logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie usunąć dane z dysku twardego? Programy do nadpisywania danych

mesi18 04 Kwi 2007 19:39 17749 10
  • #1 3752652
    mesi18
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!!! Jakim programem mógłbym doszczętnie skasować cały dysk twardy tak, aby już nigdy nie można było nic z niego odzyskać? Wiem, że samo formatowanie nie jest skuteczne i słyszałem, że aby skasować całą zawartość dyku, to trzeba kilkadziesiąt razy nadpisać pliki. Proszę o pomoc. Pozdrawiam!!!
  • #2 3752726
    mati505824
    Poziom 20  
    Ocena: 84
    Jakiej firmy masz dysk???
  • Pomocny post
    #3 3752746
    soulreaver1
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    formatowanie niskopoziomowe - poszukaj darmowego programu na stronie producenta dysku.
  • #5 3752809
    mesi18
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam dysk WDC 80 GB.
  • #7 3752974
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    soulreaver1 napisał:
    formatowanie niskopoziomowe - poszukaj darmowego programu na stronie producenta dysku.
    - sugeruje raz na jutro zakończyć temat pt: "formatowanie niskopoziomowe". Nie ma takiego numeru.
  • #8 3757490
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    witam !! a to jestem zaskoczony ! myślałem że jest coś takiego jak loformat ! . mam nawet taki program - nie uruchamiałem go nigdy ( nie miałem takiej potrzeby ) . może jest pod dosa ? . jak ktoś chce to może spróbować . pamiętam również że w niektórych dawnych biosach ( 286 , 386 , 486 ) była taka opcja . pozdrawiam !!
    Załączniki:
    • LOFORMAT.ZIP (5.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3757740
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Radzę poczytać Cała prawda o Low Level Format i przestać pisać (za radą forestx) o "cudownym" działaniu LLF.
    Na forum jest też opcja SZUKAJ, proponowałbym ją używać w pierwszej kolejności i znacznie częściej !
  • #10 3757750
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    pukury - nie ma czegos takiego, albo z drugiej strony patrzac, nie dziala to tak, jak "kiedys". To po prostu zerowanie dysku.
  • #11 3757807
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    witam !! tak to jest ! co robić ? nic nie działa jak kiedyś . czy to ja mam szukać ? . prawdę powiedziawszy zrozumiałem że Kol. chodziło o wyzerownie dysku a nie usunięcia badów . ale to bez znaczenia . pozdrawiam !!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpiecznego usuwania danych z dysku twardego, tak aby uniemożliwić ich odzyskanie. Podkreślono, że samo formatowanie nie jest skuteczne, a skuteczne usunięcie wymaga wielokrotnego nadpisania danych. Wskazano na formatowanie niskopoziomowe jako potencjalne rozwiązanie, jednak pojawiły się uwagi, że obecnie nie działa ono tak jak dawniej i jest to raczej zerowanie dysku. Zaproponowano użycie narzędzi takich jak KillDisk oraz oprogramowania dostępnego na stronie producenta dysku. W przypadku dysku Western Digital (WDC) 80 GB podano link do oficjalnego wsparcia, gdzie można znaleźć odpowiednie programy. Zwrócono uwagę, że niektóre starsze BIOS-y miały opcję niskopoziomowego formatowania, ale obecnie jest to rzadko dostępne. Użytkownicy sugerują korzystanie z funkcji wyszukiwania na forum, aby znaleźć więcej informacji na temat skutecznych metod nadpisywania i usuwania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA