logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu czujnika poziomu wody z układem do zbiornika 200 litrów

KACZOREK 07 Kwi 2007 21:29 12647 8
  • #1 3764342
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 198
    cześć witam wszystkich mam problem ze znalezieniem schematu czujnika poziomu wody z układem wykonawczym w zbiorniku około 200litrów. chodzi o to żeby po podniesieniu się wody do górnego poziomu czujnik załączył pompę i po wypompowaniu wyłączył ją . kiedyś widziałem taki schemacik w elektronice dla wszystkich lub w elektronice praktycznej ale teraz za nic nie mogę znaleźć a jest mi teraz bardzo potrzebny i gdyby ktoś z kolegów miał taki schemacik to prosiłbym o wrzucenie na forum.
  • #2 3764429
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3426
    Witam.
    Takich czujników jest pelno.
    Najprostszy to hydrostat. Dokładasz stycznik i czasówkę i masz po problemie.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Szukam schematu czujnika poziomu wody z układem do zbiornika 200 litrów zbiornik wody.JPG (20.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3773515
    KACZOREK
    Poziom 21  
    hydrostat się nie nadaje ponieważ przy kolejnych załączeniach poziom wody przy którym pompa się włącza podnosi się dlatego że przy wypompowywaniu wody ciśnienie w hydrostacie nie spada do zera tylko do jakiejś tam wartości do której dodaje się następny wzrost ciśnienia i tak aż do przelania. chodzi o to żeby po wyłączeniu pompy przez hydrostat pompa jeszcze pracowała aż do spadku ciśnienia w hydrostacie do zera. ja szukam rozwiązania równie prostego ale znacznie bardziej niezawodnego i całość musi być zasilana z sieci 230V~
  • #5 3773746
    wmalczewski
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Zastosój,jeżeli nie jest to zbiornik zamknięty, pływak z wyłącznikiem taki jak jest stosowany przy pompach zatapialnych,można go zdobyć w sklepach z hydrauliką (5m. przewodu z pływakiem za ok. 50-60 zł.)
    Nie trzeba żadnych użądzeń sterujących ,pływak wytrzymuje moc do 1kW.
  • #6 3774185
    KACZOREK
    Poziom 21  
    przy tej pompie jest pływak tyle że jest ustawiony na stałe w pozycji załączonej ponieważ już raz gościa zawiódł i nie chce z niego korzystać dlatego chciał żeby mu to przerobić na znacznie pewniej działający układ a zbiornik ma zabudowany w warsztacie w piwnicy i ma tam zatrudnionych kilku pracowników a jak któryś nie dokręci kranu to woda leje się całą noc niezauważona no i robi się totalny bajzel zalewając różne urządzenia i narzędzia. sprawa wydawała się dość prosta a tu schody. nie chcę też żeby pompa włączała się co chwilę tylko wtedy gdy poziom wody podniesie się do górnej granicy a wyłączyła po wypompowaniu. szukam jak najprostszego schematu bo podobno im prostsze tym bardziej niezawodne. oczywiście dziękuję za zainteresowanie i za pomoc przy rozwiązywaniu tego problemu
  • #7 3775519
    robnar
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    np. Moeller ma coś takiego EMR4-N100-1-B
    masz trzy elektrody
    - poziom max
    - poziom min
    - wspólna / np obudowa zbiornika /
    podłączasz do niego np poprzez stycznik pompę i sterowanie masz gotowe

jak zewrzesz ze sobą elektrody min max to możesz go użyć jako czujnik zwarcia /przejścia / w tym układzie używam tego do wykrywania wtrąceń metalowych / przewodzących / w włóknie pomiędzy dwoma wałami metalowymi
  • #8 3775630
    Edek45
    Poziom 30  
    Ocena: 356
    Witam,można wykonać czujnik na kontaktronach.
    W rurze elektroinstalacyjnej umieścić min dwa kontaktrony,jeden na górze(załączenie pompy)drugi na dole(wyłączenie pompy)
    Przewód z kontaktronami wypuścić u góry rury,dokładnie zalać wyloty plastikiem lub żywicą
    Na rurę dopasować magnes toroidalny np z głośnika i obkleić go pianka lub styropianem
    Pływak z magnesem powinien swobodnie poruszać się po rurze
    Można też(i to jest najprostsze)zastosować dwa oryginalne pływaki o których mowa była wcześniej,jeden do załączania drugi do wyłączania pompy
  • #9 3781130
    KACZOREK
    Poziom 21  
    taki czujnik moellera chyba najbardziej by mi odpowiadał tylko jakie jest jego napięcie zasilania, cena no i gdzie można go kupić.a nad czujnikiem z wykorzystaniem kontaktronów też myślałem ale to nie jest woda zupełnie czysta i istnieje obawa że coś dostanie się między rurkę a magnes

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest schemat czujnika poziomu wody do zbiornika około 200 litrów, który po osiągnięciu górnego poziomu wody załącza pompę, a po wypompowaniu wyłącza ją. Hydrostat został odrzucony ze względu na problem narastającego ciśnienia i nieprecyzyjnego wyłączania pompy. Proponowano zastosowanie pływaka z wyłącznikiem, jednak w praktyce okazał się zawodny. Rozważano również czujnik na kontaktronach umieszczonych w rurze elektroinstalacyjnej z magnesem na pływaku, jednak obawiano się zanieczyszczeń w wodzie. Najbardziej odpowiadającym rozwiązaniem jest czujnik firmy Moeller model EMR4-N100-1-B, który wykorzystuje trzy elektrody (poziom max, poziom min, wspólna) i umożliwia sterowanie pompą poprzez stycznik. Układ ten jest prosty, niezawodny i zasilany z sieci 230V~. Poszukiwane są informacje o napięciu zasilania, cenie i dostępności tego modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA