?
  • #5 3753910
    cukras
    Poziom 17  
    Witam,podejrzewałem ;) że ten drut do bezpiecznik -jest w porządku.Miernik wariuje jak ma baterie nie nówkę i wtedy jak ruszam sondami.Dzieje się tak na zakresach napiec i rezystancji .Jak włożę nowa baterie jest dobrze wskazuje sądząc z porównania z innym miernikiem,no może czasem jak sondy się splątują to trochę szaleje.
    pzdr
  • #6 3754083
    szod
    Poziom 33  
    Ten drut to nie bezpiecznik tylko bocznik do pomiaru prądu. Bezpiecznik też
    gdzieś masz na płytce. Jest większy wymiarowo jak ten na 200mA i w obudowie
    ceramicznej - białej. Co do wariowania miernika to wygląda na to że coś jest
    nie tak przy układzie ICL. Sprawdź kondensator podłączony pomiędzy nóżki
    30 i 31 a także rezystor podłączony pod 31. Bardzo możliwe że któryś z tych
    elementów nie trzyma już parametrów. A może też ICL oberwał solidniej...
  • #7 3754144
    cukras
    Poziom 17  
    Hmm,ten rezystor (pin 31) i kondziołek (30 ,31) to jest filtr przeciwzakłóceniowy,właściwie to podejrzewam właśnie to tylko że nie moge tych elemętów zlokalizować(wiesz może które to??Jakie powinny mieć parametry).Proszę o schemat jak ktoś ma (a może na elce tylko ja nie mogę znaleźć??).Dalsze sugestie......
    pzrd
  • REKLAMA
  • #8 3754202
    szod
    Poziom 33  
    Standardowo są to rezystor 1M i kondensator 10n. A co tam tak naprawdę
    wstawili to pojęcia nie mam. A zlokalizować mogę pomóc, ale miernika nie
    widzę. Fotki jakieś by się przydały. Najlepiej z obu stron.
  • #9 3754735
    cukras
    Poziom 17  
    no w porzadku,dziś może skołuje cyfraka i porobie fotki.A co do ICLa to sie chłopaki nie postarali bo wstawili ICLa takiego na płytce drukowanej z kropą(US),koszmar.A może by go podmienić tylko 6 zeta kosztuje,tylko jaki typ bo wiem że są różne wersje a na tym w mierniku tylko pisze 7106 i tyle.W tme jest CPLZ a i maxim daje sample tylko nie wiem jak je zamówić,może wiesz jak je zamówić krok po kroku??
    pzdr
  • #10 3755382
    szod
    Poziom 33  
    Nie przesadzaj z samplami. To nie jest znowu taki towar drogi i trudno dostępny.
    Ten co jest w TME może być. Tyle że te 6 PLN to cena netto. Musisz doliczyć
    VAT i koszty wysyłki czyli się nie opłaci. Ogólnie to wstawiają takie cudaki bo
    są mniejsze koszty produkcji. To co tam siedzi to pewnie można z powodzeniem
    zastąpić zwykłym ICL7106 w obudowie DIP40. Pewności nie mam, ale wątpię
    żeby kombinowali po swojemu. Może najpierw sprawdź sobie te elementy o
    których pisałem i zrób fotki jak możesz.
  • #11 3791323
    cukras
    Poziom 17  
    Witam.Trochę późno bo cyfraka nie mogłem zdobyć,niestety foty są słabej jakości ale może coś wywnioskujecie..które elementy to ten tłumik o którym mowa wyżej.
    Miernik UNI-T M890c+. Szaleje gdy poruszam próbnikami, Miernik UNI-T M890c+. Szaleje gdy poruszam próbnikami,Miernik UNI-T M890c+. Szaleje gdy poruszam próbnikami,Miernik UNI-T M890c+. Szaleje gdy poruszam próbnikami

a tak odczytuje po ostatnim czyszczeniu tzn kiedy foty robiłem,sporo się poprawiło,tylko na niskich zakresach przekłamuje jak widać na focie:

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 3792008
    pkris74
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Tak na marginesie to chyba wiem co go boli :) Wymień potencjometr, którym ustala się napięcie referencyjne dla kostki ICL7106, najlepiej wstaw wieloobrotowy. To powinno rozwiązać twój problem. Dawno temu z kiepskim miernikiem na tej kości miałem dokładnie to samo.
  • #13 3792333
    szod
    Poziom 33  
    Fotki są słabej jakości więc jest problem żeby prześledzić wszystkie połaczenia. No ale co mogłem
    to zrobiłem. Na zdjęciu zaznaczyłem na czerwono rezystor i kondensator o których pisałem.
    Na żółto masz zaznaczony potencjometr napięcia odniesienia o którym pisze pkris74. Nie mogłem
    dokładnie prześledzić jak idą ścieżki ale wygląda że to ten. Na niebiesko masz zaznaczone dwa
    punkty. Zmierz napięcie jakie tam jest. Przypuszczam że 100mV. Powinno być stabilne. Nie
    powinno skakać. Jak skaczą wskazania na wyświetlaczu, czyli miernik wariuje bez powodu, a
    napięcie na tych punktach jest stabilne to przyczyna jest gdzie indziej. Jak skacze to może być
    potencjometr.
    Wyczyść dokładnie płytkę w miejscu gdzie chodzą ślizgacze przełącznika. Mimo że wszystko
    wygląda ok. Też miałem podobny przypadek że coś nie kontaktowało. Po dokładnym wypucowaniu
    było już dobrze.
    I jeszcze jedno. Miernik może szaleć jak masz przewody luzem. Jak mierzysz jakieś napięcie
    to też szaleje?

Podsumowanie tematu

✨ Miernik UNI-T M890c+ wykazuje niestabilne wskazania (tzw. "szaleje") podczas poruszania kablami pomiarowymi, zwłaszcza na zakresach napięć i rezystancji, gdy bateria nie jest nowa. Problem pojawił się po zwarciu i uszkodzeniu przewodu pomiarowego oraz iskrowym przeskoku w gniazdku podczas pomiaru prądu na zakresie 20A. Wymiana przewodów poprawiła działanie, ale niestabilność pozostała. Podejrzewane są uszkodzenia w układzie ICL7106, potencjometrze regulującym napięcie referencyjne, rezystorze i kondensatorze tworzącym filtr przeciwzakłóceniowy (standardowo rezystor 1MΩ i kondensator 10nF między pinami 30 i 31 układu). Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana potencjometru na wieloobrotowy, dokładne oczyszczenie ścieżek i styków pokrętła zakresów oraz weryfikacja bezpieczników (200mA i większy ceramiczny do pomiaru prądów dużych). Fotografie płytki pomiarowej pomogły zlokalizować podejrzane elementy. Wskazania miernika stabilizują się po wymianie baterii i czyszczeniu, jednak na niskich zakresach nadal występują przekłamania. Układ ICL7106 stosowany w mierniku jest w wersji SMD, co utrudnia jego wymianę, ale możliwa jest zamiana na standardowy DIP40. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzonego potencjometru napięcia odniesienia lub elementów filtru przeciwzakłóceniowego, co powoduje niestabilność pomiarów i "szalejące" wskazania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA