logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik M890C - diagnoza UM7106, zawyżone napięcia, nie włącza się

goldwinger 01 Maj 2007 19:29 4359 7
REKLAMA
  • #1 3839302
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    Pytanie jak w temacie bo już nic innego mi nie pozostało (chyba).
    Trafił do mnie taki miernik po kilku nieprawidłowych połączeniach typu-amperomierz równolegle podłączony do zasilania-ogólnie żył po naprawie przepalonej ścieżki i wymianie diody ale nie za każdym razem się włączył (po włączeniu przyciskiem, dopiero ruszenie pokrętłem go uruchomiło) był jeszcze problem z zawyżeniem wskazania napięcia stałego jak też zmiennego i to na tyle duża że nie dało rady skalibrować (potencjometrami na płytcę już ktoś kręcił przede mną). W pewnym momencie umarł całkowicie już się nie włącza w ogóle, znalazłem jeden post w którym było napisane aby sprawdzić napięcie pomiędzy + baterii a zaciskiem COM i że powinno wynosić około 3V w moim przypadku jest w okolicach 7V. W tym samym poście było też o poborze prądu przez miernik który nie powinien przekraczać 5mA u mnie jest ponad 8mA.
    jakieś rady co jeszcze sprawdzić i co z tym układem scalonym?
  • REKLAMA
  • #2 3868133
    hkuhn
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    zobacz np: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic484626.html
    generalnie: prąd pobierany przez ICL7106 to ok.1mA
    napięcie referencyjne mierzone od + baterii do COM = 3V
    Podejrzewam , że masz uszkodzony LM358 w pomiarze pojemności.
    Przy kłopotach z załączaniem sprawdź kondensator 47µ/16V obok wyłącznika ON/OFF oraz diodę 1N4148 w układzie automatycznego wyłącznika zasilania.Często przyczyną złego startu jest zbyt duży pobór prądu przez miernik.
  • REKLAMA
  • #3 3868434
    goldwinger
    czytałem ten temat wcześniej i wylutowałem wszystkie scalaki (w tym LM) i sytuacja nie zmieniła się (napięcie referencyjne nadal ponad 7V i pobór prądu też bez zmian)
  • #4 3947102
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Czy ten pobór miałeś przy wyjętym LM358? Przy ewentualnej wymianie wyłącznika ręcznego koniecznie sprawdź nowy przed wlutowaniem. Na rynku występuje znacznie częściej identyczna odmiana z lustrzanym układem styków !!! Sprzedawcy o tym nie mają pojęcia i możesz sobie nieświadomie dołożyć roboty. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3947397
    goldwinger
    tak pobór taki był przy wylutowanym LMie, wyłącznik sprawdzony i jest dobry.
  • #6 3948075
    elek555
    Poziom 37  
    No to na 99% ICL. Masz ten zalany w kropelce żywicy?
  • REKLAMA
  • #7 3948264
    goldwinger
    nie. na szczęście mam ten który można wymienić
  • #8 3948281
    elek555
    Poziom 37  
    No to fart, bo sprzedaję 890C ale wersje przychodzą coraz tragiczniejsze i bardziej nienaprawialne. :( Wsadź go oczywiście z podstawką jak wejdzie i sprawdź czy któryś z rezystorów nie jest pęknięty. Lubią pękać przy upadkach, do których oczywiście nikt się nie przyznaje.

Podsumowanie tematu

✨ Miernik M890C po nieprawidłowych podłączeniach i naprawach wykazuje problemy z uruchamianiem oraz zawyżonymi wskazaniami napięcia stałego i zmiennego, które nie dają się skalibrować. Po całkowitym braku włączenia zmierzono napięcie referencyjne między + baterii a COM na poziomie około 7V zamiast oczekiwanych 3V oraz prąd poboru przekraczający 8mA zamiast około 5mA. Wskazano na możliwe uszkodzenie układu LM358, kondensatora 47µF/16V przy wyłączniku ON/OFF oraz diody 1N4148 w układzie automatycznego wyłącznika zasilania. Po wylutowaniu wszystkich scalaków, w tym LM358, problem pozostał, a wyłącznik ręczny został sprawdzony i jest sprawny. Sugerowano uszkodzenie układu ICL7106, który w mierniku M890C jest zalany żywicą, ale w tym przypadku jest wymienialny. Zalecane jest sprawdzenie rezystorów pod kątem pęknięć, które mogą powstać przy upadkach urządzenia. Wskazano również na konieczność stosowania podstawki przy wymianie scalaka ICL7106.
REKLAMA