logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Doblo 2: Wybór alarmu - CAN czy analogowy? Szukam schematu podłączenia

cypis 04 Kwi 2007 23:25 8671 9
  • #1 3753664
    cypis
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Jaki alarm do tego samochodziku -Can czy analogowy? Poszkuje schematu podłaczenia. Z góry dzięki.Pozdrawiam.
  • #2 3753757
    xwit
    Poziom 33  
    Ocena: 212
    Jak jest z dwójką to nie wiem ale do jedynki zwykły się wkłada.Podaj może jeszcze rok tego cuda.
  • #3 3753799
    solecki.m
    Poziom 26  
    Ocena: 122
    Już zakładałem do 2005. Idzie beż bólu. Uwaga na lampki - jest usypiająca elektronika- 14 minut.
  • #4 3754619
    cypis
    Poziom 11  
    Rok autka to 2007.
  • #5 3783821
    cypis
    Poziom 11  
    Alarm podłączony.
    "+" - 4mm2 czerwony w skrzynce bezp.
    "masa" - orginalne podłączenie do masy lewy dolny boczek po skrzynką bezpieczników
    "Kierunkowskazy" - sterowanie "+" czarna wtyczka 40 pin numery 3,12,38,39.
    "Centralny" - sterowanie "masą" czarna wtyczka 40 pin numery 24 otwieranie, 35 zamykanie
    "pompa paliwa" - brązowy przewód w prawej wiązce biegnący do wyłącznika zderzeniowego
    "wyłączniki drzwiowe" - sterowanie "masą" odseparować diodami czarna wtyczka 40 pin numery 8,17,25,26.
  • #6 5129219
    libretto4
    Specjalista AGD
    Ocena: 141
    Witam.

Sam stanę niedługo przed montażem centralnego i alarmu w Doblo Cargo (2D + tylne drzwi otwierane na boki).

Prosiłbym o sugestie na temat podłączenia kierunkowskazów (w samochodzie jest strona lewa i prawa a opis wyżej mówi o czterech pinach). I mam jeszcze pytanie montażowe - chodzi mi o przepust między karoserią a drzwiami (tylko przednie bo tylne już to mają), można dokupić jakieś dedykowane do tego autka czy majstrować po swojemu?
  • #7 15358356
    MALTIN
    Poziom 15  
    Ocena: 99
    Witam, mocno odgrzeje temat. Z racji nie przyjemnej próby włamania się do mojego samochodu, postanowiłem zamontować auto alarm.
    Na początek dodam od siebie trochę informacji:

Zasilanie: czerwony gruby przewód
    Masa: gdzie bądź do karoserii ja przykręciłem do konstrukcji od kolumny kierowniczej
    Kierunkowskazy :
    Prawy tył, przewód różowy pin 3 w 40 pinowej kostce
    Lewy tył, przewód zielono-czerwony pin 12 w 40 pinowej kostce
    Boczny prawy różowo biały pin 2 w 40 pinwej kostce
    Boczny lewy zielony pin 13 w 40 pinowej kostce
    Sterowanie zamkiem:
    Otwarcie jasno niebieski/ niebieski pin 24 w 40 pinowej kostce:
    Zamykanie brązowo/biały pin 34 w 40 pinowej wtyczce
    + po stacyjce pomarańczowy przewód w 3 pinowym złączy stacyjki

A teraz chciał bym spytać bo może ktoś posiada wiedzę na temat
    Domykania szyb, ja wiem że przewody kolorów biało/czerwony i fioletowo/żółty to szyba kierowcy oraz fioletowo/ czarny szyba pasażera przekrój 2,5mm2
    Tylko jak i gdzie podłączyć jaki sygnał ?
    Krańcówki drzwi tylnych odsuwanych i otwieranych jakie kolory?
    i najważniejsze gdzie znajdują się przewody od kierunkowskazów w przednich lampach ?

Z góry dziękuję za odpowiedz.
    Pozdrawiam
    Marcin
    Moderowany przez norbert.s.:

Załączniki skasowałem. Jest to dokumentacja dla instalatorów.

• #8 15362946
    MALTIN
    Poziom 15  
    Problem rozwiązałem, napisałem dokładną instrukcję instalacji znajdziecie ją na moim chomiku(nick MALTIN, zakładka motoryzacja, fiat doblo).

Moderowany przez norbert.s.:

Więc trzeba było rozwiązanie umieścić na forum, a nie odsyłać do Chomika. Kosz.

• Pomocny post
    #9 15377445
    MALTIN
    Poziom 15  
    Proszę bardzo o to i opracowanie:
    Załączniki:
    • Montaż alarmu Fiat Doblo 2005.pdf (254.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 18170635
    Gfarni
    Poziom 1  
    Odgrzewam trochę kotleta ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji dotyczącej podłączenia automatycznego domykania szyb @MALTIN poradziłeś sobie z tym?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru i podłączenia alarmu do Fiata Doblo II z 2007 roku, z uwzględnieniem kwestii interfejsu CAN versus alarm analogowy. Zalecane jest stosowanie standardowego alarmu analogowego, podobnie jak w modelu Doblo I, z uwzględnieniem specyfiki rocznika 2007. Podano szczegółowy schemat podłączenia alarmu: zasilanie z czerwonego przewodu 4mm² w skrzynce bezpieczników, masa do karoserii przy lewym dolnym boczku, sterowanie kierunkowskazami poprzez piny 3, 12, 38, 39 w 40-pinowej czarnej wtyczce (sterowanie plusem), centralny zamek sterowany masą na pinach 24 (otwieranie) i 35 (zamykanie), pompa paliwa na brązowym przewodzie w prawej wiązce, wyłączniki drzwiowe sterowane masą na pinach 8, 17, 25, 26 z diodami separującymi. Wskazano także kolory przewodów kierunkowskazów i zamka: prawy tył różowy (pin 3), lewy tył zielono-czerwony (pin 12), boczny prawy różowo-biały (pin 2), boczny lewy zielony (pin 13), otwarcie jasno niebieski/niebieski (pin 24), zamykanie brązowo/biały (pin 34), plus po stacyjce pomarańczowy. Poruszono temat automatycznego domykania szyb, wskazując przewody o kolorach biało/czerwony, fioletowo/żółty (szyba kierowcy) oraz fioletowo/czarny (szyba pasażera) o przekroju 2,5 mm², jednak brak jest jednoznacznej instrukcji podłączenia sygnału do domykania szyb. Udostępniono szczegółową instrukcję instalacji alarmu na zewnętrznym serwerze (chomik), co może być pomocne przy montażu. Poruszono również kwestie montażowe dotyczące przepustu między karoserią a drzwiami przednimi oraz sterowania centralnym zamkiem i kierunkowskazami w Doblo Cargo z tylnymi drzwiami otwieranymi na boki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA