logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon Pixma MP150 - co oznacza błąd E3 i jak go naprawić?

zborek82 05 Kwi 2007 12:05 20677 10
REKLAMA
  • #1 3754825
    zborek82
    Poziom 19  
    Ocena: 115
    Witam, mam drukarkę pixma Mp150 i po włączeniu wyskakuje błąd e3. Co on oznacza? Jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 3761487
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Wydaje mi się, że to coś nie tak z czujnikiem papieru - być może jest on zablokowany w nieprawidłowym położeniu i urządzenie identyfikuje to jako zacięcie papieru.
  • REKLAMA
  • #3 3767182
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Zacięcie papieru, czujnik jest z prawej strony. Ciężko dostępne miejsce z zewnątrz, podnieś "maskę" drukarki i zobacz czy jakiś pasożyt tam się nie pasie.
  • #4 4438582
    krychast
    Poziom 20  
    Ocena: 159
    gdzie dokladnie jest ten czujnik bo mam podobny kłopot? Ciągle miga mi E3 i nie wiem gdzie jest czujnik by go przeczyśćić.Dodam że wczoraj "wcieło" mi podczas ładowania papieru klika kartek które usunełem.

ponawiam pytanie pomózcie ludziska

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty.

Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN. [hefid]
  • #5 5368048
    krychast
    Poziom 20  
    Wyczyśćiłem całą drukarkę.Po wydrukowaniu ok 17 stron tekstu znowu wyskoczył błąd E3.Nie mam już sił na tę drukarkę.Co może być?
  • #6 5624342
    kyyarutek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Prosiłbym o jakieś screeny, w którym miejscu znajdę ten czujnik papieru i czym dobrze go czyścic. Z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #7 5624997
    krychast
    Poziom 20  
    Ja też nie doczekałem się odpowiedzi kolego.
  • #8 5626561
    isiek78
    Spec od drukarek
    Najlepiej jest rozebrać drukarkę i wyczyścić czujnik, który znajduję się po prawej stronie. Trzeba ściągnąć klapę z skanerem i górną część obudowy wraz z bokami, dopiero dojdziemy do mechanizmu, ja proponuję ściągnąć cały mechanizm, czasami są jakieś resztki papieru lub inne śmieci, które będą blokować podajnik. Po takim zabiegu mamy pewność, że nic nie ma w środku.
  • REKLAMA
  • #9 5627045
    krychast
    Poziom 20  
    Ja rozkręciłem swoją na części pierwsze ale po wydrukowaniu 17 kartek papieru znowu wskoczył błąd E3,dalej nie wiem który to dokładnie jest czujnik.
  • #10 5627287
    isiek78
    Spec od drukarek
    Widziałeś z prawej strony "języczek" ? Jeżeli nie rozbierz ją jeszcze raz i powoli wkładaj kartkę papieru w stronę rolek, zobaczysz jak kawałek plastiku się chowa do środku to w tym miejscu jest czujnik. Ale pamiętaj, że czasami może być uszkodzony czujnik papieru i trzeba go wymienić. Ten błąd tylko nakierowuje Cię gdzie masz szukać usterki, a nie jest gotowym rozwiązaniem problemu. Tak jak napisał kolega Konmaj.
  • #11 5893780
    PiotrPirat
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Rozwiązanie tego problemu jest bardzo proste. Kolega Isiek78 ma racje, co do czujnika, ale nie zupełną, poniewać ta drukarka posiada tak naprawdę dwa czujniki poboru papieru. Drugi czujnik jest zamocowany na pompce znajdującej się w zbiorniku odpadowym (tzw. pampers). Należy wyczyścić oba te czujniki i upewnić, czy poprawnie działają - zabawa z miernikiem i kawałkiem blaszki.
    Życze powodzenia i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Błąd E3 w drukarce Canon Pixma MP150 oznacza problem z czujnikiem papieru, który może być zablokowany lub zabrudzony, co urządzenie interpretuje jako zacięcie papieru. Drukarka posiada dwa czujniki papieru: jeden znajduje się po prawej stronie podajnika, a drugi na pompce w zbiorniku odpadowym (tzw. pampers). Aby rozwiązać problem, należy rozebrać drukarkę, zdjąć klapę skanera oraz górną obudowę, a następnie dokładnie wyczyścić oba czujniki oraz usunąć ewentualne resztki papieru lub inne zanieczyszczenia blokujące mechanizm podawania papieru. W niektórych przypadkach konieczna może być wymiana uszkodzonego czujnika. Błąd E3 wskazuje lokalizację usterki, ale nie jest jednoznacznym rozwiązaniem problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA