logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o końcówce mocy Soundwave MA 700 2x120W - warto kupić?

_Frog_ 04 Kwi 2007 22:49 4424 5
REKLAMA
  • #1 3753532
    _Frog_
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam! mam pytanie na temat tej końcówki mocy ma 2x120W. Czytałem rożne opinie na temat tej marki i sam nie wiem czy sie zdecydować na zakup. Mozę ma ktoś taka końcówkę albo słyszał jak to gra?

Pozdrawiam!

Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 3753783
    andrew54
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Tej końcówki nie słyszałem ale miałem do czynienia ze wzmacniaczami tej firmy a konkretnie modele A-900 oraz A-1100 i określam je mianem badziewie. To jest firma która ma umowe z siecią niemieckich supermarketów i tylko dla nich produkuje sprzęt (coś jak u nas PLUS, taka produkcja dla jednego odbiorcy chyba się dyskont nazywa). W/w modele które miałem na serwisie były okropnie tandetnie wykonane, wyobraź sobie że diodka w gałce głośności ocierała przy kręceniu o inne elementy i utrudniała nieco ruch, końcówka mocy rodem z miniwieży mały scalaczek STK, wszystko zrobione z zasadą max oszczędności, strasznie tandetne plastiki i brzydko wyglądające. Podejrzewam że ta końcówka to też nic lepszego. Ogólnie to mam uraz do tej firmy i nic przez nią wyprodukowanego bym nie kupił.

Dodano po 2 [minuty]:

A co do mocy to A1100 miał mieć chyba wg producenta 2*50 czy nawet 60 wat a zamontowana hybryda w środku wg noty katalogowej osiągała 25wat/kanał więc myśle ze ta Twoja końcówka też niema tych 120Wat tylko pewnie stosują chwyt w postaci mocy muzycznej którą to najczęsciej należy podzielić przez 2.
  • REKLAMA
  • #3 3753962
    _Frog_
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzięki wielkie!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 3754095
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    MA700 zbudowany jest na STK4241V chłodzonym "ciecza" - nie pamiętam dokładnej nazwy tego płynu. Ma deklarowaną moc.
  • REKLAMA
  • #5 3754778
    andrew54
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    ALTON mnie nieco zaciekawił więc postanowiłem poszukać w sieci fotek i jakiś danych tej końcówki. Po wstępnych oględzinach stwierdzam że z frontu wygląda tak samo tandetnie jak A900/1100, widać że to te same plastiki. z tyłu straszą kiepskie zaciski głośnikowe. Niemniej jednak STK 4241V to dobra hybryda i faktycznie ma deklarowaną moc, jeżeli producent zadbał o resztę elementów tzn odpowiednio mocne trafo, kondensatory to może to zagrać całkiem ładnie. Problem możesz mieć jak uwalisz taką hybryde bo oryginału nie dostaniesz a zamienniki są fatalnej jakości i padają jak muchy.

Dodano po 4 [minuty]:

Powiedz za ile masz możliwość kupna tej końcówki? Jeśli do 200zł to może bym zaryzykował ale jeśli więcej to szukał bym czegoś innego (firmowego).
  • #6 3755170
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam.Pisałem już kilka razy, że hybrydy dobrze pracują na ok.70 % mocy i
    zyłowanie tych układów konczy się ich śmiercią.Mam na stanie kilka hybryd,
    które testowałem i przy mocy max<rms> szlag je trafił.Trzeba zauwazyć to, ze njwiększym problemem we wzmakach jest TEMPERATURA! i tu trzeba po-
    swięcić najwięcej pracy.Odporwadzanie ciepła w hybrydzie odbywa się na małej powierzchni i to nie jest to samo, co 2 lub 4 tranzystory w obudowie
    TO-3. Ja stosuję zawsze dzielone radiatory i tranzystory bez podkładek a radiatory odizolowywuje od chassis.Daje to taki efekt, jak radiator 2* większy i tranzystory z podkładkami.Pozdrawiam-Zygmunt.PS.Widzialem
    kiedyś wzmak na zdjęciu<nie pamiętam firmy>, w którym radiator był z blachy aluminiowej ok 3-4 mm i w kształcie litery U a na nim było 24!!!
    tranzystory, ciasno upakowane.Nad tym piecykiem był zamontowany PO-
    ZIOMO!!! duży wentylator i wzmak miał moc ok. 2 * 800 W !!! Jest to przy-
    kład AMATORSZCZYZNY w konstrukcji wzmaka.[/i]
REKLAMA