logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka i zmienić język w Samsung E250, D900, Nokia 2610, BB5?

Bartek1351 05 Kwi 2007 23:21 1928 16
REKLAMA
  • #1 3757460
    Bartek1351
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam pracuje w komisie z telefonami od pewnego czasu i mam kilka pytan bo przyznam ze troche zatrzymalem sie w miejscu, mianowicie czym i jak robic simlocki oraz jezyki w telefonach typu :

Samusng E250, D900 itp

Nokia 2610

Nokia BB5 (chodzi mi o jezyk polski)

W tej chiwli mam w komisie HWK n-box JAF SMARTCLIPA MARTECHA SCDR2

moze ktos mi da jakies linki itp jakich boxow potrzbuje i jaki soft bylbym bardzo wdzieczy rowniez za jakis tutoriale :)
  • REKLAMA
  • #2 3757511
    Tech mobil

GSM Product Supporter
    Ocena: 34
    hmm jak te boxy sa w orginale te co wyminiles to nie widze problemu wszytkie telefony z twojej listy zrobisz
    Konto firmowe:
    P.P.U.H. Tech Mobil Tomasz Zawisza
    Siedliska Sławęcińskie 57, Skołyszyn, 38-242 | Strona WWW: www.techmobil.pl
  • #3 3757574
    Bartek1351
    Poziom 12  
    tak wszystko mam w oryginale tylko nie wiem jak sie "je" te nowe telefony :(
  • #4 3757613
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    E250, D900 Unlok E2P........... HWK

2610 - Jaf z Pkey lub PkeyBox softem Jafa..... Przeciez nie Martechem

Flash BB5 JaF z Pkey plus HWK - oba softy - polecam tylko na dzis JAF....
  • #5 3757645
    Bartek1351
    Poziom 12  
    ok dzikei chlopaki a moze jakies manualne do tego gdzies macie ??
  • REKLAMA
  • #6 3757664
    m_at_i
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Ja Ci polecam ns pro bo hwk robi do nieczego samsungi a ns pro to full wypasik
  • #7 3757855
    PETERBB
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    tak sczegolnie ostatni update co skopali i nie robi e250 a ja hwk cwikam
  • REKLAMA
  • #8 3758102
    Bartek1351
    Poziom 12  
    podajcie mi jakie konkretnie najlepiej miec w tej chwili softy do tych boxow do ufsa to mam sarasoft tylko moze stare ?? bo nie idzie mi simlock z e250
  • REKLAMA
  • #9 3758114
    Stokłosy
    Spec od GSM
    v2.0.4.2 HWK Suite Dla orginalnego HWK.
  • #10 3758224
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    UWAŻAJCIE aby się nie narazić. Pod koniec marca napisałem post jak ściągnąć simlocka z motoroli C375. Chciałem się podzielić tą informacją z Wami. Zdumiewające było to co mnie spotkało. Jak stado wilków napadło na mnie kilku serwisantów z działu "Telefony GSM". Szczególnie agresywnym okazał się ktoś o niku "ZOoRK". Na PW potrafi zbesztać człowieka z błotem. W konsekwencji temat wylądował w koszu. Tak "servisanci" pod hasłem: "Stop simlockom za 5zł" bronią swojego kawałka chleba.
  • #11 3758383
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    john_t napisał:
    UWAŻAJCIE aby się nie narazić. Pod koniec marca napisałem post jak ściągnąć simlocka z motoroli C375. Chciałem się podzielić tą informacją z Wami. Zdumiewające było to co mnie spotkało. Jak stado wilków napadło na mnie kilku serwisantów z działu "Telefony GSM". Szczególnie agresywnym okazał się ktoś o niku "ZOoRK". Na PW potrafi zbesztać człowieka z błotem. W konsekwencji temat wylądował w koszu. Tak "servisanci" pod hasłem: "Stop simlockom za 5zł" bronią swojego kawałka chleba.

i cos dziwnego w tym widzisz ? bo ja nie
  • #12 3758490
    john_t
    Poziom 29  
    tonk napisał:
    john_t napisał:

i cos dziwnego w tym widzisz ? bo ja nie

No proszę, znów mamy głos z „Telefony Komórkowe GSM”.
    Może nie tyle się dziwię samą rzeczą sprawy o ile poziomem kultury pewnego „pana” od którego otrzymałem na PW tyle inwektyw i obelg ze wystarczy na rok.
    Co do meritum sprawy. Podchodząc do tego tak jak Ci co mnie zaatakowali to cała Elektroda traci sens bo opiera się na poradach, instrukcjach itp... A po co udzielać rad skoro są serwisy, fachowcy ect... Czyli nie wolno udzielić rady jak wymienić dolnopłuk bo od tego jest hydraulik. Nie wolno udzielić porady jak wymienić gniazdko elektryczne bo od tego jest elektryk. Nie wolno samodzielnie przykleić nogi od krzesła bo od tego jest stolarz. Panowie nie popadajmy w paranoję. Z drugiej strony Ci panowie bardzo często i chętnie korzystają z porad zawartych na Elektrodzie, znacznie częściej niż coś wnoszą na forum. W przyrodzie jest na to dosadne określenie.
  • #13 3758654
    Stokłosy
    Spec od GSM
    John_T - jakos nie pamietam zebym, korzystał z Twoich rad albo ktorys z kolegów - koncz wasc wstydu sobie oszczedz.

Pozdrawiam.
  • #14 3758835
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    John_t - sam w jakąś paranoję popadłeś - jak chcesz chleb to sobie sam pieczesz? Benzynkę sobie sam do auta wydobywasz i rafinujesz?
    Martw się jak zarobić w tym fachu, w którym siedzisz.
    Jak widzisz nikt nie napadł na kolegę-autora postu, ponieważ uczciwie próbuje nauczyć się fachu i raczej nie będzie paprał telefonów, mimo, że reprezentuje na razie postawę typu 'podajcie mi na tacy, bo mnie się nie chce szukać'.
    Widziałem tysiące telefonów po amatorach i wierz mi, nie mam większej ochoty instruować następnych amatorów, którzy psują i telefony i rynek.
    Zawsze natomiast pomogę koledze z branży - i raczej o to na forum chodzi.
    Inna rzecz - z kulturą na bakier rzeczywiście jest paru panów serwisantów - w sumie jest mi wstyd za nich.
  • #15 3758938
    john_t
    Poziom 29  
    Stokłosy widocznie tego nie potrzebowałeś. Ponadto chyba zauważyłeś że nie mamy wspólnych tematów (prawie) na Elektrodzie więc trudno byśmy kiedykolwiek wymienili opinie lub udzielili sobie rad.

Gwoli wyjaśnienia. Nie jestem serwisantem tel. kom. i nie uczę się tego bo to mnie nie interesuje. Tak więc nie stanowię dla Was konkurencji. Jestem elektronikiem i z ciekawości (dla zabawy) usunąłem simlocka ze swojej motoroli. To wszystko. Za to dostałem po głowie. Nauczka... więcej tego nie zrobię.

PS.
    Skąd u Was tyle agresji...
    Wyluzujcie choćby przez wzgląd na nadchodzące Święta.
    Wszystkiego Najlepszego i pozdrawiam.
  • #16 3758985
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Człowiek całe zycie sie uczy - i im wiecej sie ucze tym mniej wiem. Forum słuzy własnie do wymiany informacji - po co mam tracic czas jak ktos z kolegów dany problemik juz przerabiał i moge skorzystac z jego informacji / doswiadczen. Wszelka agresja jest niewskazana.

Patrzac z boku na to co napisałes - to łatwo widziec u kogos błedy...
    Samemu tez troche agresji kolegom utoczyłes.Nie wiem czym sobie zasłuzyli zeby ich loginy wytaczac na forum. Samo to mogli uznac jako atak na ich osoby. Jakbys poznałbys blizej to wiedziałbys ze nie tylko staraja sie komus pomoc ale i pomagaja. Kazdy cos na grupe wnosi.

Złozmy sobie życzenia świąteczne - Wesołych Swiat. Wesołego Alleluja.

Manual do Simloka via HWK trial v3.03:
    Załączniki:
    • D900 unlok via HWK Trial v3.03.zip (142.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 3759021
    john_t
    Poziom 29  
    [quote="Stokłosy"]Nie wiem czym sobie zasłuzyli zeby ich loginy wytaczac na forum. quote]
    To tylko login bez załączników i przymiotników. Jak byś zobaczył co mi napisał na PW to zmieniłbyś zdanie.
    Ale było minęło. Życzę Wszystkim smacznego jajka i słonecznej pogody (tej meteorologicznei i ducha)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod zdejmowania simlocka oraz zmiany języka w telefonach Samsung E250, D900, Nokia 2610 oraz modelach z serii Nokia BB5. Do odblokowania Samsungów E250 i D900 rekomendowany jest box HWK z funkcją Unlok E2P, jednak pojawiają się uwagi o problemach z najnowszymi aktualizacjami HWK, które mogą nie działać poprawnie na E250. Alternatywnie polecany jest box NS Pro jako bardziej zaawansowane i stabilne rozwiązanie do Samsungów. Nokia 2610 najlepiej odblokować za pomocą JAF z Pkey lub PkeyBox oraz oprogramowaniem JAF, natomiast telefony BB5 wymagają flashowania JAF z Pkey oraz HWK. Wskazano na konieczność posiadania aktualnego oprogramowania, np. HWK Suite v2.0.4.2, aby skutecznie wykonywać operacje. Wątek porusza także kwestie udostępniania tutoriali i manuali, a także dyskusję o kulturze wymiany wiedzy na forach serwisowych. Wskazano, że boxy wymienione przez autora są oryginalne i wystarczające do realizacji zadań, jednak ważne jest posiadanie odpowiednich softów i aktualizacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA