logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD800 - Czy wymiana talerzy lub elektroniki naprawi dysk z bad sectorami?

qscgu 05 Kwi 2007 11:51 3525 11
REKLAMA
  • #1 3754782
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Witam. Posiadam, a w zasadzie dostałem za darmo dysk western digital 80GB niestety posiada on ponad 6GB bad sectorów ktore nie są do naprawienia, nie pomaga low level format ani hdd regenerator. Wiec myślałem o tym czy dałoby się podmienić talerze z innego takiego samego dysku, czy takie coś jest możliwe? Czy lepiej kupić taki dysk bez elektroniki i wsadzić obecną elektronikę do niego? Słyszałem też że talerze można wziąść z bylejakiego dysku jednak wydaje mi się to mało prawdopodobne. Chciałbym zasięgnąc opini ekspertów wiec pytam sie was... tylko prosze nie pisać zeby kupić nowy itp bo to nie jest rozwiązanie problemu. Z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 3754885
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    No to może być ciekawe. Nie wiem ile taki dysk przechodzi po naprawie w warunkach domowych. Nie mam pojęcia jak byłoby z wypozycjonowaniem talerza który pierwotnie montowany jest przez precyzyjne maszyny. Jak dobije do roku to będzie cud. Lepiej kupić ze spaloną elektroniką i przełożyć. Ingerencja do wnętrza dysku wiąże się praktycznie z jego niedalekim zgonem.
  • #3 3754905
    qscgu
    Poziom 34  
    Ok czyli wg ciebie lepiej wymienic elektronike... no wg mnie to bedzie prostsze ale pewnie droższe. Tylko ciekawi mnie opinia znajomego z klasy który twierdzi ze talerze moge dać z byle jakiego dysku nawet takiego z mniejszą pojemnoscia. Czyli wg niego moge kupic zwykły 10gb dysk i podmienic talerze... ale jakos malo prawdopodobne mi się to wydaje...
  • REKLAMA
  • #4 3755125
    Fredw
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Cytat:
    g niego moge kupic zwykły 10gb dysk i podmienic tależe... ale jakos maloprawdopodobne mi się to wydaje...

Dobrze Ci się wydaje, w ogóle skąd ten kolega wpadł na taki genialny pomysł ?

Moja rada jest taka, aby w cholerę wywalić ten dysk lub powiesić na ścianie, bo więcej stracisz czasu, pieniędzy i nerwów niż na tym zyskasz. Skoro dysk ma 6 GB badów, to znaczy, że jest już poważnie trącony.
  • #5 3755206
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Lepsza rada, daj koledze żeby to zrobił.
  • REKLAMA
  • #6 3755785
    Dawid90u
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Ja kiedyś wyjmowałem swój dysk z komputera i zerwała mi się taka srebrna folia na boku dysku gdzie była dziura do wnętrza dysku, no i dysk w takim stanie se pochodził z pare miesięcy a póżniej padł, spalił się sterownik na elektronice silnika napędzającego talerze, niewiem od czego to było ale pewnie kurz się dostał przez tą szczeline i zapchały się talerze. Więc niewarto otwierać dysk i wymieniać talerze, lepiej kup elektronike i wymień ją.
  • #7 3756469
    taniam
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Temat jest ciekawy, kiedyś byłem zmuszony zrobić nr z podmianą elektroniki (ważne dane na uszkodzonym dysku) i już koledze mówię że to co chce zrobić mija się z celem.
    Aby ten dysk pracował prawidłowo musiałby kolega znaleźć identyczny dysk (dokładnie ten sam model) z identyczną wersją elektroniki (oczywiście uszkodzoną) najlepiej gdyby miał zbliżoną datę produkcji do posiadanego.
    jednak kupując uszkodzony dysk trzeba pamiętać, że często uszkodzenie elektroniki jest następstwem pracy dysku z zasilaczem podającym nieprawidłowe napięcia, lub też spalenia samego zasilacza. Istnieje więc duże ryzyko że w takim wypadku uszkodzeniu uległy również silnik lub\i serwomechanizm. Więc zabawa taka ma sens tylko w wypadku gdy naprawdę na dysku jest coś ważnego.
    Jeżeli natomiast sprawa wygląda tak jak kolega opisuje to można spróbować reanimować ten dysk przy użyciu programu MHDD, dostępnego na stronie mhdd.guru.com.
    Bardzo fajny programik, wymagający co prawda odrobiny wiedzy i znajomości j.angielskiego, ale polecam.
  • #8 3756544
    qscgu
    Poziom 34  
    juz pisalem ze zadne regeneratory nie dzialaja ani low level format... to co najlepiej? sprzedać?
  • #9 3756741
    taniam
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Szczerze?
    Ja bym sprzedał, oczywiście jako uszkodzony.
    Można jeszcze spróbować, jeżeli bady są zgrupowane w jednym obszarze, te np 8 lub 10 GB, jednak nie ma gwarancji że stan dysku się nie pogorszy.
  • #10 3757180
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego qscgu, zobowiązuję kolegę do poprawienia WSZYSTKICH dotychczasowych błędów PRZED napisaniem kolejnego postu.
  • REKLAMA
  • #11 3758924
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Temat jak z Prima Aprilis a pisany z całą powagą.
    Kolego qscqu, ja wstawiałem talerze i śmigało idealnie. Ważne, aby talerze były nie tłukące się i miały posrebrzane krawędzie. Pojemność wzrośnie do 200GB.

Cyt.
    "Bardzo fajny programik, wymagający co prawda odrobiny wiedzy i znajomości j.angielskiego, ale polecam." Kolega ma problemy z językiem polskim a tu angielski :D .

Wesołych Świąt i mokrego Poniedziałku.

Pzdr.
  • #12 3760137
    qscgu
    Poziom 34  
    to jakies kpiny?
    ale tych bledow narobilem. Spalcie mnie na stosie za nie pisanie z duzej litery na poczatku zdania i za wyraz talerze który pisalem przez ż...
    ż... Żałosne poprostu. Rozumiem jakbym pisał kazdy wyraz błednie czy: kt-u-ry i inne takie skrajne przypadki ale to dosłownie jakaś kpina.

A pan Władek niech sobie pojdzie z tego tematu i nie pisze niepotrzebnych postów... Nabijanie licznika tak cie cieszy? Bo twoj post nie był ani odrobine śmieszny... A wręcz przeciwnie żałosny

Moderowany przez jankolo:

Zobowiązywałem kolegę do poprawienia błędów we WSZYSTKICH dotychczasowych postach PRZED napisaniem kolejnego postu. Kolega nie zastososował się do mojej prośby. W związku z tym karzę kolegę OSTRZEŻENIEM. Nie zwalnia to kolegi z obowiązku poprawienia pozostałych błedów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Western Digital 80GB z ponad 6GB bad sectorów nie reaguje na low level format ani programy regenerujące. W dyskusji podkreślono, że wymiana talerzy jest praktycznie niemożliwa do wykonania w warunkach domowych ze względu na precyzyjne pozycjonowanie i ryzyko uszkodzenia mechanizmu. Próba podmiany talerzy z innego dysku, zwłaszcza o innej pojemności, jest niezalecana i mało prawdopodobna do powodzenia. Lepszym rozwiązaniem jest wymiana elektroniki na identyczną, najlepiej z dysku tego samego modelu i zbliżonej daty produkcji, choć i to nie gwarantuje sukcesu ze względu na możliwe uszkodzenia mechaniczne silnika lub serwomechanizmu. Program MHDD został polecony jako narzędzie do diagnostyki i ewentualnej reanimacji dysku, jednak przy tak dużej liczbie bad sectorów skuteczność jest ograniczona. Ostatecznie sugerowano sprzedaż dysku jako uszkodzonego, gdyż dalsze próby naprawy mogą być nieopłacalne i czasochłonne. Otwarcie dysku i ingerencja w jego wnętrze naraża go na szybkie uszkodzenie, a wymiana elektroniki jest prostsza, choć wymaga znalezienia kompatybilnego modułu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA