logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 110 - dane techniczne i opinie użytkowników, czy warto kupić?

hacker 05 Paź 2003 18:47 2679 16
REKLAMA
  • #1 349859
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Czy ma ktos dane na temat kolumn typu Altus 110 ?? Oraz czy warto je kupowac ??
  • REKLAMA
  • #2 350008
    szymorut
    Poziom 15  
    witam danych nie mam ale pewno powiny byc w necie bo to popularne kolumny czy warto kupowac?? hym zalezy za ile i w jakim stanie kolumny graja calkiem przyjemnie dla ucha mialem kiedys w domku altusy 140 w swoim 10m2 pokoju i kolumny mialy tednencje do trzesienia szafami scianami itp co mnie denerwowalo :D
  • REKLAMA
  • #3 350982
    hacker
    Poziom 26  
    alle chociaz zebym wiedzial jaką mają moc :D
    bo gosciu sprzedaje je za 150zł :D
  • #4 351019
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Altusy 110 nie sa takie zle, moc nominalna 70 lub 75W, maksymalna 110...ale przy tym b.duza efektywnosc >90db dzieki czemu graja "mocniej" niz nie jedne 120tki i nie potrzebuja b.mocnego wzmaka....pasmo o ile pamietam to 42(-6db)-18000Hz
    Aha dowiedz sie czy koles ktory to sprzedaje ma w skrzyniach oryginalne glosniki tonsila bo ludzie na np Allegro maja tendencje do wymiany glosnikow basowych i sredniotonowych na duzo gorsze np. "firmy" :D : 888 czy 999 lub nieco lepszego (ale i tak sporo gorszego od tonsila) alpharda. Oczywiscie altusy z nietypowymi zamiennikami graja tragicznie..mialem okazje tego sluchac......Mam nadzieje ze choc troche pomoglem...AHA altusy same w sobie maja nieco dudniacy i buczacy bas, b. dobre do ogladania filmow lub do ostrzejszej muzy..
  • REKLAMA
  • #5 351032
    bart1awo
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    ... a jesli w skrzynkach siedza oryginalne tonsilowskie glosniki, to obejrzyj dokladnie gorne zawieszenia membran (taka pianke dokola nich), czy nie ma pekniec ani ubytkow (dziur :-) ) - mozliwe ze kwalifikuje sie do wymiany, co podniesie koszty, a jesli zostanie zrobione to niefachowo (krzywo przyklejone etc), to np. cewka bedzie ocierac o magnes i dzwiek bedzie niezaciekawy... Bez wymiany zniszonego zawieszenia zreszta tez - niestety tak juz maja te glosniki, ze z czasem ta pianka po prostu sie rozpada. Biorac pod uwage cene tychze kolumienek, bardzo mozliwe za tak jest.

Pozdr!
  • #6 351926
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    ZA 150 zeta moze i warto, jesli dzialaja...Ale ogolnie - szkoda , szkoda kasiory na Altusy. Moga sie przydac na dzialce, na jakies imprezy, gdzie ludzie sikaja do BR....(mialem taki przypadek - kumpel zazyl wtedy..a lepiej nie powiem, bo mnie wywala...)
  • #7 352006
    hacker
    Poziom 26  
    heheh...spoko chlopcy, dzieki ze mi pomogliscie :D
    a jakie wymiary maja mniej-wiecej te kolumny, czy nadaja sie raczej jako wolnostojace na kolcach czy na podstawki :D o ile sie domyslam to sa chyba duze kolumny, ale tak ile moga miec wysokosci :?: :D
  • REKLAMA
  • #9 352127
    Kwiecień
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Kolumny są DUUUUUUŻE. Około 70cm wysokości.
  • #10 352128
    kavma
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    O ile dobrze pamiętam (miałem kiedyś takie kolumy) wymiary to 800x300x300, gdzie poszczególne wartości to - wys, szer. ,głębokość.
    Są to kolumny dość ciężkie, które powinny stać raczej na podłodze. Ma rację "bart1awo" w kwestii zawieszeń membran. Jeśli są one w dobrym stanie, głośniki orginalne i wzmacniacz tak ok. 35W to drżyjcie ściany i naprawdę za tą cenę polecam.
  • #11 352170
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    wymiary to ok. 70/26/28? +- 2cm(wys,szer,gleb), mam chyba jeszcze na dzialce 2 sztuki takze jak cos to moge udzielic blizszych informacji
  • #12 355823
    hacker
    Poziom 26  
    a Altus 140 :?: chodzi mi mniej wiecej o Altusy, ktore maja mocy znamionowej ok. 80-100W :D
  • #13 355843
    bart1awo
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Hmm... najlepiej to looknij sobie na Allegro, tam najszybciej znajdziesz intersujace Cie informacje na temat altusow.
    Pozdrawiam!
  • #14 355845
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Za 150 zł za 2 szt. warto kupić.
    Nawet jak masz zużyte górne zawieszenie membran - można naprawić. Ponieważ są już dostępne te gumy. Napraw dokonują firmy zajmujące się narawą głośników.
  • #16 404440
    marc73
    Poziom 12  
    Miałem kiedyś taki sam problem, chciałem kupić kolumny, ale nie wiedziałem jakie. Nie było INterentu, żadnych forum tylko jeden znajomy powiedział jak masz kase to kup Altusy 110.
    Kupiłem je 9 lat temu i cały czas grają. Jakiś czas temu pan tata za mocno przekręcił to duże pokrętło we wzmacholu i syczki poszły. Teraz wymienione grają już 6 lat BEZ PROBLEMÓW. Wiem, że są nowsze kolmny, inaczej rozwiązane, ale... tych bym nie sprzedał za bardzo sie z nimi zżyłem. Pokój 25 m2 to dla nich za mało - grały na sali gimnastycznej i było głośno. WARTO.
  • #17 406376
    lukastoja
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Ja mam, urzywam na małych estradkach i sobię bardzo chwalę szczególnie dość wysoką sprawność.

Podsumowanie tematu

✨ Altus 110 to popularne kolumny głośnikowe o nominalnej mocy około 70-75W i maksymalnej do 110W, charakteryzujące się wysoką efektywnością powyżej 90 dB, co pozwala im grać głośniej niż niektóre modele o większej mocy. Pasmo przenoszenia wynosi około 42 Hz (-6 dB) do 18 kHz. Kolumny są duże, o wymiarach około 70-80 cm wysokości, 26-30 cm szerokości i głębokości, ciężkie i przeznaczone do ustawienia na podłodze. Istotnym aspektem jest stan oryginalnych głośników Tonsil, zwłaszcza górnych zawieszeń membran wykonanych z pianki, które z czasem ulegają degradacji i mogą wymagać wymiany, co wpływa na koszty i jakość dźwięku. Wymiana zawieszeń powinna być wykonana fachowo, aby uniknąć uszkodzeń cewki. Altusy 110 mają tendencję do dudniącego i buczącego basu, co czyni je dobrymi do oglądania filmów i muzyki o ostrzejszym brzmieniu. Za cenę około 150 zł za parę są uważane za opłacalny zakup, zwłaszcza jeśli głośniki są oryginalne i w dobrym stanie. Użytkownicy chwalą je za wysoką sprawność i trwałość, choć wymagają odpowiedniego wzmacniacza o mocy około 35W. Alternatywnie wspomniano model Altus 140 o mocy znamionowej około 80-100W, jednak dyskusja skupia się głównie na Altus 110.
REKLAMA