logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ucięcie stalowej rury 1/2 cala w trudno dostępnym miejscu - doświadczenia i sugestie

stomat 28 Sty 2021 16:25 9837 43
Najlepsze odpowiedzi

Jak uciąć stalową rurę 1/2 cala w ciasnym miejscu, gdy nie da się obrócić obcinaka dookoła rury?

Tak — da się to zrobić, ale w takim miejscu lepiej użyć narzędzia, które nie wymaga pełnego obrotu wokół rury. W threadzie polecano piłę szablastą ze skróconym brzeszczotem, brzeszczot do metalu bez oprawki albo zwykłą piłkę do metalu [#19217152][#19220953][#19226269] Ostatecznie autor kupił najtańszy obcinak do rur miedzianych, zamocował rurę w imadle i okazało się, że stalową rurę też da się nim przeciąć [#19319328] Skrócił dodatkowo za długie pokrętło i dospawał podkładkę z wycięciami, żeby można było dociągać szczypcami [#19319328] Po cięciu nagwintował rurę i założył kolanko oraz zawór [#19319328]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 19216476
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Czołem, mam do ucięcia stalową rurę 1/2 cala. Niestety jest w takim miejscu, że nie można obrócić obcinaka dookoła. Czy ktoś ucinał kiedyś rurę czymś takim:

Ucięcie stalowej rury 1/2 cala w trudno dostępnym miejscu - doświadczenia i sugestie

Da się to zrobić?
  • #2 19216498
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4611
    Są jeszcze prostsze sposoby, jak szlifierka kątowa, lub piłka do metalu, albo sam brzeszczot.
  • #4 19216523
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1228
    stanislaw1954 napisał:
    szlifierka kątowa,

Diox i młotek, tak kaloryfery odcinałem w domu przed remontem xD
  • #5 19216525
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    A jak już utniesz to co dalej zrobisz skoro nie ma dostępu?
  • #7 19216616
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    OPservator napisał:
    Diox i młotek, tak kaloryfery odcinałem w domu przed remontem xD
    Nie wiedziałem że można raperem (Diox- Patryk Skoczylas) rury odcinać.
  • #8 19216758
    stomat
    Poziom 39  
    Użycie diaksów i piłek wykluczone. Co zrobię potem? Nagwintuję, gwintownice mają grzechotki i nie trzeba kręcić wajhą wokoło rury. Dostęp jest ale nie można obrócić ucinacza dookoła rury. Musiałoby to być chyba coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=hnrWC0UNkZE ale do półcala to chyba nie ma. A ten łańcuch widzę taki sobie.
  • #9 19216872
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    Użycie diaksów i piłek wykluczone. Co zrobię potem?
    Bo? Gwintownicę zmieścisz, a szlifierką, lub piłką do metalu nie dasz rady? To chyba tą rurę chcesz ucinać głęboko w ścianie. A do gwintowania rura powinna być z tyłu zamocowana w imadle, lub przynajmniej przytrzymana kluczem, bo się może rozwinąć na szwie.
  • #10 19217152
    archanoid
    Poziom 26  
    Ocena: 249
    Witam. W takich miejscach najlepiej sprawuje się piła szablasta ze skróconym brzeszczotem aby nie wystawał zbyt dużo. Ewentualnie piła strunowa. Chłopaki tym wycinają katalizatory na parkingach.
  • #11 19217940
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Witam.
    Może kolega zrobi zdjęcie tej rurki.
  • #12 19220907
    stomat
    Poziom 39  
    Zdjęcie poglądowe:

Ucięcie stalowej rury 1/2 cala w trudno dostępnym miejscu - doświadczenia i sugestie

Taka rura idzie równolegle do ściany w odległości ok. 5-6 cm od niej. Muszę ją uciąć OBCINAKIEM ROLKOWYM ale z powodu obecności ściany nie mogę nim obracać wokół rury tylko w zakresie ok. 180 stopni. I to jest mój problem. Wszystkie obcinaki np. tego typu:

Wymagają obracania wokół rury.
  • #13 19220953
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2483
    Na trudno dostępne miejsca najlepszy jest brzeszczot do metalu bez oprawki. Jeśli jest naprawdę ciasno to się łamie brzeszczot na pół. Trafnie kolega wcześniej napisał aby przytrzymać rurę w czasie gwintowania.
  • #14 19221000
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    Muszę ją uciąć OBCINAKIEM ROLKOWYM, ale z powodu obecności ściany nie mogę nim obracać wokół rury tylko w zakresie ok. 180 stopni. I to jest mój problem.
    Problem tkwi w tym, że od razy założyłeś, że niczym innym nie da się tego zrobić. Szlifierką kątową nie, bo nie, piłką nie bo się mi nie chce. Obcinakiem rolkowym można nawet mając możliwość ruchu 90 stopni, jak ma 3 noże. Jeśli ma jeden, a dwie pozostałe to rolki prowadzące, to już nic z tego.
  • #15 19221946
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Spokojnie urżniesz multitoolem/narzędziem wielofunkcyjnym:
  • #16 19225214
    stomat
    Poziom 39  
    stanislaw1954 napisał:
    Obcinakiem rolkowym można nawet mając możliwość ruchu 90 stopni, jak ma 3 noże.
    Ooo.. Gdzie można taki nabyć?
  • #17 19225248
    robokop
    Ocena: 6355
    E8600 napisał:
    Na trudno dostępne miejsca najlepszy jest brzeszczot do metalu bez oprawki. Jeśli jest naprawdę ciasno to się łamie brzeszczot na pół. Trafnie kolega wcześniej napisał aby przytrzymać rurę w czasie gwintowania.
    Ja chętnie kolegę zaproszę, żeby pokazał mi, jak to się tnie stalową rurkę 1/2 brzeszczotem bez oprawki. BTW - próbowałeś kiedy przeciąć cokolwiek takim sposobem?
    palmus napisał:

Spokojnie urżniesz multitoolem/narzędziem wielofunkcyjnym:
    Nie urżnie, narzędzie rozleci się po kilku użyciach.
    stomat napisał:

stanislaw1954 napisał:
    Obcinakiem rolkowym można nawet mając możliwość ruchu 90 stopni, jak ma 3 noże.
    Ooo.. Gdzie można taki nabyć?
    Obawiam się że jedynie u kolegi Stanisława - nigdy nie widziałem takich w wolnej sprzedaży.
    stomat napisał:
    Czy ktoś ucinał kiedyś rurę czymś takim:
    To jest typowo do cięcia wydechów - czyli rurki o ściankach 1-1,5mm. Z grubszą sobie raczej nie poradzi. Pozostaje jedynie zainwestować w piłę szablastą niestety.
  • #18 19225310
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    W początkowych latach 70, gdy nie śniło się jeszcze o elektrycznych szlifierkach kątowych, w firmach zajmujących się instalacjami hydraulicznymi, były w użyciu podobne do obecnych ucinarek do rurek miedzianych, ucinarki do rur stalowych, jesli dobrze pamiętam do 2", oczywiście trochę większe, bo z rączką pewnie dłuższą niż 0,5m, Tam były 3 noże. Niestety nie wiem, gdzie się ona jest, bo od dawna nikomu się nie chce tym robić. Myślę, że ostatnio używałem jej w latach 80, gdy ciężko było kupić nawet brzeszczot.
  • #19 19225361
    palmus
    Poziom 34  
    Bez cytowania poprzedników: moltitoolem obetnie, skoro mi się udało to i jemu się uda.Wprawną ręką 1 brzeszczot wystarczy.Niewprawną kupi drugi za 8,50.
    Piłka do metalu: bez ramki da się wszystko uciąć, ale wymaga to cierpliwości, owiniecia chwytu np. taśmą izolacyjną i koniecznie ułożenia zębów " do siebie".
    Ale nie da się czasem pogodzić szybkości,komfortu i dostępności do obrabianego materiału.
  • #20 19225378
    robokop
    palmus napisał:
    Bez cytowania poprzedników: moltitoolem obetnie, skoro mi się udało to i jemu się uda
    Tak, jedną rurkę, przy kolejnej rozleci się głowica urządzenia z powodu przeciążenia. To zabawka do przycinania plastików, listewek itp. Sam mam i używam.
    palmus napisał:
    Piłka do metalu: bez ramki da się wszystko uciąć,
    Brzeszczot musi być napięty w ramce, bo inaczej będzie się klinował, kruszył i pękał.
    palmus napisał:
    owiniecia chwytu np. taśmą izolacyjną
    są specjalne uchwyty do brzeszczotów - można tym ciąć niewielkie i niezbyt twarde rzeczy wtedy. Typu tworzywa sztuczne. Nadal uważam że "lisica" będzie najlepszym wyborem, jeśli tych rurek do obcięcia jest sporo.
    stanislaw1954 napisał:
    W początkowych latach 70, gdy nie śniło się jeszcze o elektrycznych szlifierkach kątowych, w firmach zajmujących się instalacjami hydraulicznymi, były w użyciu podobne do obecnych ucinarek do rurek miedzianych, ucinarki do rur stalowych, jesli dobrze pamiętam do 2", oczywiście trochę większe, bo z rączką pewnie dłuższą niż 0,5m, Tam były 3 noże. Niestety nie wiem, gdzie się ona jest, bo od dawna nikomu się nie chce tym robić. Myślę, że ostatnio używałem jej w latach 80, gdy ciężko było kupić nawet brzeszczot.
    Szanowny kolega przestanie fantazjować. Z tego co pamiętam, to były wkładki do gwintownic, zakładane zamiast ostrzy, którymi obcinało się rury. W latach '70 nikt nie śnił nawet o tych współczesnych obcinakach.
  • #21 19225396
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    [quote="robokop"]Z tego co pamiętam, to były wkładki do gwintownic, zakładane zamiast ostrzy, którymi obcinało się rury. /quote]Z takim czymś się nie spotkałem, ale doskonale pamiętam, nasze krajowe gwintownice, którymi gwint na rurce 1/2 " nacinało się "na kilka razy", tak były doskonałe, ba mam nawet taką radziecką, tylko do rur 5/4"do 2" ale przy tej średnicy to jest zrozumiałe.
  • #22 19225399
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1380
    Uciąć rurę, zaczyścić powierzchnię i zastosować odpowiedni łącznik zaciskowy firmy Gebo.

Dodano po 5 [minuty]:

[quote="stanislaw1954"]
    robokop napisał:
    Z tego co pamiętam, to były wkładki do gwintownic, zakładane zamiast ostrzy, którymi obcinało się rury. /quote]Z takim czymś się nie spotkałem, ale doskonale pamiętam, nasze krajowe gwintownice, którymi gwint na rurce 1/2 " nacinało się "na kilka razy", tak były doskonałe, ba mam nawet taką radziecką, tylko do rur 5/4"do 2" ale przy tej średnicy to jest zrozumiałe.

Były i polskie i ruskie. Takie obcinacze to dość stary wynalazek.
    Załączniki:
    • Ucięcie stalowej rury 1/2 cala w trudno dostępnym miejscu - doświadczenia i sugestie prl.JPG (45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ucięcie stalowej rury 1/2 cala w trudno dostępnym miejscu - doświadczenia i sugestie Przechwytywanitruboriez.JPG (58.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 19225423
    robokop
    stanislaw1954 napisał:
    którymi gwint na rurce 1/2 " nacinało się "na kilka razy", tak były doskonałe
    Jak widać, kolega słabo się orientuje, czemu to tak było. Lepiej zwalić na niedoskonałość sprzętu.
    bratHanki napisał:
    Uciąć rurę,
    Prawdziwy Filip z konopii....
  • #24 19225430
    palmus
    Poziom 34  
    robokop napisał:
    Tak, jedną rurkę, przy kolejnej rozleci się głowica urządzenia z powodu przeciążenia. To zabawka do przycinania plastików, listewek itp. Sam mam i używam.

Facet pisze w liczbie pojedynczej: " mam do wycięcia rurę".To jedno.Drugie to to, że multinarzedziem zrobiłem remont chałupy,poszło mnóstwo ostrzy aż spalilem w końcu wirnik.Narzedzie no name za 100zł.Przekladni nic się nie stało.
    robokop napisał:
    Brzeszczot musi być napięty w ramce, bo inaczej będzie się klinował, kruszył i pękał.

Tylko w dłoni początkującego,nerwowego pilarza.
  • #25 19225458
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    robokop napisał:
    stanislaw1954 napisał:
    którymi gwint na rurce 1/2 " nacinało się "na kilka razy", tak były doskonałe
    Jak widać, kolega słabo się orientuje, czemu to tak było. Lepiej zwalić na niedoskonałość sprzętu.
    Jakość sprzętu, przede wszystkim. Żeby skończyć temat gwintowania rur, mam w posiadaniu "spadek" -gwintownicę z przed 2 wojny światowej szwedzkiej firmy Excelsior, która robiła gwinty na raz i nawet 1", czy 5/4" dawała radę, jedynie trzeba było użyć trochę więcej siły.
    Oczywiście i nią zdarzało się "rozwinąć " rurę na szwie, jak rura był kiepskiej jakości. Do czasów, gdy można było kupić komplet wymiennych wkładek (głowic) z jednym pokrętłem, w walizce, ta była w użyciu.
  • #26 19225463
    robokop
    palmus napisał:
    Drugie to to, że multinarzedziem zrobiłem remont chałupy
    Jasne, przebicia przez fundament do kanalizacji też pewnie tym cudem zrobiłeś? Te "multinarzędzie" nawet w wersji "profi" to zabawka dla hobbysty, do prac lekkich i dorywczych - nie nadaje się ani do pracy długotrwałej, ani do cięcia grubych i twardych rzeczy - podejrzewam że prędzej by się ta robota udała standardową wyrzynarką brzeszczotową - są brzeszczoty do stali.

Dodano po 4 [minuty]:

stanislaw1954 napisał:
    Jakość sprzętu, przede wszystkim. Żeby skończyć temat gwintowania rur, mam w posiadaniu "spadek" -gwintownicę z przed 2 wojny światowej szwedzkiej firmy Excelsior, która robiła gwinty na raz i nawet 1", czy 5/4" dawała radę, jedynie trzeba było użyć trochę więcej siły.
    Uważam ze pwoinieneś dać sobie jednak spokój z doradzaniem w kwestii gwintownic. Gwintownica, jak gwintownica - ostrza jeśli tępe, to w każdej skapitulują. W dodatku te gwintownice nastawne miały je tylko 3 - obecnie, co "lepsiejsze" mają po 5. A po to robisz gwint z kilku przejść, żeby z jednej strony nie wyrywać materiału, zamiast go skrawać, a z drugiej, żeby mniejszą siłą się przy tej czynności posługiwać - jako że gwinty hydrauliczne idą po stożku i im głębiej, tym ciężej.
  • #27 19225482
    palmus
    Poziom 34  
    Nie wyczułeś uproszczenia.
    Nic innego nie wymyślono do cięcia w trudnych miejscach,bez konieczności demontażu elementu lub elementów utrudniających.W tym przypadku trudno mówić o pracy ciągłej i wyczynowej.
    Zresztą rurka 1/2' to żadna filozofia.Tym utnie nie robiąc żadnych śladów na ścianie.
    Co chce dalej z tą rurą robić nie napisał.
    Ja z powodzeniem takie końcówki rur odcinałem równając je z podłogą bo fachowcy odcięli 2 cm nad panelami fleksą.Bo bali się niżej.
    Sprawdzone, działa.
  • #28 19225496
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1380
    [quote="robokop"]
    bratHanki napisał:
    Uciąć rurę,
    Prawdziwy Filip z konopii....[/quote
    Cytat:
    Uciąć rurę, zaczyścić powierzchnię i zastosować odpowiedni łącznik zaciskowy firmy Gebo
    zamiast gwintowania.
    To jest clou mojej wypowiedzi kol. robokop, widzę, że użyty skrót myślowy był zbyt krótki :D
  • #29 19225501
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    robokop napisał:
    Gwintownica, jak gwintownica - ostrza jeśli tępe, to w każdej skapitulują. W dodatku te gwintownice nastawne miały je tylko 3 -
    Ileś tam gwintownic w życiu widziałem, ale jeśli chodzi o noże skrawające w gwintownicy, to z trzema się nie spotkałem- powszechne były cztery. Trzy to były prowadnice z tyłu, które stabilizowały, by gwintownica równo /centrycznie obracała się na rurze.
  • #30 19225578
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2483
    robokop napisał:

Jak ma się wyczucie w ręce to nic się nie będzie klinować a jak się tnie na wyścigi to się połamie brzeszczot lub skaleczy doń.

Rury gwintowało się na kilka razy gdyż niektóre partie rur lubiły pękać przy gwintowaniu a gwintowanie na 2-3 razy minimalizowało ryzyko pęknięcia oraz ewentualnego wykruszenia narzynki. Nie piszcie bzdur, że hydraulicy nie mili siły w ręce.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem cięcia stalowej rury o średnicy 1/2 cala w trudno dostępnym miejscu. Użytkownik zapytał o możliwość użycia obcinaka rolkowego, jednak wielu uczestników sugerowało alternatywne metody, takie jak szlifierka kątowa, piła do metalu, piła szablasta, czy multitoole. Wskazano, że w przypadku ograniczonego miejsca, brzeszczot do metalu bez oprawki lub ucinacz łańcuchowy mogą być skutecznymi rozwiązaniami. Użytkownik podzielił się doświadczeniem, że udało mu się uciąć rurę przy użyciu najtańszego obcinaka do rur, modyfikując go, aby lepiej pasował do warunków pracy. Podkreślono również znaczenie odpowiedniego trzymania rury podczas gwintowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA