logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prostować drut stalowy do instalacji odgromowej bez drogich narzędzi?

Saja 05 Kwi 2007 17:37 4015 4
REKLAMA
  • #1 3756035
    Saja
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.

Jako, że jestem niedoświadczony chciałbym zasięgnąć waszej rady - czy macie jakieś sposoby na drut stalowy używany do instalacji odgromowej (zwinięty jak cewka).

Próbowaliśmy go rozwijać i prostować młotkiem, jednak słabo się prostuje. Próbowaliśmy też rozciągnąć przy pomocy koparki, - rozciągnął się jak struna, ale po puszczeniu znowu się za dużo skręca.

Czy macie na to jakieś sposoby? - oczywiscie chodzi tylko o metody beż użycia specjalnych drogich urządzeń do tego.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3756188
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    Saja napisał:
    Witam.
    Próbowaliśmy go rozwijać i prostować młotkiem, jednak słabo się prostuje. Próbowaliśmy też rozciągnąć przy pomocy koparki, - rozciągnął się jak struna, ale po puszczeniu znowu się za dużo skręca.

Lepszy efekt będzie gdy podgrzejesz drut przed rozciągnięciem.

Gdy rozpoczynałem budowę domu był problem z materiałami budowlanymi i dlatego brał każdy co było. Część drutu na zbrojenie miałem zwinięty w koło. Ponieważ nie miałem gdzie rozciągnąć tego drutu-mało miejsca wykonałem takie małe proste urządzenie. Rurę długości około 120cm wygiąłem na środku a końce pozostały proste ____ ^ ____. Tak przygotowaną rurę zamocowałem w dwóch buksach. Na jednym końcu rury założyłem koło pasowe które napędzałem silnikiem elektrycznym za pomocą paska klinowego. Wystarczyło przeciągać drut przez tą krzywą rurę a wychodził prosty
  • REKLAMA
  • #3 3756296
    Saja
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    dzieki za opis, jednak nie do konca wszystko zrozumiałem .. - czy byłby to kłopot zrobić mały rysunek jak to wyglada?

Z góry wielkie dzieki!!
  • REKLAMA
  • #4 3756451
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3756761
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA