logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera podczas instalacji Windows 98 SE - co robić?

MES Mariusz 01 Lip 2007 16:50 2536 6
REKLAMA
  • #1 4038733
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam.

Na świeżo założonej i sformatowanej partycji uruchamiam instalator Windows 98 SE. Włącza się scandisk, potem uruchamia się menu powitalne, Instalacja systemu Windows 98 - Zapraszamy!

Klikam w Dalej, pasek postępu dochodzi do 100% i komputer wisi.

Win 98 SE instalowałem setki razy (czasem przez setupcor) ale nigdy nie miałem takiego problemu. W biosie nie widzę nigdzie opcji ochrony antywirusowej, która mogłaby powodować taki problem. I nie wiem, jak to przeskoczyć :-/

W późniejszym czasie zauważyłem również, że komputer potrafi się wieszać nawet na menu powitalnym przy poruszaniu myszką.

Ktoś wie, co może być grane?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4038807
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4038831
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Procesor Intel Pentium II 300 MHz
    Płyta główna Intel e139761
    Pamięć: 2 kości po 64 MB RAM
    Dysk Seagate 4GB
    Sieciówka, muzyka, cd rom, FDD.

On jest coś dziwny - w trybie grafiki dosowej się tnie jakby nie wiem co. Czasem wiesza się przy ruszaniu myszą.

Zdenerwowałem się, wrzuciłem mu czysty win 98 SE za pomocą Ghosta (bez instalacj), zrestatowałem komputer i Win 98 SE uruchomił się bez problemu. Zawiesił się kiedy tylko poruszyłem myszką :-/

Procesor dość mocno się grzeje. Wymieniłem na inny taki sam, ale jest dokładnie to samo.
  • #5 4038855
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Procesor musi mieć chłodzenie aktywne, większość sprzedających na Allegro pisze o pasywnym chłodzeniu, co jest bzdurą, te procesory pochodzą zazwyczaj z firmowych komputerów w których były chłodzone przez tunel dlatego nie mają wentylatora. Może podmień myszke ? , wyciągnij dźwięk i sieciówke, przeczyść też styki pamięci. Niedawno ożywiłem podobny zabytek :).
  • REKLAMA
  • #6 4038920
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4038926
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    badboy84 napisał:
    Procesor musi mieć chłodzenie aktywne, większość sprzedających na Allegro pisze o pasywnym chłodzeniu, co jest bzdurą, te procesory pochodzą zazwyczaj z firmowych komputerów w których były chłodzone przez tunel dlatego nie mają wentylatora.

Oba procesory nie mają aktywnego chłozenia (tylko duży radiator). Postawiłem jednak przy procesorze duży wentylator co jednak nie zmieniło sytuacji.

badboy84 napisał:
    Może podmień myszke ?

Zmieniłem myszę i klawiaturę, wyjąłem wszystkie karty poza grafiką. Grafikę też zmieniłem. Dodatkowo zmieniłem pamięć[/quote]
    Jak na razie jest to samo. Dam znać, jak coś się zmieni.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji Windows 98 SE na świeżo sformatowanej partycji komputer zawiesza się po osiągnięciu 100% paska postępu instalatora oraz przy poruszaniu myszką w menu powitalnym. Konfiguracja sprzętowa to procesor Intel Pentium II 300 MHz bez aktywnego chłodzenia (tylko radiator), płyta główna Intel e139761, 128 MB RAM (2x64 MB), dysk Seagate 4 GB oraz standardowe karty rozszerzeń (sieciówka, dźwięk, CD-ROM, FDD). Próby rozwiązania problemu obejmowały testy pamięci memtestem, sprawdzenie dysku programem MHDD, wymianę procesora na identyczny model, dodanie wentylatora chłodzącego procesor, wymianę myszy, klawiatury, karty graficznej oraz pamięci RAM, a także odłączenie wszystkich kart poza grafiką. Pomimo tych działań problem zawieszania się systemu podczas instalacji i w trybie DOS-owym nadal występuje. Sugerowane przyczyny to brak aktywnego chłodzenia procesora, możliwe uszkodzenia sprzętowe (np. kondensatory na płycie głównej) lub problemy z kompatybilnością sprzętową Windows 98 SE z obecną konfiguracją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA