logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TEVION DVD7000 wyłącza się całkowicie po minucie odtwarzania

lowermann 05 Kwi 2007 18:17 1742 12
REKLAMA
  • #1 3756164
    lowermann
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    Mam takie DVD a dokładnie dostałem je od kolegi i coś jest nie tak, przeszukałem wszystkie tematy ale nie znalazłem odpowiednika do mojego problemu, a więc tak!

Jeżeli uruchomię DVD i oglądam filmik to po jakiejś minucie, no może 1,5 minuty DVD się wyłącza całkowicie, kolega mówił, że napięcie w zasilaczu spada do 5V, nie mam jak tego w tej chwili sprawdzić ale proszę mnie na nakierowanie co może być przyczyną i na co ewentualnie muszę się przyszykować?

P.S. Mam stary zasilacz z całą płytką od odtwarzacza manta prince 2, czy prościej byłoby przełożyć tamten zasilacz czy spróbować naprawić ten stary.

Proszę o jakieś sugestie i porady, co sprawdzić i jak, a myślę że krok po kroku dzięki waszej pomocy znów uda mi się naprawić kolejny sprzet elektroniczny :)

Pozdrawiam:D
  • REKLAMA
  • #2 3756580
    nikifor123
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    sprawdż napęd sanek lasera czy sie nie zacina(szyny,silnik,driver)
  • REKLAMA
  • #3 3756765
    lowermann
    Poziom 18  
    ok, na początek to a zasilacza narazie nie ruszać? ok
  • REKLAMA
  • #4 3756817
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    W zasilaczu trzeba będzie zmierzyć napięcia wyjściowe krótko po uruchomieniu, jeszcze bez płyty. Po wyłączeniu się zmierzyć ponownie i porównać. Warto też sprawdzić procesor, czy nie parzy (i inne scalaki).
  • #5 3762196
    lowermann
    Poziom 18  
    Więc jest tak! Odłączyłem wszystko został tylko podłączony zasilacz i płyta główna, po włączeniu dvd obraz ukazuje się na kilkadziesiąt sekund po czym zaczyna migać i się wyłącza, ale dvd cały czas działa!

Teraz następuje pomiar!
    Pomiar na -12, po włączeniu z podpiętym zasilaczem do płyty głównej, napięcie pokazuje około -6V i brak obrazu, napięcia zaczyna się podnosić co 0,3 V na sekundę i przy osiągnięciu jakieś -9,6 V załącza się obraz który widać na tv :) napięcie dochodzi do -10,98 V i zaczyna powoli spadać około 0,1 V na sekundę, po osiągnię znów ~ -9,4 V obraz znika i pojawiają się migające paski szaro biało czarne, by po spadnięciu napięcia do około -9V całkowicie zniknąć!

Z napięciami +12 V jest podobnie, a napięcie +5V po włączeniu dochodzi do jakichś 4,2 V i spada też do 3,25 V i następuje wyłączenie obrazu!

Teraz pytania: Wydaje mi się że to ewidentna wina zasilacza! Co zrobić? Czy pierwszym krokiem jest wymiana wszystkich kondensatorów?
  • Pomocny post
    #6 3762755
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Masz niestabilną przetwornicę. Na sam początek wymień wszystkie elki w przetwornicy.
  • #7 3763810
    lowermann
    Poziom 18  
    Wszystkie elki w przetwórnicy? Przepraszam ale nie wiem co to są te elki i jak one wyglądają? I normalnie dostanę w elektronicznym te elki i jak tak powiem to będą wiedzieć? Czy to na fachowo inna nazwęPrzepraszam? ale naprawdę nie wiem , można też jakiś link jak to wygląda?
  • Pomocny post
    #8 3763921
    nikifor123
    Poziom 17  
    elki-kondensatory elektrolityczne-parametry to pojemność i napięcie(jest na nich to napisane),wymiar aby się zmieściły,przy wymianie wazne abyś podłączył w odpowiedniej polaryzacji-czyli +do+ -do-
  • REKLAMA
  • #9 3788949
    lowermann
    Poziom 18  
    W porządku wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne jakie były na płytce zasilacza, jednak nie zmieniło to znaczące wcześniej wykrytej usterki, może DVD trochę dłużej wyświetla obraz na telewizorze, oczywiście napięcie rośnie i spada, tylko teraz obraz zanika po zejściu z napięcia 10,23 a nie jak wcześniej było 9,23 i napięcie dochodzi już do 12V z hakiem a nie jak wcześniej do 11V chyba że ta rozbierzność jest wynikiem pomiarów na 2 różnych miernikach, ale co ciekawe po wymienieniu wszystkich "elek" zaczęły się grzać elementy oznaczone na płytce jako Q6, Q5. Wcześniej tego nie zauważyłem ale po 2 minutach pracy strasznie parzą w palce, wydaje mi się że są to tranzystory, są 3 nóżkowe o oznaczeniach:
    Pierwszy Wiekszy
    1. A1013
    031

Mniejszy
    2. 2N
    5551
    8011

Nie mam pojęcia czy są to tranzystory npn czy pnp czy jakieś inne!

Więc co dalej, wymienić je czy wylutować i sprawdzić, jeżeli tak to w jaki sposób?
  • #10 3796262
    nikifor123
    Poziom 17  
    jeżeli masz stabilizacje napięcia,stawiał bym na sterownik napędu lasera-odłącz laser z silnikami i sprawdz temp. stabilizatora
  • #11 3801080
    lowermann
    Poziom 18  
    nikifor123 napisał:
    jeżeli masz stabilizacje napięcia,stawiał bym na sterownik napędu lasera-odłącz laser z silnikami i sprawdz temp. stabilizatora

Przyznam się szczerze nie wiem o co chodzi z tym "jeżeli masz stabilizację napięcia"

więc tak, po odłączeniu całęgo mechanizmu od płyty głównej stabilizatory grzeją się tak samo aż parzą w ręce, po odłączeniu od płyty głównej są lekko ciepłe ale napięcie zachowuje się tak samo czyli skacze i spada! jeżeli odepnę także przewody od płyty głównej oraz do zasilania wyświetlacza LCD i przycisków (bo są osobno 2) to wtedy jest takie lekkie piszczenie w transformatorze

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/f/ff/Transformator_zasilajacy_malej_mocy.jpg
    (tak mi się wydaje) podpięcie przewodów od wyświetlacza lcd eliminuje to piszczenie niemalże całkowicie a po podpięciu przewodów od płyty głównej w ogóle nie piszczy, wiec wydaje mi się że transformator jest ok bo po obciązeniu nie piszczy :) ale to tylko takie moje gdybanie!

Więc pozostaje grzanie się tych dwóch stabilizatorów

Te stabilizatory wyglądają tak!
    http://zdjecia.swistak.pl/00/01/69/89/1698977_1.jpg

Pierwszy Wiekszy
    1. A1013
    031

Mniejszy
    2. 2N
    5551
    8011

które są w niedalekiej odległości od kostki zasilającej płytę główną!

Czekam teraz na porady i proszę o wyrozumiałość i cierpliowść!
  • #12 3808201
    lowermann
    Poziom 18  
    Okazało się, że to są jednak tranzystory ten

Pierwszy Wiekszy
    1. A1013
    031

już kupilem a do tego drugiego nie ma zamiennika!

Mniejszy
    2. 2N
    5551
    8011
  • #13 3819489
    lowermann
    Poziom 18  
    Wymieniłem tranzystor ten większy za około 60 gr. i o dziwo wszystko chodzi pięknie i ładnie!

Dziękuję wszystkim którzy zaoferowali się z pomocą!

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył odtwarzacza DVD TEVION DVD7000, który wyłączał się całkowicie po około minucie odtwarzania. Objawy obejmowały niestabilne napięcia zasilania: spadek napięcia +5V do około 3,25V oraz niestabilne napięcia -12V i +12V, co powodowało zanikanie obrazu i miganie ekranu. Wstępne sugestie obejmowały sprawdzenie mechanizmu napędu lasera oraz pomiary napięć na zasilaczu i płycie głównej. Po wymianie wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu problem nie uległ znaczącej poprawie, a dodatkowo zaczęły się grzać tranzystory oznaczone jako Q5 i Q6 (A1013 i 2N5551). Po wymianie większego tranzystora A1013 na nowy, urządzenie zaczęło działać poprawnie. Wskazano, że przyczyną była niestabilna przetwornica zasilacza, a kluczowym krokiem naprawy była wymiana kondensatorów elektrolitycznych oraz uszkodzonego tranzystora. Zalecano także sprawdzenie stabilizatorów napięcia i sterownika napędu lasera w przypadku dalszych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA