logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk stuka - wymiana elektroniki pomoże? - PART 2

Talibanczyk 19 Sie 2006 12:11 23532 42
Najlepsze odpowiedzi

Czy wymiana elektroniki w dysku WD400, który stuka głowicami i raz jest wykrywany przez BIOS, a raz nie, może pomóc odzyskać dane?

Sama wymiana elektroniki raczej nie rozwiąże problemu; najpierw warto sprawdzić dysk w trybie Safe Mode z odpowiednio zworkowanymi pinami, bo jeśli wtedy jest identyfikowany, elektronika prawdopodobnie jest sprawna [#2932173] Jeśli BIOS widzi dysk, a Windows nie, to bardziej prawdopodobne są uszkodzenie firmware/strefy serwisowej, błędna mapa głowic albo problem z preampem lub samymi głowicami [#2932173][#3143992] W przypadku Western Digitalów taki objaw bywa też związany ze spalonym kontrolerem głowic [#3155465] Gdy dysk jest widoczny tylko częściowo, można spróbować programów do odzyskiwania danych w trybie RAW lub zrobić obraz dysku na inny nośnik [#3093185] Jeśli dane są naprawdę ważne, kilka postów sugeruje oddanie dysku do profesjonalnej firmy odzyskującej dane, bo domowe próby mogą pogorszyć stan nośnika [#3143992]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2930584
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam.... już mi sie to zdarzylo po raz 2 - gi w zyciu wlasnie w przeddzien kiedy mialem zgrac wszystkie bardzo wazne rzedzy dla mnie < fotki, dokumenty> na DVD dysk mi siadł.:/ poprzednim razem udało mi sie odzyskac dane ale teraz to chyba wieksza sprawa. ponieważ dysk raz jest wykrywany przez bios a raz nie jest :/ ale nawet jak BIOS go wykryje to w windzie i tak go nie widac.
    obiawy sa takie ze dysk stuka <glowice> model WD400
    moje pytanie czy jak znajde jakims cudem elektronike do niego i wymienie jest szansa ze zadziala ??
    a moze jest jakas inna rada na to ??

prosze pomozcie - b wazne

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2930683
    pipanol
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    aa czy czasem dysk nie upadl ?? moim zdaniem wymiana alektroniki nic nie da bo jest uszkodzony mechanicznie w srodku .
  • #3 2930766
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    no wlasnie o to chodzi ze dyskowi sie nic nie stalo .. tzn nie upadl ani nic w tym stylu :/
  • #4 2930827
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Jak naprawdę zależy ci na tych danych to lepiej oddać go do jakiejś firmy odzyskującej dane. Wezmą majątek jak się uda, a jak nie to będzie na kogo zwalić ;).
  • #5 2930872
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 450
    Możesz skorzystać z programów do odzyskiwania danych. Jedne działają dobrze inne gorzej.. a jeszcze inne prawie wcale. I zależy czy usdzkodzenie jest fizyczne czy softwarowe. Jeżeli dane na dysku są dla ciebie bardzo ważne i masz troche gotówki na zbyciu :D to możesz udać sie do profesjonalistów. W Polsce jest jedyna na całą Europę wschodnią baza odzyskiwania danych - Ontrack. Więcej info na www.ontrack.pl
    Ponoć diagnostykę robią bezpłatnie :D
  • REKLAMA
  • #6 2931001
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    chlopaki :) wiem ze istnieja takie firmy jak ontrack ale nie po to jest elektroda zeby mnie wysylac do nich tylko po to aby samemu postarac sie zrobic.. dlatego pytam Was o rade.
  • #7 2931123
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Dokładnie, w 100% się zgadzam. Takie podejście do problemu ("typu kup nowe", "wyrzuć", "idź do serwisu") jest poprostu rażące. Skoro już raz była w dysku wymieniana elektronika. To zdejmij płytke i przyjżyj się stykom. Sprawdź czy nie jest to luźne, czy styki są czyste. Zobaczyć nie zaszkodzi i nic to nie kosztuje. Poza tym słyszałem o dosyć ciekawej, bo "fizycznej" metodzie kiedy dysk pozornie znika z systemu. Otóż dysk wkładamy do reklamówki, zawijamy, po czym wkładamy do zamrażalnika na pare godzin. Bardzo dawno temu nawet zamieściłem dokument w którym był zapis rozmowy z jakiejś zachodniej listy dyskusyjnej na której potwierdzano skuteczność tej metody. Osobiście tego nie próbowałem, bo nie miałem jeszcze dysku, który przy mnie "wyparował" z systemu.
  • #8 2931355
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Witam

:arrow: talibańczyk

Wydaje mi sie ze dysk nie bedzie działał z nowa elektroniką, sam mam taki problem z dyskiem "seagate" i już rok czasu z nim kombinuje bez rezulatatów (przełozyłem już ze 4 komplety elektroniki). Moge potwierdzić ze schłodzenie dysku czasem mu pomaga, jednak dysk działa do momentu aż sie rozgrzeje, przekopiowanie całego dysku jest niemożliwe (20GB), bo za mało czasu, mi starczyło na odzyskanie ok. 1GB.

A tak na marginesie mój dysk padł w podobnych okolicznościach, wziąłem go w ręke, poszedłem do kolegi zrzucić pare rzeczy, wróciłem i już nie działał. do kolegi jechałem windą 4 pietra i dysk miałem w ręku wiec napewno nim w nic nie przywaliłem, zanim padł na amen to czasem zdażały sie sytuacje gdy podczas staru dysku coś piszczało, jednak pomagał reset komputera.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2931911
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 450
    Artur k. napisał:
    Witam

:arrow: talibańczyk

Moge potwierdzić ze schłodzenie dysku czasem mu pomaga, jednak dysk działa do momentu aż sie rozgrzeje, przekopiowanie całego dysku jest niemożliwe (20GB), bo za mało czasu, mi starczyło na odzyskanie ok. 1GB.

To może z uszkodzonego dysku kopiować dane podczas gdy on znajduje się w zamrażalniku skoro to pomaga, albo lodm go obłożyć :?: :D
  • Pomocny post
    #10 2932173
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Talibanczyk napisał:
    chlopaki :) wiem ze istnieja takie firmy jak ontrack ale nie po to jest elektroda zeby mnie wysylac do nich tylko po to aby samemu postarac sie zrobic.. dlatego pytam Was o rade.

No to teraz co możesz sam zrobić z dyskiem na tym etapie .
    Podepnij go skonfigurowanego zworkami w trybie Safe Mode .
    Powinno to wyglądać tak :
    : : : : : : :....... : : I I I...... o o o o
    Te trzy ostatnie spięte/zwarte zworkami .

Jeśli nastąpi identyfikacja dysku , to elektronika prawdopodobnie jest ok .
    Wówczas naprawy/wymiany wymagać będzie firmware dysku . Albo co gorsze głowica/głowice , lub ich sterownik preamp .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #11 2932266
    Artur k.
    Andiv napisał:

To może z uszkodzonego dysku kopiować dane podczas gdy on znajduje się w zamrażalniku skoro to pomaga, albo lodm go obłożyć :?: :D

To chyba nie jest dobry pomysł, ponieważ zapewne od różnicy temeratur zacznie sie skraplać woda na elementach dysku, a co gorsza wewnątrz (tam gdzie są talerze).

Pozdrawiam
  • #12 2932323
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam

Widze, że nie masz pojęcia o budowie dysku. Każdy nowszy dysk, wliczając bohatera tematu posiada specjalną membrane której zadaniem jest wyrównanie ciśnienia z otoczeniem przy jednoczesnym ograniczeniu wilgoci dostającej się do wnętrza, więc o kondensacji wewnątrz nie ma mowy. Musiały to by być bardzo gwałtowne skoki temperatury. Poza tym dysk można zawinąć w reklamówke w obecności sylikonowego pochłaniacza wilgoci jakie np. wrzuca się do pudełek z butami.
  • #13 2933042
    Artur k.
    Witam

Problem w tym ze wilgoć sie tam nie dostanie, ona sie tam skropli !!

Przecież jeśli w zamrażarce mamy np. - 5 st. i zostanie uruchomione urządzenie które podniesie swoją temperature z -5 do np. 15 st. to napewno powstanie rosa. Pomijam sytacje odwrotną (zchłodzenie z temp. pokojowej do tych -5)

Nie wiem tylko jak zachowałby sie dysk w takiej sytuacji ale myśle że istenieje taka możliwość i nie warto ryzykować.

Pozdrawiam
  • #14 2939084
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    no dobra sproboje podpisc dysk w trybie SAFE-MODE. jesli wykryje dysk i jesli firmware do wymiany ... to jak to wymienic??
  • #15 2939686
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Miałem podobna sytuacje z dyskiem IBM 60 Gb, znajomej padł zasilacz w kompie a był jej on bardzo potrzebny więc odstąpiłem jej swojego Chiefteca, a sam założyłem sobie na czas przybycia nowego Tagana zasilacz Modecoma Feel, no i zaczęła się jazda dysk przy starcie czasami stukał i wypadał z systemu i biosu po zamontowaniu Tagana wszystko wróciło do normy, spotkałem się juz nie raz z takimi objawami przy słabych zasilaczach ale zawsze jakoś na czas udało się go wymienić.
    Czasami przy padającym dysku pomaga postawienie go i podłączenie w pozycji pionowej, parę razy ten patent poskutkował przy dyskach które w normalnej pozycji nie chodziły, ale nie zawsze.
  • #16 2940052
    cordoba_2004
    Poziom 27  
    Ocena: 361
    W zamrażarce mamy -18st C przynajmniej w tych nowszych dobrze dzialajacych drogi Panie Kolego
    :)

kiedys widzialem jak gosc kopiowal dane z uszkodzonego dysku
    caly owiewajac go powietrzem z kompresora garazowego
    i udalo siem wiec cos w tym jest
  • #17 3093135
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    ok zrobiłem tak jak koledzy pisali... czyli:

1. spiąłem 3-ma zworkami te piny pierwsze od taśmy .. ale to nic nie poskutkowało:/

2. Następnie włożyłem dysk do zamrażarki na nocke:/ <wczesniej obwinąłem go szczelnie stretchem i taśmą klejącą>
    niby coś dało bo w biosie go wykrył po około 30 sec. ale za to w windzie XP go nie bylo ... tzn dysk został wykryty jako nowe urządzenie ale "nie zostało zainstalowane poprawnie:/ dysków fizycznych zadnych nie zauważyłem <panel sterowania - narzedzia administracyjne - zarzadzanie dyskami - i co ... nic nie było dysku:/ >

CO JESZCZE mogę zrobić aby spróbować odzyskać tak ważne dane dla mnie
  • Pomocny post
    #18 3093185
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Jeśli dysk jest wykrywany w biosie.. a w windzie nie, to powinieneś sobie ściągnąć jakiś program do odzyskiwania danych. Partycja napewno uległa uszkodzeniu i dlatego nie możesz dostać się na dane dysku i windows go nie poprawnie widzi. Najlepiej przeskanuj go jakimś programem, który umożliwia odzyskiwanie danych w trybie RAW. Powinno pomóc.
  • #19 3093627
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Prawdopodobnie padł jakiś układ wykonawczy w elektronice, albo preamp na ramieniu głowicy.

Podłącz się terminalem szeregowym do dysku i zobacz, jaki jest kod błędu.

Mi się spaliła kiedyś elektronika po wyjęciu i włożeniu dysku, a na nowej tylko chrumkał głowicami jak u ciebie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic353872.html
  • #20 3093700
    Mikippp
    Ocena: 30
    maras77 napisał:
    Prawdopodobnie padł jakiś układ wykonawczy w elektronice, albo preamp na ramieniu głowicy.

Mi się spaliła kiedyś elektronika po wyjęciu i włożeniu dysku, a na nowej tylko chrumkał głowicami jak u ciebie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic353872.html

Witam,
    Gdyby uszkodzony był preamp to dysk nie byłby wykrywany nigdy... a nie tylko czasami...
    W tym wypadku na próbę można w czasie wykrywania w BIOS dysk delikatnie poprzechylać ...
    PS A gdzie należy się podłączyć z tym terminalem szeregowym w dyskach WDC... ;)

A kol. Talibanczyk mógłby podać jaki to dokładnie model dysku, żeby było wiadomo chociażby czy jest to dysk z 1 głowicą czy z 2-ma.

Mikippp
  • #21 3094953
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Kamerzysta napisał:
    Jeśli dysk jest wykrywany w biosie.. a w windzie nie, to powinieneś sobie ściągnąć jakiś program do odzyskiwania danych. Partycja napewno uległa uszkodzeniu i dlatego nie możesz dostać się na dane dysku i windows go nie poprawnie widzi. Najlepiej przeskanuj go jakimś programem, który umożliwia odzyskiwanie danych w trybie RAW. Powinno pomóc.

Tak ale windows tez nie widzi samego dysku w zarzadzaniu dyskami... wiec nie sądzę zeby jakikolwiek program "zobaczył ten dysk"
    jaki program polecasz??

Dodano po 46 [sekundy]:

maras77 napisał:

Jak mam to zrobic?? Napisz mi coś blizej ??

Dodano po 13 [minuty]:

co do dokladnego modelu dysku... to podam jutro... bo mam pomysła:)

do jutra go p[rzetrzymam w zamrazarce... a potem podlacze go pod kompa i GHOSTEM pod dosem będę próbował zrobić obraz dysku tego uszkodzonego na jakimś innym większym.... co o tym pomyśle sądzicie??
  • #22 3095151
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Kolego Talibanczyk - dyski firmy WD nie mają póki co możliwości użycia/podpięcia terminala , o czym wspomniał już kolega Mikippp . Takie możliwości są przy dyskach np. Seagate , Samsung oraz dyskach 2,5" niektórych firm .
    Przyjrzyj się punktom lutowniczym na elektronice . Chodzi o gniazdo podpięcia taśmy . Może nie ma styku na którymś pin-ie ?
    Pozdrawiam .
  • #23 3143992
    agere
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Widze, ze sporym doswiadczeniem panstwo operujecie na forum w zwiazku z odzyskiwaniem danych z uszkodzonych dyskow.

Dla mnie to jest (sadzac po opisie) zwykle uszkodzenie strefy serwisowej dysku. Elektronika jest moim zdaniem na 100% ok. Ewentualna przyczyna stukania badz niewykrywania dysku to rowniez zla mapa glowic lub uszkodzenie komutatora czyli przedwzmacniacza sygnalu z glowic i umieszczonego na ramieniu glowic.

Mysle, ze nie obejdzie sie bez interwencji kogos kto pracuje na takich urzadzeniach jak PC3000 lub HRT. Linki do poczytania sobie o nich sa na stronie www.recovery.info.pl
    na ktorej to stronie beda opisane rozne przypadki utraty danych i postepowanie w takich sytuacjach. Beda tez wylozone rozne inne informacje na temat dzialania tych urzadzen bez jakichkolwiek sekretow i tajemnic. Jednakze bedzie to nastepowalo powoli bo do tego trzeba bedzie poswiecic sporo czasu a niestety nie ma go za duzo.

Mozna na allegro kupic sobie takie urzadzonka i pobawic sie nimi. Nie ma do tej pory nic tanszego i lepszego do rozwiazywania problemow ze strefa serwisowa. Jesli padl komutator to juz wiekszy problem - konieczna bedzie wymiana glowic. To tez nie jest taka straszna operacja - jak sie uczylem jak to robic to robilem to w warunkach domowych i dzialalo, zeby odczytac dane to spokojnie wystarczy. Nic talerzom sie nie stanie przez czas zmiany glowic. Dysk oczywiscie nie bedzie sie po wyczytaniu nadawal do pracy ze wzgledu na duze ryzyko utraty danych ale do samego ich odratowania wystarczy. Takie byly wlasnie poczatki mojej przygody z recovery. Dyski WD sa dobre do zmiany glowic, tylko trzeba zachowac okreslone zasady. Jesli poczekacie troche - kilka dni to na www.recovery.info.pl bedzie tlumaczenie rosyjskiego tekstu z hdd.guru traktujacego o zabawie z glowicami. Poki co mozecie o tym przeczytac rowniez po polsku ale jeszcze z niewielkimi bledami na stronie mojego przyjaciela ktoremu wyslalem niepoprawiona wersje http://yura.projektas.lt/KALB/pol/info/Zmiana%20Glowic%20.htm

Postanowilismy zrobic troche tlumaczen literatury traktujacej o odzyskiwaniu danych, poniewaz takie historie ludzie pisza, ze az strach pomyslec co bedzie z danymi ludzi, ktorzy potrzebuja pomocy.
    Jako, ze zajmujemy sie tym na codzien pracujac w firmach zajmujacych sie ta dziedzina to bedzie to mialo bardziej wymierne podloze od sience fiction jakie jest uskuteczniane nieraz w odpowiedziach.

Przepraszam ale moje posty nie beda zawieraly polskich znakow diakrytycznych, poniewaz ich nie uzywam.
  • #24 3144093
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    witam !! miałem bardzo podobny problem - BIOS raz widział , raz nie , winda raz tak , raz nie . przy starcie było takie - cyk , cyk i tak w koło macieju . nie zależało mi specjalnie na tym dysku więc dokonałem sekcji i okazało się że jedna z głowic się że tak powiem " naruszyła " ( dysk nie spadł , nie był wyjmowany / itp ) . jak nie pomogą sposoby z softem to lepiej nie stosować zabiegów szamańskich . lepiej dowiedzieć się w specjalistycznej firmie . po prostu zabiegi poniekąd magiczne mogą zaowocować kompletną ruiną a wtedy to już kaplica . pozdrawiam !!
  • #25 3144280
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    agere napisał:
    Mozna na allegro kupic sobie takie urzadzonka i pobawic sie nimi.

Już z góry zastrzegam , że zabawa takim urządzeniem dla niewprawnego użytkownika , może się skończyć i niejednokrotnie kończy się całkowitym uszkodzeniem dysku . Te urządzenia kolego agere nie służą do zabawy , lecz naprawy uszkodzonych dysków komputerowych .
    Tak jak napisał kolega pukury , możemy narobić sobie więcej szkód niż pożytku przeciągając w nieskończoność samodzielne próby odzysku danych . Różnie to bywa , bo i różnie są uszkodzone dyski , z których pragniemy odzyskać dane . Każdy taki dysk wymaga diagnozy jego uszkodzeń . Dane na dysku , to delikatna struktura , z którą należy się obchodzić jak z jajkiem . Nieumiejętne obchodzenie się z dyskiem , skończy się z ich utratą . Załączam screen poglądowy dla tych , którzy zamierzają zamieniać głowice . Przesunięcie głowic rzędu 0.3 - 0.4 mm skończy się niemożnością odzyskania danych . Dyski i zawarte na nich dane , należy traktować poważnie , a nie jako zabawki do zabawy . Nie tędy droga .
    Pozdrawiam .
    Dysk stuka - wymiana elektroniki pomoże? - PART 2
  • #26 3144640
    agere
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Zakadam, ze szanowny przedmowca wielki Olsen chyba urodzil sie z wiedza na temat pracy z urzadzeniem i samym odzyskiwaniem danych, bo po takiej wypowiedzi mozna by pomyslec o czterech mozliwosciach - albo nigdy nie przekladal glowic z dyskow bo bal sie ze uszkodzi patrzac na to zdjecie (polozone przez siebie na forum) z trwoga, lub tez przeklada zawsze skutecznie i ma super precyzyjne urzadzenia by podejmowac sie tych rzeczy, nastepne wnioski to (nieprzypuszczam po wielkiej znajomosci tematu) moze tak duzo ich napsul, ze nie wierzy ze to mozliwe, wreszcie - ewentualnie nie chce robic tego nigdy i woli zadowolic sie zdjeciem.
    Moim zdaniem nie ma co sie bac, trzeba tylko byc spokojnym i postepowac zgodnie ze wskazowkami - przeciez nik nie moze miec od razu doswiadczenia pozwalajacego na sukces - a bez prob i bledow nikt tego nigdy nie bedzie robil profesjonalnie.

Zabawa z urzadzeniem PC3000 to tylko niewinny slogan - samo urzadzenie przeciez dysku nie naprawi. Polecam jednak kupic do zabawy jakies uszkodzone dyski i pocwiczyc. Nie widze w mojej poprzedniej wypowiedzi stwierdzenia, zeby pastwic sie nad wlasnym dyskiem z danymi i narazac sie na strate danych. Duzo ludzi ma czas na nauke a dane sobie moga poczekac na ich odzyskanie. Samo tlumaczenie instrukcji (rosyjskiej bo jest duzo lepsza od angielskiej) duzo rozjasni i pomoze w pierwszych krokach z praca na urzadzeniu. Bedziemy rowniez opisywac rozne przypadki uszkodzen oraz sposob ich naprawy, pozwalajacy na odzyskanie danych.

Rynek informatyczny w tym temacie jest ubogi a fachowcow potrzeba jest bardzo duzo, bo i uszkodzen dyskow jest coraz wiecej. Ceny w firmach takich jak nasza zajmujacych sie tylko tym zagadnieniem, nie sa male. Dlaczego tylko nielicznych mialoby stac na pomoc w odzyskaniu swoich uszkodzonych badz straconych danych?

Jednakze glownym celem publikowania przez nas takich informacji jest uswiadomienie ludziom jakie sa uszkodzenia oraz ile jest warta naprawa lub odzyskanie danych. W wiekszosci ceny sa podawane nierzetelnie bazujac na nieswiadomosci przestraszonych klientow. Naszym celem panowie jest przedewszystkim pomoc oraz walka z coraz to nowymi przypadkami i to glownie powinno byc celem zajecia sie ta branza i czerpania satysfakcji z wykonywanej pracy.

I prosze o nieczepianie sie szczegolow, bo nie one sa tu istotne, ale calosc zagadnienia i efekt - odzyskanie danych jak najskuteczniej i najtaniej.
  • #27 3145864
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    agere napisał:
    I prosze o nieczepianie sie szczegolow, bo nie one sa tu istotne, ale calosc zagadnienia i efekt - odzyskanie danych jak najskuteczniej i najtaniej.

Masło maślane . Drugi post w tym temacie i druga odsłona kryptoreklamy na temat własnej firmy i jej działalności . Nie wniosłeś jak dotąd niczego nowego , czego userzy tego forum już by nie znali , lub nie czytali . Masz może coś ciekawszego do powiedzenia/napisania/pokazania niż reklama samego siebie ?
    Pozdrawiam .
  • #28 3152841
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 3152981
    Gorgoroth
    Ocena: 61
    agere napisał:

Mysle, ze nie obejdzie sie bez interwencji kogos kto pracuje na takich urzadzeniach jak PC3000 lub HRT.

Gdzie mozna nabyc karty PC3000 i HRT i jakie sa ich ceny ?
  • #30 3153446
    PitD

Ocena: 232
    Gorgoroth napisał:
    agere napisał:

Mysle, ze nie obejdzie sie bez interwencji kogos kto pracuje na takich urzadzeniach jak PC3000 lub HRT.

Gdzie mozna nabyc karty PC3000 i HRT i jakie sa ich ceny ?

Przecież napisał ci że "Mysle, ze nie obejdzie sie bez interwencji kogos kto pracuje na takich urzadzeniach jak PC3000 lub HRT"

Samo urządzenie jest zbyt drogie aby mógł to sobie kupić przeciętny zjadacz chleba. A i wiedza potrzebna do pracy na tym też nie wstąpi cudownie we właściciela owego urządzonka.
    Nie jest to np. karta do obróbki video którą się zainstaluje i już można działać. Sama dokumentacja do tego to w sumie parę setek stron które trzeba znać na pamięć i umieć tą wiedzę zastosować.

Oto co dostałem w mailu od ACELAB

There are cost of our devices:
    PC-3000 for Windows     - 2490 Eur
    PC-3000 for Dos         - 1185 Eur
    Data Extractor PCI      - 1240 Eur
    Custom fees and export disigns of contract - 300 Eur
    Delivery + insurance by DHL - near 130 Eur

PC3000

http://www.pc3000pci.com lub tu http://www.acelab.ru/products/pc-en/

HRT

http://www.bvg-group.ru/index_eng.php
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: www.kuznia.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy WD400 wykazuje objawy stukania głowic i nieregularnego wykrywania przez BIOS, a w systemie Windows jest niewidoczny lub pojawia się jako niepoprawnie zainstalowane urządzenie. Wymiana elektroniki w dysku nie jest zalecana, gdyż problem najczęściej ma podłoże mechaniczne, np. uszkodzenie głowic lub preampu na ramieniu głowic. Próby samodzielnego odzyskiwania danych obejmują podłączenie dysku w trybie Safe Mode (zworki na pinach), chłodzenie dysku w zamrażarce (zabezpieczonego folią i pochłaniaczem wilgoci), a także użycie programów do odzyskiwania danych w trybie RAW. Jednakże metoda chłodzenia wiąże się z ryzykiem kondensacji wilgoci, choć nowoczesne dyski posiadają membrany wyrównujące ciśnienie i ograniczające wilgoć. W przypadku poważniejszych uszkodzeń konieczna jest interwencja specjalistycznych firm dysponujących profesjonalnym sprzętem do odzysku danych, takimi jak PC3000 lub HRT, które umożliwiają dostęp do stref serwisowych dysku i naprawę firmware. Urządzenia te są kosztowne i wymagają zaawansowanej wiedzy technicznej. Próby samodzielnej wymiany głowic lub elektroniki bez odpowiedniego sprzętu i doświadczenia mogą prowadzić do całkowitej utraty danych. W dyskusji podkreślono, że uszkodzenia strefy serwisowej, kontrolera głowic lub preampu są typowe dla dysków WD z opisanymi objawami. Zaleca się ostrożność i rozważenie profesjonalnej pomocy przy ważnych danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA