logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola GP380 - zanik odbioru przy głośnym sygnale, co sprawdzić?

Redss307 05 Kwi 2007 15:30 3514 10
REKLAMA
  • #1 3755615
    Redss307
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam.Kupiłem motorolkę Gp380.Wszystko miało być sprawne ale niestety.
    Podczas odbioru gdy korespondent mówi głośno to zatyka odbiór ( robi się cisza w głośniku i gaśnie dioda RX ) , gdy mówi po cichu wszystko jest ok.

Nie jest to wina głośnika bo nawet jak on mówi cicho a ja podgłośnie na full to jest ok. Czy ktoś wie w którą stronę iść? Może to wina ustawienia w programie?
  • REKLAMA
  • #2 3755632
    mariano28
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    witam moze poprostu nie stoi w czestotliwosci odbiornika i zrywa po głosniejszej modulacji moze trzeba jeszcze raz przeprogramowac radio lub tamten nadajnik jest rostrojony
  • REKLAMA
  • #3 3755727
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    odstrojenie gp380 nie wchodzi w rachubę, ma zbyt dobrze zrobiony wzorzec. Być może korespondent pracuje w odstepem 25 kHz a odbiornik jest ustawiony na 12,5 kHz. Należy przestawic w kodplugu nastaw per channel odpowiadający za dany kanał na odstep 25kHz. W odbiornikach Varisów nastepuje przełaczanie szerokości pasma p.cz. w zalezności od odstepu międzykanałowego. Jeżlei korespondent nie ma takiego samego radia sprawdzić czy na pewno jest wylączone kompandorowanie radia.
  • REKLAMA
  • #4 3755932
    Redss307
    Poziom 20  
    drugim korespondentem jestem ja :) juz próbowałem się odstrajać i dalej to samo. narazie klekoce programator na tranzystorach i spóbuje zczytać zawatrość.
  • #5 3758429
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    Tak jak pisali przedmówcy. Masz w odbiorniku ustawiony "wąski" filtr p.cz., stosowny do pracy w sieciach z odstępem międzykanałowym 12,5 kHz. W tej motce programowo możesz wybrać szerszy.
    Jak ktoś glośniej krzyknie do radia, to dewiacja jego nadajnika przekracza pasmo przyjęcia modulkacji "wąskiego" odbiornika i robi się czkawka. Inym sposobem jest zmniejszenie dewiacji nadajnika u korespondenta. Bo może on ma "rowalony" nadajnik? Czy mierzyłeś ile ona wynosi?
  • #6 3760580
    Redss307
    Poziom 20  
    nie nie mierzyem.ale na kazdym radiu jakim krzykne jest to samo.mam nadzieje ze to tylko wina ustawien. Probowalem zrobic RIBa ale jak zawsze cos chce robic to nigdy u nas nie ma w sklepach(tak to jest jak sie na wsi mieszka).

Mam w tym momencie wersje oprogramowania R03.05.00 a z tylu w radiu R.03.04 na naklejce . Slyszalem ze moge obsluzyc tylko specjalnym softem to radio.Da sie mu wgrac starszy zeby dzialal z programami z netu?

A moze ktos z okolic Lublina moglby pomodz mi sprawdzic czy to faktycznie zle ustawienie??? bez Riba jak bez reki :)
  • #7 3760984
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Poproś kogoś kto ma w swoim TRX UKF opcję NARROW. Z nim przeprowadź próbę jak włączy to NARROW - to takie cywilne określenie parametrów TRXa dla rastra 12k5.
  • #8 3761229
    Redss307
    Poziom 20  
    Nawet nie wiedzialem ze mam u siebie to :) .Faktycznie jak przelacze na NARROW to dziala dobrze. Teraz pozostaje mi dokonczyc riba i znalesc softa aby to obslugiwal.Jak zrobie cos to sie szybko odezwe.
  • #9 3761669
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Jak piszą koledzy jest to typowy objaw "kłapania blokadą szumu" od zbyt szerokiej dewiacji w nadajniku.

Pozdrawiam.

PS. Elementy do RIB-a można dostać wszędzie lub wylutować z czego kolwiek. Może Ty szukasz w spożywczym a nie w elektronicznym. Hi Ha (bez obrazy proszę, mam dzisiaj taki humor).
  • REKLAMA
  • #10 3765345
    Redss307
    Poziom 20  
    Rib zrobiony ale z mala modyfikacja.Nie znalazlem CA3140 wiec dalem LM311 i pozmienalem w nim piny.Zamiast 2n3904 dalem BC547B.Wydaje sie byc wszystko dobrze zrobione ale w momencie zczytywania radia wylacza sie radio i wyskakuje blad w kompie zebym sprawdzil polaczenia.

na wyjscie trzeba dac rezystor do +5V ale jaki ? "..Connect a pullup resistor from the output (pin7) to +5V (pin 8). " ??
  • #11 3770152
    Redss307
    Poziom 20  
    Wszystko już działa :) Wina była w ustawieniach.Nawet mój rib działa a wszystko dzięki SQ8ISJ,nie ma to jak dobra znajomość tego sprzętu. Jeszcze raz dzięki Kamil.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z odbiorem w radiotelefonie Motorola GP380 polegał na zaniku sygnału przy głośnej modulacji korespondenta, co objawiało się wyciszeniem głośnika i zgaśnięciem diody RX. Przyczyną była nieprawidłowa szerokość filtra pasma pośredniego (p.cz.) ustawiona na wąski (12,5 kHz), podczas gdy nadajnik korespondenta pracował z odstępem kanałowym 25 kHz lub miał zbyt dużą dewiację sygnału. Rozwiązaniem było przeprogramowanie radia w kodplugu na szerszy filtr pasma (25 kHz) lub zmniejszenie dewiacji nadajnika. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność zgodności ustawień kompandora i wersji oprogramowania. Autor wykonał własny programator RIB z modyfikacjami, co umożliwiło poprawne wczytanie ustawień i rozwiązanie problemu. Wskazano także, że elementy do RIB-a są powszechnie dostępne, a problem z błędem podczas programowania wynikał z braku rezystora podciągającego na wyjściu układu programatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA