logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uratować Sony Ericsson K510 po błędzie przy odblokowywaniu w Cruiser?

toudi85 06 Kwi 2007 17:54 2022 16
REKLAMA
  • #1 3759965
    toudi85
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam mam ten oto piękny komunikat w okienku Cruisera.A teraz opisze wszystko jak było po kolei.Chciałem zdjąć locka z tej 510 więc standardowa procedura remove rsa fw restore i DirectUnlock.Rsa poszło bez problemu następnie FW Restore i tu komunikat że nie ma pliku:
    R4EA031_CXC1250242_ORANGE_CO.ck51sw
    Dalej więc pobrałem nowe FW z supportu i zainstalowałem.Objaw ten sam.Wiec "mądra głowa" podmieniła nazwę z Generic na Orange tez w R4ea031 i niestety dostałem komunikat z telefonu po następnym podpięciu taki ja w temacie.Czy mogę uratować tą słuchawkę.Dodam że robiłem już kilka SE większość w Erze i jeden w Orange zagranicznym i wszystko było OK a tu nie wiem co mi odwaliło z ta zmiana.Proszę was teraz o pomoc bo nie wiem co mam zrobić. Mam Crusier 10.40alpha FW 1.10.Będę wdzięczny za pomoc Wesołych Świat.
  • REKLAMA
  • #2 3760600
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2083
    Musisz teraz wgrać fulla, zrobić wszystkie inne zabiegi i będzie OK. Poszukaj na elce wypowiedzi usera fantomas on wszystko co związane z cruiserem opisywał wielokrotnie i bardzo dokładnie. Dasz radę ;)
    pozdr
  • REKLAMA
  • #3 3761046
    toudi85
    Poziom 14  
    A nawet zakładki mi sie nie otwierają od Cruisera :( Wiec chyba nie dam rady go flashnać.Czy muszę podać dodatkowe zasilanie??
  • #4 3761148
    zdzislaw_g
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Jeśli nie chce ci zabutować to ustaw ręcznie model i najniższą prędkość.
    ZG
  • #5 3761241
    toudi85
    Poziom 14  
    115200 i k510i z palucha już brałem i nie pomaga.

Jak uratować Sony Ericsson K510 po błędzie przy odblokowywaniu w Cruiser?
  • #6 3761527
    Brzymeq
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    mialem juz takich kilka , ale k310i ale wszystkie sie fleshowaly, tylko jeden umarł na amen, rzucony w smietnik chyba uem sie wysypał. pozostale mialy ten blad ale sie bootowaly dalej i tak : remover rsa, odblokuj, restore firmware, flash 1 , flash 2 , customizacja, i jak potym sie nie wlacza to jeszcze firmware jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #7 3761578
    magic
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Odhacz dwa ptaszki pod boot type: Analze configuration i Display more info. U mnie pomogło z tym samym problemem w K510i.
  • #8 3927505
    toudi85
    Poziom 14  
    Powracam z tematem.Tel juz sie botuje. Donn't waint + dwa ptaszki odznaczone. Ściągnąłem main i fw z suporu crusera soft wgrany ale nie moge zrobic Finalizacji GDFS :Waiting for acknowledge... the seems pretty Bad Erom error itd. Da się coś z tym zrobić czy już na śmietnik.
  • #9 3927582
    magic
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Odblokuj RSA potem finalizacja i na koniec restore firmware...Pozdrawiam
  • #10 3927595
    newchief
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    toudi85 napisał:
    Powracam z tematem.Tel juz sie botuje. Donn't waint + dwa ptaszki odznaczone. Ściągnąłem main i fw z suporu crusera soft wgrany ale nie moge zrobic Finalizacji GDFS :Waiting for acknowledge... the seems pretty Bad Erom error itd. Da się coś z tym zrobić czy już na śmietnik.

Zalozyles drugi podobny temat i dostajesz takie same odpwoiedzi. Zrób tak jak napisałem i powinno pomoc jesli nie to pewnie HW.

Btw. daj Recorvery boot CID 49 i zczytuje fona? jsli tak to analyze conf + disaly odnzacz i powinno pojsc.
  • REKLAMA
  • #11 3927607
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Ja jeszcze polecałbym jakąs starszą wersję programu.
  • #12 3927613
    newchief
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    @toudi85, i zastanów sie o jaki model Ci chodzi bo tu piszesz ze k510 a w innym poscie ze k310 - jakby nie bylo troszke sie roznia.
  • #13 3929689
    toudi85
    Poziom 14  
    @ newchief W twoim temacie pisze wyraźnie o k510 przeczytaj uważnie. U siebie po zwykłym sczytaniu nie mogę zrobić Repair EROM -wyszarzone .Naładuje baterię i powiem jaki jest efekt po waszych podpowiedziach.
  • #14 3993292
    toudi85
    Poziom 14  
    Temat wraca.Bo szkoda tego telefoniku.Sciągnełem soft ze strony cruisera ,wgrałem flasha teraz sie sczytuje wszysko ok tylko finalizacja GDFSa sie nie robi.Robie najpierw unlock rsa potem finalizacja i Waiting for acknowledge... i lipa Error Erom area.
  • #15 3993774
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Oj panowie namieszaliście chłopakowi w głowie.
    Telefon z Orange - czyli jak nie da się standardową procedurą sima zdjąć to tylko sofcik. Miałem tak z co drugim K510 i wszystkie żyją.
    Podłącz telefon, potem UNLOCK RSA - wyciągnij i włóż baterie, podłącz telefon i RESTORE RSA - niewyciągaj baterii, potem FF czyli najpierw dajesz plik SW a potem FS. Przy FS (main) niezapomnij zaznaczyć kastomizacji i wybież wersje jezykową (CentEurope - u jest pl) oraz wersje wgrywanego softu - ja zawsze pakuje R4EA031. Tel powinien sie podnieść. Jeśli nie to napraw CID i potem powinno działać.
  • #16 3993814
    toudi85
    Poziom 14  
    Przy restore firmware mam waiting for... chyba cos tu jednak padło
  • #17 3993857
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    no baterie to chyba masz napewno naładowaną na full?? bo jak nic nie pomaga to hmm HW walniete. Ps masz wszystkire nowe gadżety do cruiser zainstalowane - CruiserFWRestore_v1.10 i CruiserSupplementary_v1.07, oraz jeśli masz starego cruiser to polecam wersje 10.39.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Sony Ericsson K510i, który po próbie odblokowania SIM za pomocą programu Cruiser wyświetla błąd związany z brakiem pliku firmware R4EA031_CXC1250242_ORANGE_CO.ck51sw oraz problemami z finalizacją GDFS (błąd EROM). Standardowa procedura obejmowała usunięcie RSA, przywrócenie firmware i DirectUnlock, jednak telefon nie bootuje poprawnie. Zalecane jest wgranie pełnego firmware (full flash) z odpowiednią wersją plików Cruiser (CruiserFWRestore_v1.10, CruiserSupplementary_v1.07 lub starsza 10.39), wykonanie odblokowania RSA, finalizacji GDFS i przywrócenia firmware z uwzględnieniem kastomizacji i wyboru wersji językowej (Central Europe). W przypadku problemów z bootowaniem należy ręcznie ustawić model i najniższą prędkość transmisji (np. 115200). Jeśli finalizacja GDFS nie przechodzi i pojawia się błąd EROM, możliwe jest uszkodzenie sprzętowe (HW). Dodatkowo wskazano, że telefon z Orange wymaga specyficznego podejścia do odblokowania SIM, a poprawna kolejność operacji to: unlock RSA, wyjęcie i włożenie baterii, restore RSA bez wyjmowania baterii, a następnie flashowanie plików SW i FS z kastomizacją. Wskazano także na konieczność pełnego naładowania baterii oraz użycie odpowiednich narzędzi i wersji oprogramowania Cruiser.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA