logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restart komputera podczas instalacji Windows 98SE na IBM Aptiva

Rufuz 06 Kwi 2007 18:45 1293 6
REKLAMA
  • #1 3760145
    Rufuz
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich
    Mam pewien problem, otóż: mam kompa IBM Aptiva procesor Pentium III 500MHz, 128 RAM, dysk 13,1 GB.
    Problem polega na tym że nie instaluje się Win 98SE.
    Opiszę zdarzenie:
    Po odpaleniu kreatora instalacji wyskakują standardowe komunikaty aż dochodzę do komuniaktu, który mówi że jak chcę instalować sytem muszę wcisnąć enter.
    Po wciśnięciu entera komputer się restartuje.
    Próbowałem zmienić pamięć była 100% sprawna, nic to nie dało. Zminiłem dysk na inny też nic to nie dało. Zmieniłem cd rom, też nic to nie dało.
    Próbowałem na różnych płytach z windowsem też nic to nie dało.
    Wkońcu spróbowałem zainstalować Windowsa XP i wszystko poszło OK.
    Komp działa, ale jak żółw, to chyba nie system na taki komputer, poza tym pod tego kompa i do XP nie ma sterów np do dźwięku.
    Jeśli ktoś wie w czym problem i jak zainstalować windowsa Win 98SE to proszę o informacje.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3760182
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    Proszę spróbować zainstalowac Windows nie przy pomocy polecenia SETUP a przy pomocy SETUPCOR.
  • REKLAMA
  • #3 3760208
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Czy w BIOSie nie masz czasem włączonej opcji w stylu "Virus Warning" (nie dopuszcza do modyfikacji Boot Sectora lub ją monituje)? Jeśli tak, wyłącz ją i wtedy ponów instalację Win98.
  • #4 3760440
    Rufuz
    Poziom 10  
    spróbuję tak zrobić. jeśli chodzi o ustawienia w BIOSie to nic nie zmieniałem. Spróbuję i napiszę co wyszło z kompem. Narazie dzięki
  • REKLAMA
  • #5 3761504
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    masz w tym cudenku stacje FDD ?
  • REKLAMA
  • #6 3762857
    Rufuz
    Poziom 10  
    Oczywiście że mam napęd FDD. Komputer jest kompletny. Ale i tak zajmował będę się nim po świętach teraz nie chcęsobie psuć nastroju :D
  • #7 3850698
    Rufuz
    Poziom 10  
    Witam wszystkich którzy próbowali mi pomóc z tym komputerem. Probowałem instalować tak jak pisaliście niestety nic nie skutkuje. Komputer ma zainstalowanego WinaXP i hodzi jak muł. Restartuje się nie tak jak poprzednio lecz wcześniej tzn po uruchomieniu płyty Windows 98 SE i po wciśnięciu instalatora systemu następuje restart, czyli zaraz na oczątku. Postanowiłem więc nie bawić się z tym. KOmputer i tak służy dzieciom do grania na grach.
    Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Na komputerze IBM Aptiva z procesorem Pentium III 500 MHz, 128 MB RAM i dyskiem 13,1 GB występuje problem z instalacją systemu Windows 98SE. Po uruchomieniu instalatora i potwierdzeniu instalacji komputer natychmiast się restartuje. Próby wymiany pamięci RAM, dysku twardego, napędu CD-ROM oraz użycia różnych nośników instalacyjnych Windows 98SE nie przyniosły efektu. Instalacja Windows XP przebiega poprawnie, jednak system działa bardzo wolno i brakuje sterowników, np. do dźwięku. W odpowiedziach zasugerowano instalację systemu za pomocą polecenia SETUPCOR zamiast standardowego SETUP oraz wyłączenie w BIOS-ie opcji "Virus Warning", która może blokować modyfikację sektora rozruchowego. Posiadanie napędu FDD zostało potwierdzone. Pomimo prób, problem z restartem podczas instalacji Windows 98SE nie został rozwiązany, a komputer pozostaje zainstalowany z Windows XP, choć z ograniczeniami wydajnościowymi i sterownikowymi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA